Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Πάσχα, όπως λέμε... Κέρκυρα

Σε live (ανα)μετάδοση, η Μαρία μάς "βολτάρει" στον πιο hot ελληνικό, Πασχαλινό προορισμό: το νησί των Φαιάκων!


Μαρία Μυλωνά

Είμαι από τους τυχερούς εκείνους ανθρώπους που... γνωρίζουν μερικούς ακόμα πιο τυχερούς ανθρώπους που κατάγονται από έναν τόσο πανέμορφο τόπο, όσο η Κέρκυρα. Τυχερή γιατί, καταρχάς οι Κερκυραίοι φίλοι μου κουβαλούν την "τρέλα" και το κέφι των Επτανήσιων και κατά δεύτερον -και επί του προκείμενου, κυριότερο- γιατί συχνά πυκνά (με έμφαση στο πυκνά) "ανοίγουν τις πόρτες" των πατρικών τους σπιτιών και (μου) προσφέρουν απλόχερα τη ζεστή φιλοξενία τους. 

Όπως καταλαβαίνεις, λοιπόν, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι το νησί των Φαιάκων. Είναι, όμως, η... παρθενική μου επίσκεψη εδώ, την περίοδο του Πάσχα. Κι όπως πιθανότατα καταλαβαίνεις, η λίστα με τα πράγματα που μου έχουν υποσχεθεί πώς θα δούμε και θα κάνουμε, είναι μεγάλη και εντελώς διαφορετική από την...καλοκαιρινή της version.

Για να σου δώσω μια ιδέα, αν βρίσκεσαι κι εσύ κάπου εδώ γύρω, αυτά ΠΡΕΠΕΙ να απολαύσεις αυτές τις μέρες στην πασχαλινή Κέρκυρα: 

1. Μεγάλη Πέμπτη 

Για απόψε (όπως και κάθε Μ. Πέμπτη) είναι προγραμματισμένη η τελετή του Νιπτήρος, στις 8 το βράδυ, νταν, στον Καθεδρικό Ναό Duomo των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου. Τι περιλαμβάνει το... event; Ο Αρχιεπισκόπος των Καθολικών πλένει συμβολικά τα πόδια δώδεκα παιδιών, ενώ ακολουθεί η τελετή της Αγίας Ώρας. Όχι, δεν χρειάζεται να έχεις υψηλά... θρησκευτικά φρονήματα, για να παρευρεθείς. Πρόκειται για ένα από τα πιο κατανυκτικά έθιμα, ενώ και ο ναός από μόνος του αποτελεί ένα από τα hot spots της (πασχαλινής) πόλης. Κι αυτό γιατί βρίσκεται στην επισημότερη θέση της Βενετσιάνικης Κέρκυρας, λίγα μέτρα από το παλιό θέατρο του san Jiacomo και την πλατεία Δημαρχείου. Και μιας και βρίσκεσαι εκεί, εννοείται ότι πρέπει να επισκεφτείς το κα-λύ-τε-ρο ιταλικό του νησιού, το La cucina. Η μίνιμαλ διακόσμηση και η ανοιχτή κουζίνα του θα σε εντυπωσιάσουν. Για τα πιάτα του, δεν θα σου πω πολλά. ΠΡΕΠΕΙ να τα δοκιμάσεις για να καταλάβεις.

lacucina750.jpg

2. Μεγάλη Παρασκευή  

Είναι αναμφισβήτητα η ΠΙΟ κατανυκτική πασχαλινή μέρα, που έχει κάνει την Κέρκυρα πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο. Σε αντίθεση με τις άλλες ελληνικές πόλεις, στην Κέρκυρα η περιφορά των επιταφίων ξεκινά από νωρίς στα γραφικά καντούνια και τις πλατείες της πόλης. Και όταν λέω νωρίς, εννοώ ΝΩΡΙΣ. Δεκάδες Επιτάφιοι "βγαίνουν" ψάλλοντας το "Αι γενεαί  πάσαι", με τη συνοδεία δεκάδων φιλαρμονικών και σχεδόν διασταυρώνονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Για να απολαύσεις την καλύτερη "θέα", πιάσε τραπέζι στο Λιστόν, τον πιο πολυσύχναστο και "αριστοκρατικό" δρόμο της πόλης. Εμάς θα μας βρεις στον "Κοχλία", αναμφισβήτητα ένα από τα πιο hot spots του νησιού με εξαιρετικό καφέ και εξίσου εξαιρετικό... κόσμο! Λογικά, εδώ θα περάσουμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας. Πάντως, αν θέλεις κι εσύ να βρεις τραπέζι, πρέπει να έρθεις νωρίς. Και όταν λέω νωρίς, εννοώ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ (Ε). Καθώς βραδιάζει, το "τοπίο" γίνεται ακόμα πιο κατανυκτικό, καθώς το Λιστόν "φοράει" ένα πένθιμο μοβ φωτισμό, ενώ Φιλαρμονικές και χορωδίες παίζουντο Adagio του Albinoni, την Marcia Funebre του G. Verdi, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin. Πραγματικά, το θέαμα είναι μοναδικό, οπότε μην το χάσεις! Όσο για το φαγητό; Απόψε, λέμε να πάμε στο "Τσιπουράδικο, εκτός σχεδίου και ό, τι... προκύψει" (Προσαλενδου και Π. Γιδα Γωνια), στο παλιό λιμάνι, πίσω από τα δικαστήρια. Ναι, καλά κατάλαβες και μόνο από το όνομά του πόσο ξεχωριστό είναι αυτό το αυθεντικό Ελληνικό μεζεδοπωλείο. Κάθε μέρα και διαφορετικά, ολόφρεσκα και πεντανόστιμα πιάτα, συνοδεία τσίπουρου και καλής ρεμπέτικης μουσικής, δεν έχει ανακηρυχτεί άδικα ως το κα-λύ-τε-ρο τσιπουράδικο του νησιού. Δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς! 

