Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μια βραδιά στο Μεταξουργείο και τα... πέριξ

Σήμερα, η Μαρία μάς ξεναγεί στην πιο αντιφατική γειτονιά της Αθήνας. 


Μαρία Μυλωνά

Τα γραφεία του allyou είναι κάπου στο Μεταξουργείο, μία από τι πιο αντιφατικές γειτονιές του κέντρου. Από τη μία, αυτή η περιοχή είναι ένα από τα νέα hot spots της Αθήνας, με πανέμορφα νεοκλασικά, ψαγμένα μπαράκια, ιδιαίτερα μικρά μεζεδοπωλεία και εναλλακτικά στέκια για όλα τα γούστα. Από την άλλη, είναι μία "γειτονιά" που σε φέρνει αντιμέτωπη με σκληρές εικόνες της πραγματικότητας: εγκαταλελειμμένα σπίτια, αγοραίος έρωτας, αλισβερίσια ναρκωτικών. 

Αυτές οι αντιφάσεις είναι που κάνουν αυτή την περιοχή τόσο ξεχωριστή και τόσο αγαπημένη μου. Γι' αυτό και σημερινή μας βόλτα θα είναι... στα πέριξ της. Φύγαμε; 

Μερικά μέτρα πιο κάτω από το γραφείο, και συγκεκριμένα στην Κεραμεικού 110, βρίσκεται ένα πολύ αγαπημένο μου μαγαζί, το οποίο τιμώ δεόντως πολύ συχνά. Ο Λόγος για το Καμπεθόν (Cabezon), ένα all day χαλαρό στέκι, που σερβίρει φτηνό καφέ, φτηνά ποτά και ακόμα πιο φτηνά (και νόστιμα) πιάτα. Το μαγαζί στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο νεοκλασικό και το μεγάλο του ατού είναι η υπέροχη αυλή του, που σε παραπέμπει σε παλιές εποχές: χαλικάκι, φυτά, δένδρα και τα παλιά οικήματα γύρω - γύρω. Οκ, μπορεί ο καιρός -που έχει αρχίσει να ψυχραίνει- να μην μου επιτρέπει εύκολα να καθίσω έξω, αλλά δεν θα πτοηθώ. Το εσωτερικό του είναι εξίσου όμορφο, ενώ η μουσική του είναι στο κατάλληλο στιλ και -κυρίως-  στην κατάλληλη ένταση για να χαλαρώσω μετά από μία έντονη -εργασιακά- μέρα. Ο κατάλογός του είναι μικρός, αλλά ό,τι κι αν επιλέξεις εδώ είναι νόστιμο και "γενναιόδωρο" ως προς τις μερίδες. Προσωπικά, θα προτιμήσω -ως συνήθως- την πατατοσαλάτα (must try) και την τηγανιά με το λουκάνικο και τη φέτα και -εννοείται- ότι θα τα συνοδεύσω με ουζάκι Απαλαρίνα -η μοναδική αλλά επαρκής ετικέτα που διαθέτει το Καμπεθόν. Αν πάλι εσύ λατρεύεις τα μπέργκερ, μην διστάσεις να δοκιμάσεις την πρόταση του μαγαζιού. Και μόνο στη θέα του θα ξετρελαθείς! 

Η δεύτερη στάση μας για σήμερα είναι κοντά. Και όταν λέω κοντά, εννοώ πολύ κοντά και συγκεκριμένα ακριβώς απέξω. Την πλαϊνή πλευρά του καμπεθόν "κοσμεί" ένα από τα πιο όμορφα, πολυφωτογραφημένα και επίκαιρα γκράφιτι όλης της πόλης, το οποίο πρέπει να θαυμάσεις, όχι μόνο για την καλλιτεχνική του αρτιότητα, αλλά -για το "βάθος" του. Και για όλη την "αλήθεια" του, που κρύβεται σε μόλις 16 λέξεις. 

Χάζεψέ το, φωτογράφισέ το και κυρίως σκέψου το.   

allyou-metaxourgeio750.jpg

Κι από την Κεραμεικού, θα βγούμε στην Ιερά Οδό κι από εκεί στην οδό Πειραιώς. Στο 115, βρίσκεται το θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ, όπου ανεβάζει την εκπληκτική παράσταση του Anthony Burgess «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα.

Το έργο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς -το πιθανότερο είναι ότι- έχεις ήδη απολαύσει την ομώνυμη ταινία από τον Stanley Kubrick. Αν, παρόλα αυτά, δεν έχεις καταφέρει ακόμα να το δεις,θα σου δώσω μία σύντομη περίληψη, που σίγουρα θα σε πείσει: Το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» αφηγείται την ιστορία του νεαρού Άλεξ, αρχηγού μιας συμμορίας συνομηλίκων του, που διασκεδάζουν σκορπίζοντας βία: κλοπές, βιασμοί και βανδαλισμοί είναι η καθημερινότητά τους. Οι μεγάλες αγάπες του Άλεξ είναι τα ναρκωτικά, οι βιασμοί και η Ενάτη συμφωνία του Μπετόβεν. Μετά από μια δολοφονία, ο Άλεξ συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Για να αποκτήσει την ελευθερία του, δέχεται να συμμετέχει σαν «πειραματόζωο» σε ένα πρωτοποριακό σύστημα σωφρονισμού που μελετά η κυβέρνηση. 

kourdisto750.jpg

Το τέλος της παράστασης δεν θα με βρει σε κάποιο από τα (πολλά) παρακείμενα μπαρ. Υπάρχουν, βλέπεις, κάποιες παραστάσεις που σε αφήνουν με ένα "κόμπο" στον λαιμό, με σκέψεις και εικόνες που χρειάζονται λίγο χρόνο με τον εαυτό σου για να τις "χωνέψεις", πριν να είσαι σε θέση να τις συζητήσεις. Και έτσι ακριβώς σκοπεύω να κλείσω τη βραδιά μου, ανηφορίζοντας προς το σπίτι μου.  

Όσο για εμάς, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την άλλη εβδομάδα, σε μία από τις όμορφες γωνιές της (όμορφης) πόλης μας. 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος