Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Σήμερα, βολτάρουμε ανάμεσα στους... ζωντανούς νεκρούς

Η Κέλλυ γιορτάζει το μεξικάνικο (τύπου) "Halloween", αλά ελληνικά! 


Κέλλυ Νόβακ

Μην τρομάζεις, δεν πρόκειται η σημερινή μας βόλτα να είναι μακάβρια, παρά μόνο εξαιρετικά μοναδική και πρωτότυπη. Λέω για αυτή την εβδομάδα, με αφορμή την αμερικάνικη γιορτή του Halloween να ζήσουμε μια διαφορετική Παρασκευή. Και ελπίζω και αυτή την φορά να με ακολουθήσεις.

Αρχικά, να σου πω ότι έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στην μεξικάνικη κουλτούρα. Θες λίγο η τεκίλα –που λατρεύω- θες λίγο τα μοναδικά χρώματα και ιδιαίτερα τοπία που έχω –από μακριά προς το παρόν- θαυμάσει μέσα από φωτογραφίες, αλλά αυτή η χώρα έχει την τάση να με προσελκύει. Κάτι που με βεβαιότητα μπορώ να σου πω ότι λατρεύω σε αυτήν, είναι το φαγητό της. Και την πιο αυθεντική εκδοχή του, μπορείς μόνο να την απολαύσεις στο Rincon Mexicano (Δημητρακοπούλου 5, Μακρυγιάννη). To οικογενειακό και κόζικο σαν ταβερνάκι μαγαζί στο Κουκάκι, είναι πραγματικά ένα μικρό «διαμαντάκι» της Αθήνας όσον αφορά τη μεξικάνικη κουζίνα. Και αν σου πω ότι η ιδιοκτήτρια Σενιόρα Ινέζ από την Βέρα Κρουζ είναι αυτή που επιμελείται και μαγειρεύει το μενού, είμαι σίγουρη ότι έχω την αμέριστη προσοχή σου! Ο κατάλογος –και το μαγαζί- μπορεί να είναι μικρός αλλά τα λίγα φαγητά που σου προσφέρει είναι πεντανόστιμα και σε τρομερά καλές τιμές! Μερικές από τις σπεσιαλιτέ είναι οι La guapita πατάτες, το Chilli con canre με κόκκινα φασόλια αλλά και το Burrito με κιμά. Και μεξικάνικο χωρίς μαργαρίτα δεν λέει. Και αυτή -πίστεψέ με- είναι φανταστική.

Με το στομάχι γεμάτο και την διάθεσή μου στο κόκκινο (ίσως φταίει το καυτερό φαγητό), λέω να συνεχίσω να «προσποιούμαι» ότι βρίσκομαι στο Μεξικό και να κάνω μια βόλτα ανάμεσα στους ζωντανούς νεκρούς. Και φυσικά αναφέρομαι στην 5η Μεξικάνικη Γιορτή της Ημέρας των Ζωντανών Νεκρών στην Αθήνα. Για να καταλάβεις, ο Σύλλογος Μεξικανών Καλλιτεχνών και Διανοούμενων στην Ελλάδα “BALAM”, με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Μεξικού και σε συνεργασία με το Aliko Café (Αγίου Δημητρίου 16, Ψυρρή), γιορτάζουν αυτή την ημέρα με ένα διήμερο φεστιβάλ το οποίο περιλαμβάνει ομιλίες προς ενημέρωση του κόσμου για τους μεξικανικούς πολιτισμούς και τον συμβολισμό της ημέρας αυτής, παρουσιάσεις των παραδοσιακών λαϊκών χορών μέχρι και εργαστήρι για την κατασκευή των χαρακτηριστικών μασκών της Κατρίνας.

vsp_mexico_masks.jpg

Φυσικά, το αποκορύφωμα του φεστιβάλ είναι το Σάββατο όπου θα διεξαχθεί μια παρέλαση των... νεκρών στους δρόμους του Ψυρρή με συνοδεία μουσικής. Εκεί μπορεί κανείς να λάβει μέρος μεταμφιεσμένος, ως μεξικανικός σκελετός (τρέμε αμερικάνικο Halloween!).

Μα πραγματικά, έχεις ζήσει κάτι παρόμοιο ποτέ ξανά στην πόλη σου;

Σε περιμένω, ε; 

Στην κεντρική φωτό, στιγμιότυπο από την Ημέρα των Νεκρών στο Μεξικό

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου από τη Βαρβάκειο και το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι

Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαρτίου - Η μεγάλη αποκριάτικη γιορτή συνεχίζεται στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μουσική & Θέατρο στη Στέγη | ΝΕΚΥΙΑ | Γιάννης Αγγελάκας & Χρήστος Παπαδόπουλος

Nέκυια - Οδύσσεια με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι, 21.12.2023 – 28.01.2024, Κεντρική Σκηνή

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.