koxlias750.jpg

3. Μεγάλο Σάββατο 

Πρωί: Από τις 11.00 το πρωί και μετά, το νησί βάζει τα γιορτινά του, καθώς τότε γίνεται -κατά την παράδοση- η λεγόμενη Πρώτη Ανάσταση. Οι χαρμόσυνοι ήχοι των καμπάνων που ακούγονται από παντού, δεν είναι το μοναδικό "έθιμο" που σηματοδοτεί τη γιορτή. Η μεγάλη ατραξιόν της ημέρας εδώ είναι οι Μπότηδες, δηλαδή τα πήλινα κανάτια γεμάτα με νερό που πετιούνται από τα παράθυρα των σπιτιών στα καντούνια της παλιάς πόλης. Το ιδανικό σημείο για να παρακολουθήσεις το "event" είναι το Πεντοφάναρο. Οι φήμες λένε (μαζί με τους Κερκυραίους φίλους μου) ότι μια από τις πιο εντυπωσιακές πασχαλινές "πρωτοτυπίες", οπότε ξύπνα λίγο νωρίτερα, πιάσε θέση (δεν χρειάζεται να σου ξαναπώ πόσο ΝΩΡΙΣ ε;) και απόλαυσέ το! Που θα πιούμε καφεδάκι στη συνέχεια; Οι επιλογές είναι πολλές, αλλά εμάς θα μας βρεις στο Μικρό Cafe, ένα πανέμορφο καφέ που λειτουργεί στην Κέρκυρα από το 1996 και βρίσκεται στο παραδοσιακό κέντρο της πόλης, κοντά στον Άγιο Βασίλειο. Με τραπεζάκια σκορπισμένα στα καντούνια, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια των "ψαγμένων" Κερκυραίων. Μια ματιά στη φωτό θα σε πείσει...  

mikrocafe750.jpg

Το βράδυ θα μάς βρει στην Πάνω Πλατεία, την μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας, με τυμπανοκρουσίες, βεγγαλικά και πυροτεχνήματα. Λένε ότι το θέαμα είναι φαντασμαγορικό και μοναδικό, καθώς όλα τα παράθυρα και τα μπαλκόνια των γύρω σπιτιών είναι ανοιχτά και φωτίζονται με κεράκια αναμμένα, ενώ η πλατεία φωταγωγείται από τις χιλιάδες λαμπάδες. Μετά το "Χριστός Ανέστη", οι μπάντες παίζουν εύθυμα και κάπου εκεί εμείς θα πάμε -επιτέλους- για φαγητό. Πού θα μας συναντήσεις απόψε; Τα πρώτα αυγά θα τα τσουγγρίσουμε στο "Βενετσιάνικο Πηγάδι" (Λ. Δεσύλλα 1). Ατμοσφαιρικό και απόλυτα ρομαντικό, αυτό το εστιατόριο δεσπόζει σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης, στην πλατεία Κρεμαστής, μπροστά στο ιστορικό Βενετσιάνικο πηγάδι. Για να σου πω την αλήθεια, εμείς έχουμε κάνει την κράτησή μας εδώ και δύο εβδομάδες για να είμαστε σίγουροι ότι θα βρούμε τραπέζι. Πίστεψέ με, αξίζει τον κόπο, οπότε κάνε μια προσπάθεια κι εσύ -έστω και τώρα, κι ας ελπίσουμε να είσαι εξίσου τυχερή. 

