Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Το top 5 της εβδομάδας

Πού πήγαμε, τι ακούσαμε, διαβάσαμε, είδαμε, φάγαμε και απολαύσαμε αυτή την εβδομάδα; Αυτές είναι οι κορυφαίες προτάσεις μας, για ατέλειωτες βόλτες στην πόλη.


Μαρία Μυλωνά

Τη Δευτέρα, η Αναστασία ...ανέβασε αυλαία! 

Σήμερα Δευτέρα λοιπόν θα έχω την τύχη να βρεθώ στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7 & Θαρύπου) για να δω -από τους πρώτους- την παράσταση «Παράσιτα» της Βίβιεν Φράντσμαν που ανεβαίνει και φέτος στην Κεντρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου για λίγες μόνο παραστάσεις. Η υπόθεση του έργου σκοτεινή και δύστροπη: H Πινκ αγαπάει τη Ρόλλυ και η Ρόλλυ αγαπάει την Πινκ. Είναι αδελφές, που μοιράζονται το ίδιο τραυματικό παρελθόν και το ίδιο ζοφερό παρόν: κακοποίηση, φτώχεια, φυλακή, ναρκωτικά. Η μία θέλει να ξεφύγει. Η άλλη δεν την αφήνει, την χρειάζεται κοντά της. Αλλά πώς μπορείς να σταθείς στα πόδια σου κουβαλώντας το ασήκωτο βάρος της ύπαρξης ενός δικού σου ανθρώπου; 

Την Τρίτη, η Ειρήνη ανέβηκε... το Βουνό των Κενταύρων! 

Μέσα σε αυτό το άκρως φθινοπωρινό mood αποφάσισα να κάνω το δικό μου διάλειμμα και πάλι. Τρίτη, βλέπεις και έχω άλλο ένα ρεπό. Πήρα τα απολύτως απαραίτητα και ταξιδεύω από τα χαράματα με την πυξίδα μου να δείχνει βόρεια, προς το «Βουνό των Κενταύρων». 

Η Τσαγκαράδα θα γίνει για σήμερα το καταφύγιο μου. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά (παγκοσμίως) χωριά  του βουνού, με παραδοσιακό στιλ, πάμπολλα αρχοντικά και σαλέ, 4 πλατείες – συνοικίες και τον απίθανο συνδυασμό με τη θάλασσα, στην οποία μπορείς να έχεις πρόσβαση σε μόλις 10 λεπτά οδικώς. Μην περιμένεις να αντικρίσεις ένα χωριό αποπνικτικό. Η Τσαγκαράδα έχει το χαρακτηριστικό ότι είναι αραιοκατοικημένη παρά την έκταση της. Τα γραφικά, πηλιορείτικα, πέτρινα σπίτια χάνονται μέσα στο βουνό και πλαισιώνονται από λουλουδένιους κήπους μέσα στην άγρια φύση.  

Την Τετάρτη, η Λένα ανέβηκε... βόρεια!  

Το σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα (Εμμανουήλ Μπενάκη 38 & Στέφανου Δέλτα) θα είναι η επόμενη στάση μου. Δεν θα το πιστέψεις αλλά δεν έχω πάει ποτέ. Κι ας τη λατρεύω από παιδί την Δέλτα. Κι ας είναι ο "Τρελλαντώνης" της ο ήρωας μου, κι ο "Μάγκας" της και τα "Μυστικά του Βάλτου" της τ'αγαπημένα μου, από παλιά.

Αυτό το σπίτι ανακαινισμένο σήμερα, που στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, είχε την τύχη να δει και να ζήσει να κρύψει ή να αγκαλιάσει, πολλές από τις στιγμές, τις ώρες, τα χρόνια, της γυναίκας που όλα όσα ξεχώρισε τα αγάπησε με πάθος. Είτε αυτό ήταν τα βιβλία της, είτε οι κόρες της, είτε η Αλεξάνδρεια, είτε ο Ίωνας Δραγούμης. Ο τελευταίος ήταν ο μεγάλος έρωτας της Δέλτα. Έρωτας κεραυνοβόλος, πλατωνικός (αφού όταν τον γνώρισε και τον ερωτεύτηκε ήταν παντρεμένη), παράφορος. Αν ένα τέτοιο σπίτι δεν κρύβει ομορφιές, μυστήρια, αλλιώτικες ζωές, ομορφιά και συγκίνηση, τότε ποιο;

Την Πέμπτη, η Μαρία ανέβηκε... στον 4ο! 

Εννοείται ότι κάθε βόλτα (μου) που... σέβεται τον εαυτό της οφείλει να ολοκληρωθεί με ένα πλούσιο και ιδιαίτερο γεύμα. Κι εφόσον βρίσκομαι ήδη στο νεοκλασικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη, μία και μόνο σκέψη έρχεται στο μυαλό μου, και βρίσκεται στον 4ο όροφό του: Το Café-Restaurant του. Αυτός ο υπέροχος χώρος (που λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του Δειπνοσοφιστήριον Catering) ενδείκνυται για καφέ, brunch ή φαγητό, καθώς εκτός από την ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ θέα στην Ακρόπολη, το Λυκαβηττό και τον Εθνικό Κήπο, έχει και ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ πιάτα, τα οποία επιμελούνται οι -εκτός από αγαπημένοι μόνιμοι συνεργάτες του Allyou- καταξιωμένοι Chef Jean Louis Capsalas (στα αλμυρά πιάτα) και Διονύσης Αλέρτας (στο γλυκό). 

Την Παρασκευή, η Κέλλυ ανέβηκε... γενικώς! 

Αν και μεγάλη φαν της Αργεντινής και της -γενικότερης- λατινοαμερικάνικης κουλτούρας της, μπορώ να πω ότι ήμουν αρχικά λίγο διστακτική με την πρώτη σημερινή μου "στάση". Παρόλα αυτά, μπορώ να σου πω ότι είμαι σίγουρη ότι θα βγω -και με το παραπάνω- κερδισμένη. Θέλεις να μάθεις τι σκοπεύω να κάνω; Θα μάθω tango! Ναι, ναι, καλά διάβασες. Από την Πέμπτη 8/10, μέχρι και το Σάββατο 11/10, στο πλαίσιο του προγράμματος “Tango για όλους”, η Escuela Argetina de Tango διοργανώνει δωρεάν μαθήματα για αρχάριους. Στον πολυχώρο El Galpon (Παγγαίου 6, Βοτανικός) θα βρεις τον Αργεντίνο χορευτή Luis Alberto Mestre και την Εlena Gossi, όπου θα σε διδάξουν την τέχνη του πιο αισθησιακού και σαγηνευτικού χορού. Ιδανικό, για να έρθεις πιο κοντά –κυριολεκτικά και μεταφορικά- με τον σύντροφό σου, δεν νομίζεις; Εννοείται, ότι εκεί θα βρεις και εμένα απόψε. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής σχετικά με το πρόγραμμα κάλεσε στο τηλ. 6947851017.

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

Προτεινόμενα

CELEBS

Δήμητρα Ματσούκα - Πέτρος Κόκκαλης: Απόδραση στα Ιωάννινα για το ζευγάρι

Οι φωτογραφίες που ανέβασε στο Instagram η ηθοποιός

SEX

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Το σεξ είναι αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων σχέσεων, αλλά πόσο είναι αρκετό;

CELEBS

Μάρα Δαρμουσλή: «Πέρασα διατροφική διαταραχή, είναι ψυχιατρικό νόσημα»

Το σεξιστικό σχόλιο που δέχτηκε για τον θηλασμό