Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

'Ενας καφές και πολλές σακούλες

Σήμερα, Δευτέρα, η Αναστασία... αλλάζει πεδίο!



Έρευνες αποδεικνύουν ότι το 11% των Αμερικανών θεωρεί τον εαυτό του εθισμένο στα ψώνια. Ο όρος "shopacholic" χρησιμοποιείται ευρέως, και πολύ συχνά με χιουμοριστική διάθεση, για ανθρώπους που ψωνίζουν με πάθος και μανία πράγματα που -τις περισσότερες φορές- δεν τα χρειάζονται καν, ξοδεύουν τεράστια ποσά (πολύ πιο πάνω από τον μηνιαίο προϋπολογισμό τους), προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να καλύψουν κάποια πολύ πιο ουσιαστική και χειροπιαστή προσωπική τους ανασφάλεια. Παρόλα αυτά, ο ιατρικός όρος που αποδίδεται στα άτομα που πάσχουν από ανεξέλεγκτο καταναλωτισμό είναι "Compulsive Shopping" ή "Compulsive Buyer Disorder".

Το 15% των κατοίκων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής αναφέρουν ότι η εμμονή τους με τα ψώνια τους οδήγησε σε τεράστια χρέη στις τράπεζες, ακόμα και σε φιλικά ή συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ το 20% παραδέχεται ότι το χρέος του ξεπερνάει τις 5.000 δολάρια. Την ίδια στιγμή το 41% δηλώνει ότι χρωστάει τουλάχιστον 1.000 δολάρια σε κάποια πιστωτική κάρτα, ενώ το 63% ότι δεν μπορεί να σταματήσει να ψωνίζει ακόμα και ιντερνετικά, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν αυτό που αγοράζει του ταιριάζει ή αν του αρέσει πραγματικά. 

Ψώνιζα κι εγώ κάποτε πολύ. Τώρα πια σαν κάτι να μπήκε στη θέση του, κάτι μέσα μου, μπορεί και έξω μου, και η βαθιά ανάγκη για καταναλωτισμό έδωσε τη θέση της σε μία βαθύτερη ανάγκη, κάτι ανάμεσα στην προσφορά και την συντροφικότητα. Πάντως, σήμερα, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, δεν θα μπορούσα να ξεχάσω ότι είναι η πρώτη μέρα των χειμερινών εκπτώσεων. Και σαν καλό fashion victim που είμαι, λέω να ξεχυθώ κι εγώ στους δρόμους των μεγάλων αγορών της πόλης, προς αναζήτηση ευκαιριών. Αν το παρακάνω σε παρακαλώ πολύ να είσαι από μία μεριά για να με συγκρατήσεις.

Στάση πρώτη: Bιβλιοπωλείο Πρωτοπορία (Γραβιά 3, Εξάρχεια, Αθήνα). Θέλω εδώ και καιρό να αγοράσω τους δύο τόμους του Γιούγκερμαν, του Μ. Καραγάτση. Δεν είναι υπάρχει πιο οικονομικό βιβλιοπωλείο στην Αθήνα για να κάνεις τις αγορές σου, πόσο μάλλον αυτή την περίοδο που εγκαινιάζει, έτσι κι αλλιώς, ημέρες μεγάλων προσφορών. Αν είσαι βιβλιοφάγος τσέκαρε τες και θα με θυμηθείς.

cfe91f781bc0abc51b185b878c722b98.jpg

Στάση δεύτερη: Κiss The Frog (Iπποκράτους 40). Ένα μικρός επίγειος παράδεισος με πρωτότυπα, χειροποίητα κοσμήματα, φτιαγμένα από ασήμι, χρυσό και διάφορα άλλα μέταλλα, σε απίθανα σχέδια. Από πριγκίπισσες μέχρι ομπρέλες, από καρέκλες μέχρι σπιτάκια, από ήρωες της Disney μέχρι κορώνες και καρδιές, το μαγαζί αυτό είναι ό,τι χρειάζεσαι αν λατρεύεις κι εσύ τις μικρές, λαμπερές λεπτομέρειες που ομορφαίνουν το λουκ και τη ζωή μας. 

assets_LARGE_t_1401_40216492.JPG

Στάση τρίτη: Coffee Island (Σταδίου 7). Όπως, κατά πάσα πιθανότητα, γνωρίζεις, η φοβερή αυτή αλυσίδα καφέ έχει καταστήματα στα περισσότερα σημεία της πόλης. Κι αν δεν το γνωρίζεις, τότε θα μπορείς σίγουρα να το αντιληφθείς από τις κατάπληκτες μυρωδιές φρέσκου καφέ και λοιπών αρωματικών γεύσεων που κατακλύζουν τόσο τον χώρο, όσο και ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο γύρω από αυτόν. Εγώ θα σταματήσω στο κατάστημα της Σταδίου για ένα κυπελλάκι φρεσκοκομμένου καφέ φίλτρου με άρωμα πορτοκάλι. Είναι ο αγαπημένος μου. Εσύ μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε άρωμα σοκολάτα, περγαμόντο, βανίλια, μπισκότo και πολλά - πολλά ακόμα.