venetsianikopigadi750.jpg

4. Κυριακή του Πάσχα 

Αυτή η μέρα είναι η καλύτερη αφορμή για να απολαύσουμε λίγο πιο... βουκολικές καταστάσεις. Άλλωστε, το σούβλισμα του αρνιού απαιτεί πιο παραδοσιακά πράγματα. Οπότε, οι περισσότεροι Κερκυραίοι σήμερα τρώνε εντός ή σε κάποιο από τα πραγματικά πανέμορφα χωριά του νησιού. Κάπου εκεί θα με βρεις κι εμένα. Συγκεκριμένα, σήμερα θα φάμε στον Άνω Γαρούνα, όπως λέγεται το "πατρικό" χωριό των συνδαιτυμόνων μου. Οκ, μπορεί το όνομα να σου ακούγεται όσο αστείο ακούγεται και σε μένα, αλλά, πίστεψέ με, είναι ένας τόπος γεμάτος πράσινο, ζεστούς ανθρώπους και εξαιρετική θέα. Σε πολλά σημεία διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, ενώ το πιο όμορφο σημείο του είναι αναμφισβήτητα η λιλιπούτεια πλατεία του, που θυμίζει κάτι από σκηνικό θεάτρου. Στον Άνω Γαρούνα, λοιπόν, θα φάμε, σήμερα τον παραδοσιακό οβελία, στην πεντανόστιμη ταβέρνα του "Μπατίστα" (κλασικό σημείο συνάντησης όλων των κατοίκων του χωριού κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών), με τη συνοδεία άφθονου κρασιού και κερκυραϊκής μπύρας.

Για το βράδυ, μην ρωτήσεις. Ανήμερα του Πάσχα, το τραπέζι κρατάει μέχρι αργά. Και όταν λέω αργά, εννοώ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ.   

garouna750.jpg

5. Δευτέρα του Πάσχα 

Παραδοσιακά, αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη στην απόλυτα χαλάρωση. Και αυτό ακριβώς είναι το σημερινό μας πλάνο. Κι επειδή χαλάρωση σημαίνει θάλασσα, λέμε να βάλουμε τα μαγιό μας και να ξεκινήσουμε για την παραλία. Που θα μας βρεις αραχτούς να απολαμβάνουμε το (πρώτο μας) μπάνιο; Λέμε να πάμε σε μία παραλία με άμμο και ζεστά νερά, και δεν υπάρχει τίποτα που να τα συνδυάζει και τα δύο τόσο αρμονικά όσο η παραλία της Γλυφάδας. Είναι αναμφισβήτητα η πιο κοσμοπολίτικη του νησιού, αλλά -ακόμα κι αν δεν σου αρέσει η κοσμοσυρροή, όπως κι εμένα- πραγματικά αξίζει να κολυμπήσεις στα νερά της και να απολαύσεις την παγωμένη μπύρα ή το κοκτέιλ σου σ'ένα από τα beach bars που βρίσκονται κατά μήκος της. 

Όσο για το τελευταίο βράδυ μας στο νησί; Τα παιδιά μού έχουν τάξει μια βραδιά γεμάτη... αίγλη. Κυριολεκτικά. Το μενού, λοιπόν, απόψε περιλαμβάνει φαγητό σε ένα από τα πιο όμορφα και παραδοσιακά εστιατόρια της Κέρκυρας, που λειτουργεί τα τελευταία 40 χρόνια. Την Αίγλη, στο Λιστόν. Όταν λέω όμορφο, εννοώ ως την αριστοκρατική του διακόσμηση και την λιτή κομψότητά του, ενώ όταν λέω παραδοσιακό, εννοώ ως προς τις γεύσεις του, καθώς στην Αίγλη μπορείς να γευτείς όλες τις ντόπιες -πεντανόστιμες- σπεσιαλιτέ: από σοφρίτο και παστιτσάδα μέχρι κερκυραϊκό μπουρδέτο με ψάρια και φρέσκο ξιφία... Σου τρέχουν τα σάλια, ήδη; Τα λέμε εκεί!

aegli750.JPG

Και κάτι τελευταίο, πριν σε "αφήσω": Λένε ότι τα πιο όμορφα μέρη είναι αυτά που τα μοιράζεσαι με τους δικούς σου πιο "όμορφους" ανθρώπους. Και αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία, είτε αυτές τις μέρες... ταξιδέψεις μαζί μου στην Κέρκυρα, είτε τις περάσεις στην (όμορφη) πόλη μας. Γιόρτασέ τις με αυτούς που αγαπάς. Γιατί -όπως έχουμε ξαναπεί- "είναι η αγάπη ένα ταξίδι από γιορτή σε γιορτή".

Καλό (μας) Πάσχα. 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός