Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Απόψε το κορίτσι θέλει θάλασσα...

Σήμερα, η Μαρία κατεβαίνει στη... Βραζιλία της όμορφης πόλης μας: τον Πειραιά! 


Μαρία Μυλωνά

Είμαι από εκείνους τους κατοίκους αυτής της πόλης που έχουν μία σαφή προτίμηση στα βόρεια προάστιά της. Οκ, κλασικό βουπού δεν με λες, αλλά ομολογώ ότι οι βόρειες, πράσινες, "ευάερες" γειτονιές των... άνω, μου είναι πιο οικείες. Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να σου κρύψω ότι όσο ο καιρός ζεσταίνει (επικίνδυνα), τόσο περισσότερο... κατηφορίζω προς τον Πειραιά και τις ευρύτερες περιοχές του. Άλλωστε, όπως είθισται να λένε οι "ντόπιοι", τα νότια προάστια είναι η... Βραζιλία της Αθήνας. Ετοιμάσου, λοιπόν, γιατί σήμερα θα σεργιανίσουμε κάπου εκεί. 

Αντίθετα από αυτό που πιθανότατα να περιμένεις, δεν θα ξεκινήσουμε τη βόλτα μας με... θέα θάλασσα. Αντίθετα, θα ξεκινήσουμε από τη στοά Κουβέλου (Καραολή Δημητρίου, 5), στο (καρά)κεντρο του Πειραιά. Τι θα βρούμε εκεί; Το "Ρακάδικο". Όπως λέει και το όνομά του, είναι ένα ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ρακάδικο, με σούπερ "φυσική" διακόσμηση, τίμια ρακή, νόστιμους μεζέδες και καλές τιμές. Σ' έψησα ήδη; Ας γίνω λίγο πιο περιγραφική: Πρόκειται για ένα μαγαζί που στεγάζεται κυριολεκτικά μέσα σε μία στοά, με κρεμασμένα λουλούδια από τους τοίχους και... πολύχρωμες ομπρέλες από το ταβάνι. Όσο για το φαγητό του; Σημείωνε: φάβα, πατάτες τηγανιτές (τις οποίες πρώτα βράζουν) με δική τους σος, "καραμελωμένες" ελιές και ψαρομεζέδες που θα σε κάνουν κυριολεκτικά να κολλήσεις, είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που ΠΡΕΠΕΙ να δοκιμάσεις εδώ. Η ρακή είναι "καθαρή", ενώ το ίδιο ισχύει και για το ούζο του, οπότε, ό,τι κι αν επιλέξεις, να είσαι σίγουρη ότι θα σε ικανοποιήσει. Ακόμα πιο ικανοποιητικό είναι το γεγονός ότι για ντεκόρ/νόστιμο φαγητό/καλό ποτό (το τρίπτυχο κάθε επιτυχημένης εξόδου), θα πληρώσεις περίπου 12-15€ το άτομο. Όχι κι άσχημα, ε; 

rakadiko750.jpg

Πειραιά σου έταξα και δεν θα γινόταν να μην σε βολτάρω λίγο πιο παραλιακά. Πιες το τελευταίο ποτηράκι σου, λοιπόν, και φύγαμε για... νοτιότερα. 

Πού θα πάμε; Προορισμός μας το Πασαλιμάνι, ή η Μαρίνα Ζέας, όπως είναι επίσης γνωστό. Πρόκειται για το πιο κοσμοπολίτικο σημείο του Πειραιά. Εδώ χτυπά η "καρδιά" της διασκέδασης, καθώς κατά μήκος της παραλιακής διαδρομής, οι επιλογές σε καφέ, ουζερί, μπαράκια και εστιατόρια με θέα θάλασσα είναι αμέτρητες. Προσωπικά, κάθε φορά που έρχομαι εδώ και πριν καθίσω να απολαύσω το ποτό μου, κατεβαίνω στη μαρίνα, για να "πιάσω" λίγη θαλασσινή αύρα και να χαζέψω τα (υπερπολυτελή) κότερα. Αυτό θα κάνω κι απόψε, λοιπόν. 

marinazeas750.jpg

Όσο για το ποτό που λέγαμε παραπάνω; Για απόψε, προτείνω να το πιούμε σε ένα από τα πιο όμορφα και χαρακτηριστικά μαγαζιά του Πειραιά: το Belle Αmie (Αγγέλου Μεταξά 11). Το ιστορικό στέκι, που στις αρχές του περασμένου αιώνα έγραψε τη δική του ιστορία στις μέρες και τις νύχτες της Πειραϊκής, έχει εδώ και κάποια χρόνια ανανεωθεί, χωρίς όμως να έχει χάσει την κλασική ομορφιά του. Με διακόσμηση που παντρεύει αρμονικά το παρελθόν με το παρόν και με την αισθητική του πάλαι-ποτέ αστικού καφενείου, το Belle Amie είναι -χωρίς αμφιβολία- το must σημείο για να απολαύσεις από τον πρωινό καφέ σου, μέχρι το (πεντανόστιμο) γλυκό η φαγητό σου, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Όσο για τη νύχτα; Εκτός από τα "παραδοσιακά" κοκτέιλ, θα βρεις και κάποια πιο "πειραγμένα", με ελληνικά αποστάγματα, βότανα, φρούτα και λικέρ. Και κάπου εδώ θα σε καληνυχτίσω και θα σε αφήσω να το απολαύσεις με την ησυχία σου. 

Ξέρω. Μια βόλτα στον Πειραιά δεν είναι ποτέ αρκετή. Σου υπόσχομαι ότι θα επιστρέψουμε σύντομα, λοιπόν!

Μέχρι την επόμενη πεμπτιάτικη βόλτα μας, σε φιλώ!

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ

DO IT YOURSELF

Pastels for spring: 7 παστέλ βερνίκια νυχιών για το μανικιούρ της άνοιξης

Χρώματα που θυμίζουν σορμπέ, για τα μανικιούρ που θα δοκιμάσουμε την περίοδο που η φύση ανθίζει

CELEBS

Νικόλαος - Τατιάνα: Έχουν χωρίσει εδώ και καιρό - Σε νέες σχέσεις και οι δύο

Ο γάμος του Νικόλαου και της Τατιάνας Μπλάτνικ διήρκησε 14 χρόνια