Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η ζωή μπροστά στη (μεγάλη) οθόνη

Σήμερα, η Αναστασία -ως γνήσια σινεφίλ- στρέφει το βλέμμα της στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης... 



Δεν έχουν μόνο οι Κάννες, το Βερολίνο, η Βενετία και το Λονδίνο σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ. Και μπορεί το «δικό μας» Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να μην συνοδεύεται εδώ και αρκετά χρόνια από τη χλιδή του παρελθόντος, όταν τα μεγάλα πάρτι στα πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης διαδέχονταν το ένα το άλλο, οι δεξιώσεις κόστιζαν χιλιάδες ευρώ και από το κόκκινο χαλί περνούσαν μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου σινεμά, όμως, ακόμα και μέσα στα χρόνια της κρίσης, γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια ανανέωσης. Υπό τον Δημήτρη Εϊπίδη, ο οποίος έχει αναλάβει τον προγραμματισμό του φεστιβάλ από το 2010, βασικός πυρήνας αυτής της «μετάλλαξης» δεν είναι η επιστροφή στη αλλοτινή λάμψη, αλλά ένας νέος, συνειδητός προσανατολισμός προς τις ελληνικές παραγωγές.

Φέτος, λοιπόν, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης παίρνει την απόφαση να αποκαταστήσει τους δεσμούς του με το ελληνικό σινεμά, παρουσιάζοντας ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα από εγχώριες παραγωγές. Εκτός από τις ελληνικές συμμετοχές όμως, η 56η διοργάνωση έχει καταφέρει να φτιάξει ένα δυναμικό διεθνές πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τις νικήτριες ταινίες των φεστιβάλ του Βερολίνου, της Βενετίας, του Σάντανς, του Σαν Σεμπαστιάν και άλλων σημαντικών διοργανώσεων. 

23-1-630_24.jpg

To Ξύπνημα της Άνοιξης

Είκοσι ελληνικές ταινίες θα προβληθούν στην φετινή διοργάνωση, με δεκατέσσερις από αυτές να κάνουν πρεμιέρα στο φεστιβάλ της συμπρωτεύουσας. Ανάμεσα τους το πολυσυζητημένο  «Chevalier», της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, που πρόσφατα πήρε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ του Λονδίνου, μια ιστορία αντρικού ανταγωνισμού, που διαδραματίζεται ολόκληρη πάνω σε ένα σκάφος, γεμάτη ενοχλητικές αλήθειες και καυστικό σαρκασμό. Σε αυτή βλέπουμε και τον Σάκη Ρουβά, πολύ διαφορετικό απ' ότι τον έχουμε συνηθίσει. Επίσης, η επιστροφή του Κωνσταντίνου Γιάνναρη με το «Ξύπνημα της Άνοιξης», μια ιστορία νεανικής επαναστατικής βίας, βρίσκεται στις δυνατές στιγμές του φετινού φεστιβάλ, όπως και το ντεμπούτο του Γιώρ­γου Ζώη «Interruption», που έκανε πρεμιέρα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας.

Μάλιστα, το φιλμ του Ζώη συμμετέχει στο διεθνές διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μαζί με το θηλυκό δράμα «Silent», του Γιώρ­γου Γκικαπέππα («Η Πόλη των Παιδιών»). Από εκεί και πέρα, το «Invisible», του Δημήτρη Αθανίτη, με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Στάνκογλου, το «Κυπαρίσσι του Βυθού» του Νίκου Κορνήλιου, το «Smac» του Ηλία Δημητρίου και το «Zenaida» των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου θα βρουν κι αυτά τον δρόμο τους για την μεγάλη οθόνη της Θεσσαλονίκης, από τις 6 έως τις 15 Νοεμβρίου

8286d6c5aceee1fc2fd8e993ca99bad3.jpg

Victoria

Όσον αφορά στις ξένες φετινές συμμετοχές, από το  διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, τους γνωστούς σε όλους πλέον «Ανοιχτούς Ορίζοντες» και τα αφιερώματα, το καλλιτεχνικό σινεμά έχει την τιμητική του. Το «Victoria», του Γερμανού Σεμπαστιάν Σίπερ, μια περιπλάνηση στο Βερολίνο με οδηγό μια Ισπανίδα τουρίστρια, είναι αυτό που σήκωσε φέτος την αυλαία. Και μπορεί την έναρξη να την έχασες, καθώς ήταν την Παρασκευή που μας πέρασε, όμως το διαγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει πραγματικά πολλά πράγματα που αξίζει να δεις, όπως για παράδειγμα, δύο ισλανδικές ταινίες έρχονται με τις καλύτερες συστάσεις φέτος στη Θεσσαλονίκη. Οι «Δεσμοί Αίματος», του Γκριμούρ Χακόναρσον, που κέρδισαν το μεγάλο βραβείο του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα των φετινών Κανών, παρουσιάζουν την ιστορία δύο τσακωμένων αδελφών με φόντο τη νησιωτική επαρχία, ενώ τα «Σπουργίτια» (Χρυσό Κοχύλι στο Σαν Σεμπαστιάν ) αποτελούν μια ιστορία ενηλικίωσης, που εκτυλίσσεται και αυτή μακριά από το Ρέικιαβικ.

Ακόμα, το εκρηκτικό ντεμπούτο του Βενεζουελάνου Λορέντζο Βίγκας «Από Μακριά», που κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία, και το δράμα «Η Γη και η Σκιά» του Κολομβιανού Σέζαρ Αουγκούστο Ασεβέδο, που έφυγε από τις Κάνες με τέσσερα βραβεία.

Πάντως, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και στις ταινίες που δεν θα διεκδικήσουν τον φετινό Χρυσό Αλέξανδρο: ο βραβευμένος στις Κάνες (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής) «Γιος του Σαούλ» του Λάζλο Νέμες, η φετινή Χρυσή Άρκτος του Βερολίνου «Ταξί στην Τεχεράνη» του διωκόμενου από το ιρανικό κράτος Τζαφάρ Παναχί, το αμφιλεγόμενο «Francofonia» του Αλεξάντερ Σοκούροφ που δίχασε τη Βενετία, ο ολοκαίνουργιος Γέρζι Σκολιμόφσκι με τα «11 Λεπτά» είναι μόνο τέσσερις από τις ταινίες που μπορείς και εσύ να δεις, στο κομμάτι των Ειδικών Προβολών του φεστιβάλ. 

70.jpg

Tαξί Στην Τεχεράνη

Τέλος, το αφιέρωμα στον Γάλλο Αρνό Ντεπλεσάν, ο οποίος θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να παραδώσει masterclass και να παραστεί στην προβολή της ταινίας του «Τα Χρυσά μας Χρόνια», που κλείνει το φεστιβάλ, είναι σίγουρα ο πιο σημαντικός προσκεκλημένος του γεμάτου φεστιβαλικού δεκαήμερου.

Σίγουρα, λοιπόν, επόμενες μέρες η καρδιά των σινεφίλ χτυπάει στη Θεσσαλονίκη. Αν έχεις την ευκαιρία να είσαι εκεί, μην την αφήσεις να πάει χαμένη.

Κεντρική φωτογραφία: Chevalier

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου από τη Βαρβάκειο και το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι

Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαρτίου - Η μεγάλη αποκριάτικη γιορτή συνεχίζεται στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μουσική & Θέατρο στη Στέγη | ΝΕΚΥΙΑ | Γιάννης Αγγελάκας & Χρήστος Παπαδόπουλος

Nέκυια - Οδύσσεια με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι, 21.12.2023 – 28.01.2024, Κεντρική Σκηνή

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;