Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Το top 5 της εβδομάδας 

Πού πήγαμε, τι ακούσαμε, διαβάσαμε, είδαμε, φάγαμε και απολαύσαμε αυτή την εβδομάδα; Αυτές είναι οι κορυφαίες προτάσεις μας, για ατέλειωτες βόλτες στην πόλη.


Μαρία Μυλωνά

Τη Δευτέρα η Αναστασία μάς πρότεινε δύο πολύ δυνατές στιγμές της φετινής καλλιτεχνικής χρονιάς! 

Η αγωνία για το πότε θα γνωρίσουμε τον Έναν και Μοναδικό και για το αν θα καταφέρουμε να πιάσουμε τη δουλειά των ονείρων μας δεν είναι μόνο γνώρισμα της ζόρικης εποχής που περνάμε σήμερα, όπου όσο να πεις οι δουλειές (πόσο μάλιστα οι δουλειές των ονείρων μας) είναι είδος προς εξαφάνιση και η έννοια της συντροφικότητας έχει γίνει ζήτημα ανοιχτό στην ερμηνεία που θέλει να δώσει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά. Γι' αυτό και ο «Αστακός» του Γιώργος Λάνθιμου και το «Καγκουρώ» του Βασίλη Κατσικονούρη, αν και είναι δύο έργα πέρα για πέρα σύγχρονα, τα οποία καταφέρνουν να αποδώσουν εκτός από την αλήθεια της δικής τους εποχής (γι΄αυτό άλλωστε είναι και τόσο σπουδαία) και κάτι πολύ μεγαλύτερο, οικομενικότερο και πιο ολοκληρωτικό απ' αυτό. Και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο επιβάλλεται να μην χάσεις κανένα από τα δύο. Σήμερα, λοιπόν, σου προτείνω τις καλλιτεχνικές στιγμές που θεωρώ ότι σημαδεύουν την φετινή χρονιά: μία κινηματογραφική ταινία και μία θεατρική παράσταση που πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσεις, οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας κι αν προτιμάς. 

Την Τρίτη η Ειρήνη μάς ξενάγησε στους πιο γνωστούς και πολυσύχναστους δρόμους της πρωτεύουσας!

Σήμερα αποφάσισα να κάνω μια διαφορετική βόλτα, ένα ταξίδι μαζί σου στους δρόμους της πρωτεύουσας, για να σου αποδείξω πως η Αθήνα επαναπροσδιορίζει εαυτόν μέσα από τη μόδα, τη γαστρονομία, τις εκδηλώσεις και τις νέες τάσεις, με αποτέλεσμα να ανταγωνίζεται το Βερολίνο αλλά και το Λονδίνο, ενώ παράλληλα αναβιώνει η ενέργεια της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρώτος σταθμός: Μοναστηράκι Town, κάτι αντίστοιχο του Camden Town των Λονδρέζων. Η πλατεία αυτή είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες του κέντρου και εκεί θα συναντήσεις μια Βαβέλ, τόσο από άποψη τουριστικής κίνησης, όσο και από άποψη ενδυματολογικών επιλογών. Θα λέγαμε ότι κλασικά αυτό το μέρος ανήκει στο πιο punk και gothic κοινό της πόλης, που δεν διστάζει να φορέσει δεκάδες σκουλαρίκια, αρβύλες και άλλα συναφή, τα οποία μπορεί να αγοράσει και από ανάλογα καταστήματα που βρίσκονται τριγύρω. 

Την Τετάρτη η Λένα "γιόρτασε" παρέα με τον... Μοντιάνο! 

Θα πάρω το μετρό με προορισμό το Σύνταγμα κι από εκεί για Πλατεία Καρύτση. Εκεί που, για μένα, όλα μυρίζουν την αγαπημένη μυρωδιά του τυπωμένου χαρτιού, κουβαλάνε τόμους εφημερίδων και περιοδικών, μνήμες από ταινίες (λατρεμένο Αττικόν), παραστάσεις (θέατρο Μουσούρη), συναυλίες (Παρνασσός) και σήμερα έχουν ένα καινούργιο άρωμα ζωντάνιας με τα δεκάδες μικρά καινούργια στέκια. Στην Πλατεία Καρύτση, λοιπόν, θα καθίσω αναπαυτικά στο Ale Blues (Πλατεία Καρύτση 10). Όχι, δεν θα είμαι μόνη μου. Μαζί μου θα είναι ο... Μοντιανό, ο Γάλλος συγγραφέας που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας 2014. Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς πεζογράφους κι αυτό που εμένα μου αρέσει σ' αυτόν είναι που τον βρίσκω ατμοσφαιρικό, χαμηλότονο και που στη γραφή του υπάρχει  μια μελαγχολία, μια νοσταλγικότητα αλλά ταυτόχρονα και μια θετική στάση απέναντι στη ζωή... Σήμερα, έχω μαζί μου το βιβλίο του "Στο cafe της χαμένης νιότης" (Εκδόσεις Πόλις) και σκοπεύω να το απολαύσω με ένα μεγάλο απογευματινό καφέ (και ένα νόστιμο σνακ),  παρακολουθώντας ταυτόχρονα την Πλατεία να γεμίζει κόσμο.

