Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Δείπνο με γεύση... Φυσικής Ιστορίας

Σήμερα, η Αναστασία ανεβαίνει βόρεια και δοκιμάζει το «Μήνυμα της Θάλασσας», στο Μουσείο Γουλανδρή! 



Δεν αρκεί να γνωρίζεις από απόσταση την ανάγκη που έχει το περιβάλλον από την ιδιαίτερη προστασία όλων μας. Και είναι αλήθεια πως η σωστή ενημέρωση του καθενός από εμάς μπορεί όχι μόνο να τονώσει το ενδιαφέρον μας γι' αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα αλλά να μας κατευθύνει σωστά, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε πιο αποτελεσματικά την κατάσταση.

Η σημερινή μου βόλτα, λοιπόν, θα είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον, τη θάλασσα και... την καλή κουζίνα. Θέλεις να μάθεις πώς συνδυάζονται όλα αυτά; Δεν έχεις παρά να με ακολουθήσεις μέχρι... την Κηφισιά. Ο λόγος; Σε αυτή την πόλη όπου τα πράγματα που έχεις να κάνεις δεν εξαντλούνται ποτέ, υπάρχει ένα μουσείο λιγότερο λαμπερό από το Μουσείο της Ακρόπολης, λιγότερο γνωστό από το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατησίων, αλλά εξίσου σημαντικό και ενδιαφέρον και με τα δύο παραπάνω. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή (Λεβίδου 13, Κηφισιά) είναι εδώ για να σου ανοίξει με τις εκθέσεις και τα προγράμματα του μία νέα προοπτική στα όσα κατανοείς για τον πλανήτη μας και το περιβάλλον.

Φέτος, λοιπόν, το μουσείο διοργανώνει στο πλαίσιο του Προγράμματος «Το Μήνυμα της Θάλασσας», δύο εκθέσεις, μία εικαστική και μία επιστημονική, που μπορείς να επισκεφθείς μέχρι το Μάρτιο του 2016 στον πρώτο όροφο του Κέντρου ΓΑΙΑ.

9229ACFDB982D54F8397645331AE5883.jpg

Η Εικαστική Έκθεση έγινε σε συνεργασία με δύο οργανώσεις των ΗΠΑ, την Plastic Pollution Coalition της Dianna Cohen και το Drifters Project της Pam Longobardi, με έργα που έχουν δημιουργήσει από πλαστικά αντικείμενα, ενώ το επιστημονικό κομμάτι της έκθεσης σχεδιάστηκε με την βοήθεια του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Ερευνητικού Προγράμματος PERSEUS (FP7), καθώς και του Πανεπιστήμιο Πατρών. Περιλαμβάνει τα τελευταία αποτελέσματα των ερευνητών για τη θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά αντικείμενα. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην ελληνική θάλασσα. Επίσης, στο εγχείρημα έχει συνεργαστεί το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE) με την Έκθεση για τα θαλάσσια απορρίμματα που στήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MARLISCO (MARine LItter in Europe Seas: Social AwarenesS and CO-Responsibility). Η Έκθεση εστιάζει στα κύρια αίτια των θαλάσσιων απορριμμάτων, τις επιπτώσεις τους στη θαλάσσια ζωή, στα οικοσυστήματα και στον άνθρωπο και θέτει το βασικό ερώτημα: «Μπορώ να είμαι μέρος της λύσης;». Εσύ τι πιστεύεις, μπορείς;

Επίσης, να ξέρεις ότι αν έχεις κάποιο παιδί στην οικογένεια που θα ήθελες να συνοδεύσεις σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φυσικής ιστορίας, το Μουσείο Γουλανδρή διοργανώνει για τους μικρούς του φίλους ένα νέο Εκπαιδευτικό Εργαστήριο, το οποίο θα λειτουργήσει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στα πλαίσια του «Μηνύματος της Θάλασσας». 

