Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Το top 5 της (Μεγάλης) εβδομάδας

Πού πήγαμε, τι ακούσαμε, διαβάσαμε, είδαμε, φάγαμε και απολαύσαμε αυτή τη εβδομάδα; Αυτές είναι οι κορυφαίες προτάσεις μας, για ατέλειωτες βόλτες στην (γιορτινή) πόλη.


Μαρία Μυλωνά

* Τη (Μεγάλη) Δευτέρα, η Αναστασία γνώρισε έναν πρίγκιπα -έστω και εκ των υστέρων! 

Ίσως να έχεις ήδη καταλάβει μέσα από τις Βόλτες μου ότι η σχέση μου με τη μουσική είναι βαθιά και βιωματική. Όπως μερικοί άνθρωποι που δεν μπορούν να λειτουργήσουν αν δεν υπάρχει στον χώρο ανοιχτό ραδιόφωνο, έτσι κι εγώ, θα παραμένω πάντα θύμα των μουσικών μου εμμονών, αδυνατώντας να δουλέψω ή να γράψω έστω και μία γραμμή αν δεν υπάρχει μουσική στο background. Παρ' όλα αυτά, θα σκύψω αυτή τη Δευτέρα το κεφάλι και λίγο ντροπαλά θα σου παραδεχθώ ότι με τον Prince, που έφυγε έτσι ξαφνικά από τη ζωή την Πέμπτη που μας πέρασε, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής αιτίες, δεν κατάφερα ποτέ να αναπτύξω μία αληθινή, βιωματική σχέση ακροατή και μουσικού. Ίσως να έφταιγε η εξώκοσμα λεπτή φιγούρα του, το απόμακρο πάντα βλέμμα του, όπως το έβλεπα από μικρή στα υπερβολικά γυαλιστερά -για τα γούστα μου- βιντεοκλίπ του. Ίσως να έφταιγε η αισθητική του, πάντα λίγο πιο «κοριτσίστικη» σε ορισμένα πράγματα από τη δική μου, που μεγάλωσα με την αφίσα των Nirvana πάνω από το κεφάλι μου και ένα μπλουζάκι των Led Zeppelin στην καλύτερη θέση της ντουλάπας. Γι' αυτό κι εγώ σήμερα θα κάτσω στον καναπέ μου και θα τα βρω μαζί του, έστω και εκ των υστέρων.

* Την (Μεγάλη) Τρίτη, η Γεωργία... πήρε τα βουνά! 

Σήμερα θα κάνω ένα μεγάλο περίπατο κατά μήκος του βοτανικού μονοπατιού του λεγόμενου Αισθητικού Δάσους Υμηττού. Στη διάρκεια της βόλτας μου θα θαυμάσω διάφορα φυτά αντιπροσωπευτικά της μεσογειακής φύσης, κάποια από τα οποία μάλιστα συνοδεύονται από επεξηγηματικές ταμπέλες, θα περπατήσω δίπλα σε έναν ελαιώνα που μοιάζει να έχει βγει από τον παράδεισο, θα παρατηρήσω την Αθήνα από ψηλά από τα διάφορα σημεία που προσφέρουν άπλετη θέα, θα απολαύσω τις μυρωδιές από τα ανοιξιάτικα λουλούδια και τη γαλήνη μιας καθημερινής στο δάσος και θα καταλήξω στο αναψυκτήριο του δήμου Καισαριανής, στην περιοχή της Καλοπούλας, όπου θα πιάσω έναν από τους μεγάλους ξύλινους πάγκους, που είναι κυριολεκτικά χωμένοι μέσα στα πεύκα και αποτελούν ένα δροσερό καταφύγιο, ακόμη και τις πιο ζεστές ημέρες της άνοιξης και του καλοκαιριού.

* Την (Μεγάλη) Τετάρτη, η Λένα έφαγε cheesecake! 