Την Πέμπτη η Μαρία ανάρρωσε κάνοντας μία "βόλτα"... μετά μουσικής! 

Αυτές τις μέρες λοιπόν, που ένα μικροπροβληματάκι υγείας με έχει καθήλωσε για πολλές (μα πάρα πολλές) ώρες στο κρεβάτι, ο καλύτερος τρόπος για να αισθανθώ ότι... βολτάρω είναι μέσα από τη μουσική. Αυτό σκοπεύω να κάνω και σήμερα και σε προσκαλώ να με ακολουθήσεις! Φύγαμε λοιπόν! Εδώ και κάμποσους μήνες είναι στον αέρα ένας ραδιοφωνικός σταθμός που κυριολεκτικά μπορεί να σε... απογειώσει. Και μάλιστα καθόλου άδικα αν σκεφτείς ότι το διαδικτυακό (προς το παρόν τουλάχιστον) www.avopolisradio.gr είναι στην ουσία η live εκδοχή του avopolis.gr, του Νο1 μουσικού site στην Ελλάδα (και ναι, "αδερφάκι" του Allyou). Τι θα ακούσεις εκεί; Πολύ γνωστά κομμάτια σε σπάνιες διασκευές, εναλλακτικές εκτελέσεις, κυριολεκτικά "διαμαντάκια" γνωστών ονομάτων που δεν έγιναν γνωστά στην ώρα τους αλλά θα αγαπηθούν αλλά και νέα κομμάτια που σύντομα θα γίνουν τα απόλυτα... must listen! Εννοείται ότι αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που κάθε πρωί ανοίγω -εναγωνίως- τον υπολογιστή μου και συντονίζομαι. Καθημερινά, στις 10 (συνήθως νταν) η δική μας Αναστασία -aka Τουρούτογλου- μας καλημερίζει με ένα από τα πιο αγαπημένα μου κομμάτια, το Spitfire και στη συνέχεια αναλύει με τον δικό της -εξίσου αγαπημένο μου- τρόπο την επικαιρότητα. Τι κι αν δεν είσαι πρωινός τύπος και δεν προλαβαίνεις τη δική της εκπομπή; Στο avopolisradio.gr μπορείς να ακούσεις μερικούς από τους πιο ψαγμένους και μουσικά "διαβασμένους" ραδιοφωνικούς παραγωγούς. 

Την Παρασκευή η Κέλλυ βόλταρε ανάμεσα στους... ζωντανούς νεκρούς!

Σήμερα, λέω να προσποιηθώ ότι βρίσκομαι στο Μεξικό και γι' αυτό θα κάνω μια βόλτα ανάμεσα στους ζωντανούς νεκρούς. Και φυσικά αναφέρομαι στην 5η Μεξικάνικη Γιορτή της Ημέρας των Ζωντανών Νεκρών στην Αθήνα. Για να καταλάβεις, ο Σύλλογος Μεξικανών Καλλιτεχνών και Διανοούμενων στην Ελλάδα “BALAM”, με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Μεξικού και σε συνεργασία με το Aliko Café (Αγίου Δημητρίου 16, Ψυρρή), γιορτάζουν αυτή την ημέρα με ένα διήμερο φεστιβάλ το οποίο περιλαμβάνει ομιλίες προς ενημέρωση του κόσμου για τους μεξικανικούς πολιτισμούς και τον συμβολισμό της ημέρας αυτής, παρουσιάσεις των παραδοσιακών λαϊκών χορών μέχρι και εργαστήρι για την κατασκευή των χαρακτηριστικών μασκών της Κατρίνας.

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου από τη Βαρβάκειο και το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι

Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαρτίου - Η μεγάλη αποκριάτικη γιορτή συνεχίζεται στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μουσική & Θέατρο στη Στέγη | ΝΕΚΥΙΑ | Γιάννης Αγγελάκας & Χρήστος Παπαδόπουλος

Nέκυια - Οδύσσεια με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι, 21.12.2023 – 28.01.2024, Κεντρική Σκηνή

Προτεινόμενα

CELEBS

Δημήτρης Σέρφας: Η ηλικία, η καταγωγή και η αδυναμία στη μητέρα του

Όσα δεν ξέρουμε για τον «Γρηγόρη» από το «Προξενιό της Ιουλίας»

PETS

Πώς να κάνετε τον σκύλο σας να μυρίζει όμορφα χωρίς μπάνιο

8 απλές συμβουλές για καθαρό και μοσχομυριστό σκύλο χωρίς να προϋπθέτει μπανιέρα ή λάστιχο...

CELEBS

Βασίλης Καρράς: Την Κυριακή θα γίνει το τρίμηνο μνημόσυνό του

Πέρασαν τρεις μήνες από τον θάνατό του σπουδαίου τραγουδιστή