Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η οικειότητα του διαφορετικού...

Σήμερα, η Αναστασία συναντάει Δράκους στο Κουκάκι!



Αυτή την εβδομάδα έχω ανάγκη από κάτι διαφορετικό. Και από κάτι οικείο. Κι όταν δεν ξέρεις τι από τα δύο να διαλέξεις, βρίσκεις τον πιο απλό και προσιτό τρόπο να τα παντρέψεις μεταξύ τους.

Μία νέα παράσταση στη Στέγη γίνεται η αφορμή, αφού μου ανοίγει τους ορίζοντες και μου δίνει έναν πολύ καλό λόγο να αγοράσω τα εισιτήρια μου από νωρίς. Γι' αυτό θα πεταχτώ μέχρι το εντυπωσιακό γυάλινο κτήριο επί της Λεωφόρου Συγγρού, για να είμαι σίγουρη ότι θα βρω θέσεις για την «Μελαγχολία των Δράκων», που θα κάνει ένα πέρασμα από τα μέρη μας, από τις 26 έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Τι δουλειά έχουν, λοιπόν, μια μπάντα χεβυμεταλλάδων, ένα αυτοκίνητο και μια γιαγιά μηχανικός αυτοκινήτων σε ένα χιονισμένο τοπίο; Ο μέγας θαυματοποιός της γαλλικής αβανγκάρντ, στην πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα, φέρνει μια εικονοκλαστική παράσταση–ύμνο στη φιλία.

Αναρχικός των εικόνων και αλχημιστής του βλέμματος, ο πρωτοπόρος Γάλλος σκηνοθέτης και εικαστικός Φιλίπ Κεν έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με ένα κωμικοτραγικό θέαμα, γεμάτο ομορφιά και χιούμορ, που δίνει άλλη έννοια στη λέξη «μελαγχολία».

La_Mélancolie_des_dragons3-c_Martin_Argyroglo_900x750.jpg

Στη Μελαγχολία των Δράκων, ένα ξεχαρβαλωμένο Citroën «μένει» λόγω μηχανικής βλάβης σε ένα ξέφωτο, στο μέσον ενός απόκοσμου χιονισμένου τοπίου. Στο αυτοκίνητο επιβαίνουν έξι μεσήλικες hard-rockers. Μια γιαγιά με γνώσεις μηχανικού προσφέρεται να το επισκευάσει. Κι εκείνοι, για να την ευχαριστήσουν, στήνουν ένα «ψυχαγωγικό πάρκο» με ό,τι διαθέτουν στο hard rock ρεπερτόριό τους. Το αλπικό τοπίο, οι «μαλλιάδες» με τα μπλουζάκια που γράφουν «Metallica» και η μπαλάντα “Still Loving You” των Scorpions, μιξαρισμένη με μεσαιωνικές καντάτες, συνθέτουν έναν υπερρεαλιστικό παιάνα στο πιο αλλόκοτο επίτευγμα της ανθρώπινης φυλής: τη φιλία.

Η ποπ κουλτούρα συναντά τη μεταφυσική, τα ευτελή σκηνικά εφέ την υψηλή μπεκετική αφαίρεση, η μελαγχολία την αισιοδοξία και το ψέμα του Θεάτρου την αλήθεια της Φύσης: αυτό είναι το σταθερό «οικοσύστημα», μέσα στο οποίο ο Κεν συνθέτει τα αλλόκοτα, ονειρικά και παράδοξα αστεία θεάματά του. «Η Μελαγχολία των Δράκων» είναι κατάλληλη για ανήλικους από 14 χρονών και άνω, με τη συνοδεία ενός ενήλικα και έχει διάρκεια μόλις 80' λεπτά.

La_melancolie_des_dragons4-c_MartinArgyroglo_900x750.jpg

Βγαίνοντας από την Στέγη, με τα εισιτήρια στην τσάντα μου θα τηλεφωνήσω στη παρέα και ελπίζω να τους βρω όλους μαζεμένους στο γνωστό στέκι στο Κουκάκι. Θα περάσω από την υπόγεια διάβαση της Συγγρού, κάτω από τα φώτα, τις επιβλητικές ταμπέλες, τα γρήγορα αυτοκίνητα και τη βαβούρα της μεγάλης λεωφόρου και, περνώντας πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, θα βρεθώ σε μία από τις πιο χοτ συνοικείες αυτή τη στιγμή στην Αθήνα.

Στο Κουκάκι μπορείς να βρεις τα πάντα. Τα παιδιά του allyou.gr το αγαπάμε ιδιαίτερα και η στήλη Βόλτα στην Πόλη έχει κάνει αρκετές φορές μία στάση στα πολυσύχναστα λημέρια του. Εκεί υπάρχει και ένα μαγαζί όμορφο και ζεστό, με το όνομα «Ο Μπαμπάς» (Φαλήρου 53, Κουκάκι) αφιερωμένο με αγάπη στον πατέρα του ιδιοκτήτη, που τον βοήθησε να το ανοίξει. Ο Μπαμπάς, λοιπόν, βρίσκεται μία μόλις ανάσα από το μετρό Συγγρού Φιξ, στο πρώτο δρομάκι που κόβει στα δύο τον πεζόδρομο της μικρής πλατείας.

b1.jpg

Τα τελευταία δύο χρόνια, αυτό εδώ το μπαράκι-εστιατόριο, με τις ξύλινες επιφάνειες και την τεράστια ξύλινα απλίκα με τους Blue Brothers καρφωμένη στον τοίχο, έχει γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στέκια της περιοχής και δεν μαζεύει πια μόνο τον καλύτερο κόσμο της γειτονιάς, αλλά και πολύ... λαό από άλλες περιοχές που καταφθάνουν στο Κουκάκι για να δοκιμάσουν τη νέα άφιξη του μενού, το πεντανόστιμο και τεράστιο club sandwich με τις φρέσκιες τηγανιτές πατάτες ή κάποια από τις πολλές μπύρες του καταλόγου, από κάθε μεριά της Ελλάδας.

Και κάπως έτσι, θα γύρω άνετα με το ένα χέρι να στηρίζεται στο μπαρ, το άλλο να κρατάει το μπουκάλι της μπύρας και θα γελάσω με την καρδιά μου με τον τρόπο που μόνο η απόλυτη οικειότητα του συνηθισμένου μπορεί να σου επιτρέψει να γελάσεις. Στους πράσινους τοίχους θα κρέμονται τα εικαστικά έργα ή οι φωτογραφίες από κάποια προσωρινή Έκθεση, για να μου θυμίζουν πως εδώ είναι σαν το σπίτι μου.

526590_142455605934224_449153552_n.jpg

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