coffee-island-14.jpg

Στάση τέταρτη: Κορρές (Eρμού 4 και Νίκης). Το αγαπημένο κατάστημα καλλυντικών εδώ και λίγο καιρό έχει αποκτήσει μία μεγάλη, άνετη και πολύ καλαίσθητη έδρα σε αυτό εδώ το μαγαζί στην καρδιά της Ερμού, όπου μπορείς να βρεις φυσικά όλα τα προϊόντα της εταιρίας. Για κορίτσια σαν εμένα, που θέλουν κυριολεκτικά να σηκώσουν το κατάστημα όπως ακριβώς είναι, μαζί με την βιτρίνα του, συμφέρει πάρα πολύ η κάρτα μέλους, με την οποία μαζεύεις πόντους. Προσοχή: Όταν λέμε ότι μαζεύεις πόντους εννοούμε μαζεύεις πόντους γρήγορα. Κάθε ευρώ που ξοδεύεις ισούται με έναν πόντο και μόλις φτάσεις τους 100 έχεις έκπτωση 10 ευρώ σε ό,τι αγοράσεις. 

ATH_ERMOU_SHOPPIMG_KORRES.jpg

Στάση πέμπτη: Pink Woman (Eρμού 16).  Είναι ιδέα μου ή αυτό το μαγαζί γίνεται όλο και καλύτερο όσο περνάει ο καιρός; Έχω βάλει στο μάτι ένα ζευγάρι μαύρα παπούτσια, με κορδόνια σε ανδρικό στυλ. Κάτι μου λέει πως θα τα βρω με γενναία έκπτωση, οπότε δεν γίνεται να μην το τσεκάρω.

Στάση έκτη: Τezenis (Eρμού 8). Ok, το παραδέχομαι. Έχω ερωτευτεί τα πιτζαμάκια του. Δεν έχει τόσο μεγάλη ποικιλία, όσο για παράδειγμα το αντίπαλο δέος του, τα περίφημα Oysho, αλλά από ποιότητα σκίζει και σου το λέω από προσωπική εμπειρία. Τα φλις ζεστά του νυχτικάκια αλλά και τα σετ με μπλούζα και παντελόνι σε χειμερινά σχέδια έχουν κερδίσει τον ύπνο, το μυαλό και την καρδιά μου. 

a.jpg

Παρένθεση: Στον δρόμο για τα πιτζαμάκια θα σταθώ σε μια γωνιά του δρόμου και θα ακούσω δύο παιδιά που παίζουν μουσική με τις κιθάρες τους. Δεν έχουν πολύ σωστή φωνή, δεν είναι και τίποτα σπουδαίοι μουσικοί, εδώ που τα λέμε. Παρόλα αυτά, θέλω να τους αφήσω κάτι. Πρώτον γιατί είναι χαριτωμένοι και δεύτερον γιατί όταν δίνεις στον εαυτό σου ξεχνώντας να δώσεις στους άλλους, είσαι εξίσου χρήσιμος με έναν από καιρό νεκρό.

Στάση έβδομη: Calzedonia (Eρμού 60). Yπάρχει άραγε έστω και ένα κορίτσι που δεν κάνει στάση στις αρχές ή και στο τέλος του χειμώνα σε ένα από τα καταστήματα Calzedonia για καλτσάκια, κολάν και φυσικά, τα απαραίτητα για την γκαρνταρόμπα μας, καλσόν; Δε νομίζω. Όσο για μένα, λέω να τολμήσω με ένα από εκείνα τα ιδιαίτερα σχέδια σε μαύρο που μοιάζουν με καλτσάκια μέχρι το γόνατο, αλλά στην πραγματικότητα είναι καλσόν με σχέδιο στο σημείο που τελειώνει η «κάλτσα». Δεν κατάλαβες ποια εννοώ; Μία βόλτα μέχρι εκεί θα σε κατατοπίσει. 

Με τις σακούλες να γεμίζουν και τα δυο μου χέρια και το χάρτινο κυπελλάκι του καφέ να ντελαπάρει έτοιμο να προσγειωθεί ηχηρά στο έδαφος θα προσπαθήσω να βγάλω το κινητό από τη τσάντα για να τηλεφωνήσω στον καλύτερο μου φίλο και να κανονίσω ποτό. Απόψε κερνάω. 

Υ.Γ. Αφού ψωνίσεις και εκμεταλλευτείς κι εσύ τις μεγάλες προσφορές μπες στις σελίδες της μόδας και της ομορφιάς στο allyou.gr και λάβε σοβαρά υπόψη σου τις συμβουλές της Κέλλυς και της Ειρήνης μας. Αυτές άλλωστε είναι οι ειδικές. Εγώ απλώς... καταναλώνω. 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

Προτεινόμενα

ΒΙΒΛΙΟ

«Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά ... αλλά λίγοι από αυτούς το θυμούνται» Μικρός Πρίγκιπας

Γιορτάζουμε τα 81 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

CELEBS

Αλέξης Γεωργούλης: «Διαλύθηκα όταν το έμαθα, ήταν κεραυνός εν αιθρία»

Η εξομολόγηση για την καταγγελία εις βάρος του από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