Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μια… ονειρική βόλτα με την μαμά μου

Σήμερα, η Κέλλυ αποχαιρετά και -ταυτόχρονα- ξανασυστήνεται με την μητέρα της.  


Κέλλυ Νόβακ

Πρόσφατα έχασα την μητέρα μου. Τον πιο σημαντικό άνθρωπο της ζωής μου. Ήταν απρόσμενο και ξαφνικό. Αλλά συνέβη. Και τώρα πρέπει να βρω «χώρο» για την νέα μου πραγματικότητα και καθημερινότητα. Θα το κάνω, να είσαι σίγουρη. Θα το παλέψω. Απλά πριν το κάνω αυτό, θα κάνω μια ακόμη βόλτα με την μαμά μου. Έστω και ουτοπική, έστω και μόνη μου. Μην θορυβείσαι. Δεν πρόκειται για μια βόλτα στενάχωρη, αλλά αισιόδοξη. Ακολούθησέ με και θα δεις.

Πρώτα-πρώτα, θα κάνω ένα από τα πράγματα που λάτρευε η μητέρα μου: Να κάνει περιπάτους. Έτσι, λοιπόν, θα ξεκινήσω από την Άνω Νέα Σμύρνη και θα κατηφορίσω προς την πλατεία της. Λίγο πιο δίπλα, βρίσκεται το Άλσος της Νέας Σμύρνης (Ελευθερίου Βενιζέλου και Εφέσου), το πιο όμορφο σημείο της περιοχής. Το Άλσος είναι ένα πάρκο το οποίο υπάρχει πολύ καιρό στην περιοχή. Αλλά είναι εδώ και μερικά χρόνια που ο δήμος αποφάσισε να το… φρεσκάρει και να του δώσει μια πιο προσεγμένη εμφάνιση. Από τότε, το πάρκο έχει αποτελέσει το «στολίδι» της Νέας Σμύρνης. Το καταπράσινο και πεντακάθαρο γκαζόν, τα ρυάκια με νερό, τα όμορφα ξύλινα παγκάκια και τα καταπράσινα πεύκα και κυπαρίσσια αποτελούν ένα σημείο αναψυχής για τους κατοίκους. Μόλις λίγα λεπτά σε αυτό και καταλαβαίνω γιατί κάθε μέρα η μητέρα μου, μετά την δουλειά, έκανε μια στάση εδώ. Αυτό και γιατί σαν πιστή της υγιεινής διατροφής και ζωής, έπρεπε να υπάρχει στο πρόγραμμά της λίγη γυμναστική. Και εννοείται ότι σου το προσφέρει και αυτό το πάρκο. Το Άλσος είναι ένα από τα λίγα μόλις πάρκα της Αθήνας το οποίο περιλαμβάνει όργανα γυμναστικής για όποιον θέλει να γυμναστεί (δωρεάν φυσικά!). Δεν έχει σημασία εάν είσαι κάτοικος της περιοχής ή όχι, αρκεί να έχεις αρκετή όρεξη για άθληση!

Έχοντας ρουφήξει όλες τις μυρωδιές από τα πεύκα και το άρωμα από το βρεγμένο χώμα, νομίζω ότι μπορώ να απολαύσω έναν μερακλίδικο (ιδανικά) καφέ. Η μητέρα μου σίγουρα θα συμφωνούσε με αυτήν μου την επιλογή, καθώς δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς έναν ελληνικό καφέ, ειδικά τις απογευματινές ώρες μετά την δουλειά, με την συνοδεία των αγαπημένων της φίλων. Λίγη κουβεντούλα για τα παλιά, τα νέα, τα τωρινά, λίγο άκακο κουτσομπολιό και αμέσως-αμέσως έβλεπες την γλυκιά Αννούλα να γεμίζει με χαρά. Έτσι, λοιπόν, και εγώ, αναζητώντας αυτήν την χαρά και ελαφρότητα περισσότερο από ποτέ αυτές τις ημέρες, θα πάρω τις αγαπημένες μου φίλες και θα πιούμε τον καφέ μας, σε μια από τις πιο παλιές και αγαπημένες της μητέρας μου καφετέριες της Νέας Σμύρνης. Το Μπλε (Ομήρου 54) έχει εδώ και χρόνια κερδίσει την εμπιστοσύνη των Νεοσμυρνιωτών, μέσα από την πάντα καλή ποιότητα του καφέ και των σνακ που προσφέρει. Το σημείο του, κομβικό –ανάμεσα στην φημισμένη αγορά της περιοχής, οπότε η καθιερωμένη περαντζάδα είναι κάτι που θα αναζητήσω σίγουρα!

Ήμουν αρκετά τυχερή ώστε να έχω μια μητέρα που δεν μου στέρησε ποτέ τίποτα. Ούτε αγάπη, ούτε... ψώνια ρούχων! Κάτι που πάντοτε κάναμε παρέα. Από τότε που ήμουν μικρή. Και εκεί που πάντα θα βρίσκαμε κάτι να αρέσει και στις δυο μας, είναι στο μαγαζί Gente (25ης Μαρτίου 8). Ένα μαγαζί που συμβαδίζει με τις τάσεις της μόδας, χωρίς απαραίτητα να τις ακολουθεί. Ρούχα επίκαιρα και σύγχρονα, αλλά διαχρονικά και κατάλληλα για όλες τις ηλικίες. Ίσως και γι’ αυτό να άρεσε τόσο στην μητέρα μου όσο και σε εμένα.

Απ’ όλη αυτή την βόλτα καταλαβαίνω ότι τελικά δεν ήταν το μαγαζί, η καφετέρια, ο περίπατος. Αλλά η παρέα και οι στιγμές που περνούσαμε μαζί. Αυτές τις πολύτιμες στιγμές που τώρα εκτιμώ περισσότερο από ποτέ και που θα κρατήσω για πάντα μέσα μου. Και έτσι νομίζω ότι δεν θα μείνω ποτέ μόνη μου. Έχοντας αυτές τις αναμνήσεις και την μνήμη της μητέρας μου πάντα ζωντανή, ξέρω ότι θα είναι πάντα, μα πάντα, δίπλα μου

Στην κεντρική φωτογραφία, το Άλσος Νέας Σμύρνης

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος