Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

O Dior κι εγώ

Σήμερα η Κέλλυ κάνει μια βόλτα γεμάτη... μόδα! 


Κέλλυ Νόβακ

 

Λατρεύω την μόδα. Για εμένα είναι και αυτή μια μορφή τέχνης. Ειδικά όταν πρόκειται για μια νέα συλλογή ρούχων από μεγάλους οίκους. Η ιδέα ότι ένας άνθρωπος μπορεί να σου "μεταφέρει" με τον πιο περίεργο και απρόσμενο τρόπο το όραμά του και την ιστορία του σε ένα κομμάτι ύφασμα, είναι κάτι που με εξιτάρει. Και ένας από τους ανθρώπους αυτούς ήταν και ο θρυλικός Γάλλος σχεδιαστής, Christian Dior. Και αυτός πρόκειται για έναν από τους ανθρώπους / καλλιτέχνες που είχε ένα και μόνο όραμα: Να κάνει την γυναίκα όμορφη. 

«Το φόρεμα είναι ένα κομμάτι εφήμερης αρχιτεκτονικής, σχεδιασμένο για να αναδεικνύει τις αναλογίες του γυναικείου σώματος». Αυτή ήταν πάντα η λογική του και με παρόμοια λογική συνέχισαν και οι ακόλουθοί του την ταυτότητα του brand. Θα τιμήσω, λοιπόν, τον φημισμένο αυτόν σχεδιαστή αλλά και τον οίκο, με μια βόλτα γεμάτη με Dior επιρροές!

Αρχικά, θα κατευθυνθώ προς το Κολωνάκι και τον πλακόστρωτο δρόμο της Βουκουρεστίου, όπου βρίσκεται η μπουτίκ Dior (Βουκουρεστίου 18-20) στην Αθήνα. Σκοπός μου δεν είναι να ψωνίσω κάτι, αλλά θα αρκεστώ στο να θαυμάσω τις δημιουργίες του οίκου αλλά και να εμπνευστώ από αυτές. Υπάρχει κάτι το μοναδικό όταν έρχεσαι σε «επαφή» με τα ρούχα. Η αφή σου είναι διαφορετική όταν τα αγγίζεις, η μυρωδιά των υφασμάτων διαφορετική όταν τα μυρίζεις, οι υφές μοναδικές. Νιώθεις λες και πρόκειται όχι για ένα απλό ρούχο, αλλά για έναν ζωντανό οργανισμό. Τουλάχιστον τα ρούχα του οίκου Dior το μεταδίδουν αυτό το συναίσθημα, χωρίς αμφιβολία!

Και αφού έχω δει από κοντά τα ρούχα αυτά, ήρθε η ώρα να δω και το πώς κατασκευάστηκαν. Από την αρχή της δημιουργίας τους μέχρι και το τέλος: Την σύλληψη της συλλογής, την έμπνευση, την κατασκευή. Όλα! Και αυτό μπορώ να το κάνω μέσα από την μοναδική εμπειρία ενός ντοκιμαντέρ. Το “Dior & I” το οποίο κυκλοφόρησε πέρσι, ακολουθεί τον -μέχρι και πρόσφατα- (υπερ)ταλαντούχο καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου, Raf Simons στην διεξαγωγή της πρώτης του συλλογής από την θέση αυτή. Οι κριτικές που έχει λάβει το ντοκιμαντέρ είναι διθυραμβικές και ανυπομονώ να ανακαλύψω και να δω τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει ένας από τους πιο λαμπρούς σχεδιαστές της γενιάς μας.

{videobox}sUIvJQUhB5I{/videobox}

Μετά από αυτή την απολαυστική και άκρως ενημερωτική ταινία, θέλω να… ταξιδέψω λίγο. Φυσικά, έχοντας και πάλι ως γνώμονα την ιστορία και την αισθητική του brand. Η ανάγνωση ενός βιβλίου πάντοτε έχει αυτή την επιρροή πάνω μου, οπότε θα επιμείνω σε αυτή την δραστηριότητα. Λίγο καιρό πριν, είχα παραγγείλει από το amazon το “Girl in Dior”, ένα μυθιστόρημα με εικονογραφήσεις που έχει επιμεληθεί η αναγνωρισμένη illustrator, Annie Goetziner. Το θέμα του βιβλίου είναι άκρως ενδιαφέρον, καθώς πραγματεύεται την ζωή μιας νεαρής δημοσιογράφου στα τέλη του ’50, η οποία έχει την τύχη να παρακολουθήσει το πρώτο fashion show Υψηλής Ραπτικής του Christian Dior. Μέσα από γεγονότα που είναι βασισμένα στην πραγματική ιστορία του σχεδιαστή, σε συνδυασμό με τις τρομερές και περιγραφικές εικονογραφήσεις της Goetziner, αναμένω να μεταφερθώ και εγώ σε ένα μαγευτικό κόσμο, όπου η μόδα αντιμετωπίζεται με μια τέτοια λαχτάρα και ενθουσιασμό που ίσως καμία άλλη εποχή και δεκαετία να μην είχε ζήσει τόσο έντονα. 

Και έτσι απλά, μαγεμένη από τα σχέδια, τις λέξεις και τις εικόνες από έναν σχεδιαστή και έναν οίκο που έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τον χώρο της μόδας, μπορώ να καθησυχαστώ για τις αμέτρητες πιθανότητες που μπορεί να μου... ξημερώσουν αύριο. Γιατί αυτό είναι η μόδα. Μια ελπίδα για να σκεφτεί κανείς ότι όλα είναι πιθανά. Εάν ακόμα και η πιο περίπλοκη σκέψη μπορεί να αποτυπωθεί σε ένα ρούχο, τότε σίγουρα τα πάντα είναι εφικτά. 

 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.