Σήμερα θα βρεθώ στο Artisanal. Στην Κηφισιά. Στο lounge bar του (αγαπημένου) Φώτη Σεργουλόπουλου. Εκεί (Ζηρίνη 2) θα απλώσω όλη την ανοιξιάτικη ραστώνη μου (ναι, πολύ σωστά διάβασες!) και θα χαρώ χωρίς ενοχές το λατρεμένο μου cheese cake με κρέμα λεμόνι, μαρέγκες και σορμπέ αγριοκέρασο. Είπες κάτι; Αν λίγωσες και ζήλεψες, προλαβαίνεις να έρθεις. Το Artisanal ανοίγει (πάντα) από το πρωί και μπορεί να διδάξει, χωρίς υπερβολή, αρχοντιά, καλό γούστο, φιλόξενη και όμορφη ατμόσφαιρα. Αν βρεθείς βράδυ εδώ, θα δοκιμάσεις τα πιάτα του Δημήτρη Δημητριάδη και τα κοκτέηλ του Δημήτρη Κιάκου. Μη χάσεις τον... Καρυοθραύστη! Το Nutcracker! Είναι κορυφαίο!

* Την (Μεγάλη) Πέμπτη, η Μαρία μάς βόλταρε στον πιο hot ελληνικό, Πασχαλινό προορισμό: την Κέρκυρα!

Απόψε (όπως και κάθε Μ. Πέμπτη) είναι προγραμματισμένη η τελετή του Νιπτήρος, στις 8 το βράδυ, νταν, στον Καθεδρικό Ναό Duomo των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου. Τι περιλαμβάνει το... event; Ο Αρχιεπισκόπος των Καθολικών πλένει συμβολικά τα πόδια δώδεκα παιδιών, ενώ ακολουθεί η τελετή της Αγίας Ώρας. Όχι, δεν χρειάζεται να έχεις υψηλά... θρησκευτικά φρονήματα, για να παρευρεθείς. Πρόκειται για ένα από τα πιο κατανυκτικά έθιμα, ενώ και ο ναός από μόνος του αποτελεί ένα από τα hot spots της (πασχαλινής) πόλης. Κι αυτό γιατί βρίσκεται στην επισημότερη θέση της Βενετσιάνικης Κέρκυρας, λίγα μέτρα από το παλιό θέατρο του san Jiacomo και την πλατεία Δημαρχείου. Και μιας και βρίσκεσαι εκεί, εννοείται ότι πρέπει να επισκεφτείς το κα-λύ-τε-ρο ιταλικό του νησιού, το La cucina. Η μίνιμαλ διακόσμηση και η ανοιχτή κουζίνα του θα σε εντυπωσιάσουν. Για τα πιάτα του, δεν θα σου πω πολλά. ΠΡΕΠΕΙ να τα δοκιμάσεις για να καταλάβεις.

* Την (Μεγάλη) Παρασκευή, η Κέλλυ μάς έστειλε τις ευχές της από Χίο! 

Όπως κάθε Μ.Παρασκευή, αυτή την ημέρα -όπου και αν βρίσκεσαι στην Ελλάδα- υπάρχει μια πιο «βαριά» ατμόσφαιρα. Και αυτό γιατί, η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στην αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου. Κάθε τόπος, σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχει σε αυτόν τον βουβό θρήνο και ακολουθεί με την σειρά του τα έθιμά του. Εγώ σήμερα θα σε πάω "βόλτα" σ' έναν Επιτάφιο από έναν τόπο πολύ αγαπημένο μου: Τη Χίο. Η Χίος, πέρα από τον φημισμένο Ρουκετοπόλεμο που πραγματοποιείται στην περιοχή της Βροντάδου την ημέρα της Ανάστασης, έχει και πολλά άλλα ενδιαφέροντα έθιμα, που μπορεί να απολαύσει κανείς κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Έτσι, λοιπόν, μια μέρα σαν αυτή που ειδικά φέτος, έχει άλλη σημασία για εμένα, άλλη βαρύτητα και σύνδεση, θα "γυρίσω" τα μέρη αυτά που τιμούν τα παραδοσιακά του έθιμα, με τον πιο μεγαλειώδη τρόπο. Ελπίζω, λοιπόν, έστω και πνευματικά, να με ακολουθήσεις και σήμερα. 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

Προτεινόμενα

CELEBS

Δήμητρα Ματσούκα - Πέτρος Κόκκαλης: Απόδραση στα Ιωάννινα για το ζευγάρι

Οι φωτογραφίες που ανέβασε στο Instagram η ηθοποιός

SEX

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Το σεξ είναι αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων σχέσεων, αλλά πόσο είναι αρκετό;

CELEBS

Μάρα Δαρμουσλή: «Πέρασα διατροφική διαταραχή, είναι ψυχιατρικό νόσημα»

Το σεξιστικό σχόλιο που δέχτηκε για τον θηλασμό