Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Το top 5 της εβδομάδας

Πού πήγαμε, τι ακούσαμε, διαβάσαμε, είδαμε, φάγαμε και απολαύσαμε αυτή την εβδομάδα; Αυτές είναι οι κορυφαίες προτάσεις μας, για ατέλειωτες βόλτες στην πόλη.


Μαρία Μυλωνά

* Τη Δευτέρα, η Αναστασία -ως γνήσια σινεφίλ- έστρεψε το βλέμμα της στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης... 

Δεν έχουν μόνο οι Κάννες, το Βερολίνο, η Βενετία και το Λονδίνο σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ. Και μπορεί το «δικό μας» Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να μην συνοδεύεται εδώ και αρκετά χρόνια από τη χλιδή του παρελθόντος, όταν τα μεγάλα πάρτι στα πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης διαδέχονταν το ένα το άλλο, οι δεξιώσεις κόστιζαν χιλιάδες ευρώ και από το κόκκινο χαλί περνούσαν μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου σινεμά, όμως, ακόμα και μέσα στα χρόνια της κρίσης, γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια ανανέωσης. Υπό τον Δημήτρη Εϊπίδη, ο οποίος έχει αναλάβει τον προγραμματισμό του φεστιβάλ από το 2010, βασικός πυρήνας αυτής της «μετάλλαξης» δεν είναι η επιστροφή στη αλλοτινή λάμψη, αλλά ένας νέος, συνειδητός προσανατολισμός προς τις ελληνικές παραγωγές. Φέτος, λοιπόν, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης παίρνει την απόφαση να αποκαταστήσει τους δεσμούς του με το ελληνικό σινεμά, παρουσιάζοντας ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα από εγχώριες παραγωγές. Εκτός από τις ελληνικές συμμετοχές όμως, η 56η διοργάνωση έχει καταφέρει να φτιάξει ένα δυναμικό διεθνές πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τις νικήτριες ταινίες των φεστιβάλ του Βερολίνου, της Βενετίας, του Σάντανς, του Σαν Σεμπαστιάν και άλλων σημαντικών διοργανώσεων. 

* Την Τρίτη, η Ειρήνη έκανε βουτιά στο παρελθόν! 

Ξέρω, ξέρω... Μπορεί να σε απογοητεύω, μιας και σε έχω συνηθίσει σε ατελείωτες βόλτες, γεμάτες νέες εμπειρίες και περιπέτειες. Μα αυτή τη φορά, νιώσε με λιγάκι, θέλω να μείνω μόνη. Η πόλη ξαφνικά με κούρασε. Ή μήπως όχι; Τέλος πάντων, θα μείνω μέσα, αρχικά για να κάνω τις κλασσικές δουλειές της καλής νοικοκυράς κι έπειτα για να φτιάξω ατμόσφαιρα, γιατί... βόλτα θα είναι και αυτή, μα χρειάζεται προετοιμασία. Πάνω από όλα ψυχολογική, αν είσαι κι εσύ ευσυγκίνητη. Χαμήλωσε τα φώτα, βάλε χαλαρή μουσική και ένα ποτήρι από το αγαπημένο σου κρασί και έλα να γνωριστούμε καλύτερα... Έχει πολλές σελίδες αυτό το άλμπουμ και πάει καιρός από τότε που το ξεφύλλισα. Όμως ξέχασα μια μικρή λεπτομέρεια... Μην περιμένεις να δεις προσωπικά ντοκουμέντα. Ταξίδεψε στο χρόνο μέσα από τις δικές μου περιγραφές και έπειτα κάνε βουτιά στο δικό σου παρελθόν! 

* Την Τετάρτη, η Λένα βόλταρε σε ατμόσφαιρα Old Fashioned και με διάθεση για μιούζικαλ!