Αρχικά, τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τους κινδύνους που επιφέρει η θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά και, μέσα από το παιχνίδι, θα κατανοήσουν την ανάγκη προστασίας της θάλασσας, στη συνέχεια μέσα στον εκθεσιακό χώρο, θα ψάξουν να βρουν κάποια από τα ζώα που απειλούνται από τη θαλάσσια ρύπανση. Τέλος, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα πειραματιστούν με υλικά και μέσω της δημιουργίας μιας πρωτότυπης κατασκευής, θα στείλουν παντού το μήνυμα : « Ούτε ένα πλαστικό στο νερό». Το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για παιδιά 4 έως 8 ετών και η τιμή εισόδου είναι 6 ευρώ για τους ενήλικες και 4 ευρώ για κάθε παιδί. 

Και μετά το ενδιαφέρον και την σωστή ενημέρωση για το περιβάλλον ώρα για μία βουτιά σε κάποιες από τις καλύτερες γεύσεις της Αθήνας. Το Δειπνοσοφιστήριον Catering είναι μάλλον κάπως δύσκολο να μην το έχεις ακούσει έστω και σαν όνομα, παρόλα αυτά εμείς θα σου κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του: το 1996 τρεις άνθρωποι, ο Τάκης Χριστοφιλέας, ο Δημήτρης Χριστοφιλέας και ο Διομήδης Καψάλης ένωσαν τις δυνάμεις τους και από τότε κάνουν την δική τους προσπάθεια να μας χαρίσουν την απόλυτη γαστρονομική απόλαυση. 

Και οι τρεις τους αγαπούν το καλό φαγητό και μοιράζονται το ίδιο όραμα: Η ποιότητα, η ελληνικότητα, η αυθεντικότητα, η πρωτοτυπία, η ειλικρίνεια και η εμπιστοσύνη να μετατρέπουν οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση σε μία τελετουργία που θα τέρπει όλες τις αισθήσεις. Και όπως γράφουν οι ίδιοι στην επίσημη ιστοσελίδα τους, με μία διάθεση νοσταλγίας «Όπως τότε που ήταν μικροί και ο αλησμόνητος παππούς τους τούς μάθαινε -στο καφενείο, που ήταν μπακάλικο και ταβέρνα μαζί- να ξεχωρίζουν τον καλό μεζέ και να αγαπούν το φαγητό ως μία αρχέγονη διαδικασία κοινωνικοποίησης που έχει περισσότερο να κάνει με την ψυχή, παρά με το στομάχι».

Στο εστιατόριο του μουσείου Γουλανδρή, το οποίο λειτουργεί υπό την φροντίδα και την διεύθυνση του Δειπνοσοφιστήριον, θα βρεις τα υπέροχα πιάτα της διάσημης πλέον ομάδας σε ένα περιβάλλον  που χαρακτηρίζεται από τον τεράστιο Κήπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας (είσοδος από Λεβίδου 13) και ο οποίος αποτελεί μια πραγματική όαση δροσιάς, ηρεμίας και ευεξίας: μία λίμνη με νούφαρα, νεροχελώνα και ψαράκια, αιωνόβια δέντρα, καστανιές και πλατάνια, έναν πανύψηλο κέδρο στο κέντρο, αμυγδαλιές και ελιές, αλλά και δεκάδες είδη θάμνων και αρωματικών βοτάνων, με το δεντρολίβανο, τη λεβάντα και το θυμάρι να απελευθερώνουν μιαν υπέροχη αύρα στην ατμόσφαιρα.

dsc1300.jpg

Το εστιατόριο είναι ένα από τα δημοφιλή σημεία συνάντησης των βορείων προαστίων και λειτουργεί από νωρίς το πρωί για καφέ και σνακς μέχρι αργά το βράδυ για δείπνο για το οποίο μπορείς να επιλέξεις προτάσεις από έναν πολύ πλούσιο και δημιουργικό κατάλογο. Αξίζει αληθινά να το δοκιμάσεις. 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

VIRAL

Η Μαρίνα Σάττι σε μια live διασκευή του «Στης Νάουσας Στο Κάστρο» λίγο πριν την αναχώρησή της για τη Eurovision

Διαθέσιμο στο επίσημο κανάλι της Eurovision στο YouTube ένα δεύτερο βίντεο από τη σειρά #EurovisionALBM

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ανάπαυση: Ο Ερμής παύει να είναι ανάδρομος

Τι επιφυλάσσει σε κάθε ζώδιο η ορθή πορεία του Ερμή από τις 25 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου