Βόλτα με την Μαρίνα Αμπράμοβιτς - AllYou.gr

Search

Βόλτα με την Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Η Λένα, σήμερα, θα περάσει όλη την ημέρα της στο Μουσείο Μπενάκη. Στην Πειραιώς. Και θα προσπαθήσει να μυηθεί στην Μέθοδο Αμπράμοβιτς και στην performance art!

16 Μαρτίου 2016

Σίγουρα έχεις ακούσει να μιλούν γι αυτήν. Και σίγουρα έχεις κι εσύ, όπως κι εγώ, αναρωτηθεί, αν αυτή η γυναίκα, που περπάτησε όλο το Σινικό Τείχος, που αιωρήθηκε γυμνή σ' έναν τοίχο, και που πιστεύει πως η Μέθοδος της, η Μέθοδος Αμπράμοβιτς, μπορεί, μέσα από μια σειρά ασκήσεων να σε κάνει να αποκτήσεις τον έλεγχο των ορίων του κορμιού και του μυαλού σου, είναι δημιούργημα της φαντασίας, πραγματικότητα ή ψέμα.

Είναι καιρός που ακούω για την 70χρονη σήμερα, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, την performance art, και τα απίστευτα extreme πράγματα που κάνει, λέει, διδάσκει.

Αυτή η γυναίκα, το κακό παιδί, η γιαγιά, ή η ιέρεια της performance art, είναι στην Αθήνα για έξι εβδομάδες. Και δεν θα μπορούσα παρά να θέλω ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, μια από τις μέρες  του προγράμματος που διοργανώνει με το Ινστιτούτο της και τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, να είμαι στο Μουσείο Μπενάκη και να έχω live και προσωπικά την εμπειρία του να συμμετέχω σε μια performance.

Αν δεν επιμένω να έρθεις μαζί μου, είναι γιατί δεν ξέρω μέχρι πού αντέχεις να έρθεις αντιμέτωπη με κάτι τόσο πρωτόγνωρο. Εγώ, πάντως, σήμερα αποφάσισα να αφιερώσω όλη τη μέρα μου στο να λύσω απορίες μου, να βρω απαντήσεις σε ερωτήματα που με βασανίζουν και να... με μετρήσω σαν ενέργεια και σαν συναίσθημα! Το βρίσκω τεράστια πρόκληση!

Πρέπει, λέει, να είμαι πολύ καλά προετοιμασμένη για να πάρω μέρος στην performance. Να έχω κάνει διατροφή με φρούτα και λαχανικά, να έχω κάνει δύσκολες ασκήσεις και να νοιώθω, λέει, "σαν τυφλός που ψάχνει να βρει το σπίτι του".

Δεν μπορώ να σου πω πως τα ακούω όλα αυτά σαν κάτι απλό και εύκολο. Αλλά, σίγουρα, εξακολουθώ να σου λέω πως είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Πριν μπούμε πρέπει να απαλλαγούμε από όλα τα προσωπικά μας είδη: τσάντα, ρολόι, κινητό. ΟΚ, θα το κάνω. Μπορεί να νιώσω λίγο περίεργα, αλλά το έχω αποφασίσει. Το μετά, μου φαίνεται πιο περίπλοκο. Το ότι πρέπει να βρεθώ, μαζί με άλλους, σ' ένα χώρο του Μουσείου, όπου με διάφορους τρόπους ειδικά εκπαιδευμένοι συνεργάτες της Αμπράμοβιτς, θα μας βάλουν σε μια διαδικασία "προθέρμανσης", ώστε να μπορέσουν να ξυπνήσουν οι αισθήσεις, να συνδεθούμε με το μυαλό μας και να έρθουμε αντιμέτωποι με το σώμα μας.

Δεν ξέρω πώς συνεχίζουμε. Πεθαίνω όμως από περιέργεια για να ζήσω αυτή την εμπειρία.

Αύριο θα μπορέσω να σου τα πω όλα. Τι κατάφερα, τι όχι, τι με σόκαρε, τι άντεξα, τι μου έκανε την πιο μεγάλη εντύπωση, πόσο μπόρεσα να ανακαλύψω καινούργια μου κομμάτια, αν μπερδεύτηκα, αν τρόμαξα, αν μου άρεσε.

Πάντως, σίγουρα, αυτή η "βόλτα" το μόνο που δεν θα είναι, είναι "αδιάφορη"

 

"As One": Πρόγραμμα ΝΕΟΝ- ΜΑΙ (Marina Abramovic Institut)

10 Μαρτίου-24 Απριλίου

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου  Ακολούθησε το allyou στο Instagram!