Το βράδυ, έχει Nine. Κι όταν σου λέω βράδυ, μη φανταστείς αργά. Στις 20.00 αρχίζει η παράσταση στο κα-τα-πλη-κτι-κό Pantheon (Πειραιώς 166, Ταύρος). Μια παράσταση που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Κακλέας με τον (αγαπημένο) Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και επτά, ναι 7, θεές γυναίκες πρωταγωνίστριες Έχουμε και λέμε: Λέχου, Mπουλέ, Παπαρίζου, Παπουτσάκη, Τρύπη, Οικονόμου και Μάρω Κοντού, στο ρόλο που στο κινηματογραφικό Nine είχε η Σοφία Λόρεν. Μπορεί κι εσύ, όπως κι εγώ, να έχεις δει το μιούζικαλ του Ρομπ Μάρσαλ, στο σινεμά. Κι αν το έχεις δει, σίγουρα θα συμφωνήσεις μαζί μου πως δεν έχουμε δει ποτέ ένα μιούζικαλ τόσο σέξι!

* Την Πέμπτη, η Μαρία έκανε μία γευστική βόλτα σε 3 "must visit" στέκια για όσους λατρεύουν τα παϊδάκια.

Ξεκινώντας από τα βόρεια της πόλης μας, η πρώτη κρεατοφαγική στάση μας είναι στην Αγία Παρασκευή και πιο συγκεκριμένα στην Ταβέρνα "Ο Κορομηλάς" (Ελ. Βενιζέλου 72). Ξύλινα (πολύ ψηλά) ταβάνια, παλιές φωτογραφίες με λατέρνες, καρό παραδοσιακά τραπεζομάντηλα και σέρβις που θυμίζει... κάτι από τα παλιά. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσεις, όταν περάσεις την (ονειρεμένη) αυλή αυτής της παραδοσιακής ταβέρνας και μπεις στον κύριο χώρο της. Ο Κορομηλάς βρίσκεται στο ίδιο σημείο τα τελευταία 60 χρόνια και μάλιστα καθόλου άδικα, καθώς έχει μία από τις πιο... δυνατές σχάρες και τα πιο ζουμερά και πεντανόστιμα κρέατα. Τα παιδάκια του; Ζουμερό ψήσιμο, όσο λιπάκι χρειάζεται, τρυφερό κρέας, καθόλου έντονη μυρωδιά. Απλά, τέλεια! Κολοκυθάκια τηγανισμένα σε πλούσιο κουρκούτι, εξαιρετικό κοκορέτσι και κοντοσούβλι, ζεστό, φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί, τίμιες τηγανιτές πατάτες και άφθονο κρασί θα συμπληρώσουν άψογα το γεύμα σου. 

* Την Παρασκευή, η Κέλλυ συνδύασε τη δουλειά με τη διασκέδαση! 

Και επειδή βρίσκομαι ήδη στο πνεύμα της συναδελφικότητας, λέω να το διατηρήσω και να πάω να γιορτάσω με μερικούς συναδέλφους ακόμη. Η Εφημερίδα των Συντακτών σήμερα κλείνει τα 3 της χρόνια και το γιορτάζει με ένα ή μάλλον πολλά, events *. Σε επτά σημεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην πλατεία Καρύτση, η γνωστή εφημερίδα προσκαλεί όλους τους αναγνώστες της να γιορτάσουν μαζί της. Λόγω… γιορτής φυσικά, η είσοδος είναι παντού δωρεάν, τόσο στις συναυλίες όσο και στα θεατρικά έργα. Εγώ, είμαι σε αρκετά καλή διάθεση όποτε σκέφτομαι να ξαναεπισκεφτώ το καταπληκτικό μαγαζί Black Duck (Χρήστου Λαδά, 9), όπου σήμερα θα φιλοξενεί ένα ρεμπέτικο…γλέντι, υπό την καθοδήγηση της τρομερής Μαριώς. Έτσι, παρέα με τους αγαπημένους μου φίλους, αυτούς που αγαπώ και που ξέρω ότι μαζί τους μπορώ να ξεχάσω οποιαδήποτε προβλήματα και εάν έχω, θα διασκεδάσω με την ψυχή μου. Και αν μη τι άλλο ΚΑΙ αυτή η… μάζωξη θα κρατήσει σίγουρα μέχρι το πρωί.

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός