Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Στο νησί της Μπουμπουλίνας!

Σήμερα η Αναστασία ετοιμάζεται για Σπέτσες...



Αν είσαι από εκείνα τα κορίτσια που αγαπούν τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, τότε μάλλον μία από τις επαφές σου με τις Σπέτσες θα ήταν μέσα από το κλασικό και αγαπημένη Τζένη Τζένη. Ξέρεις, εκείνη την ξεκαρδιστική κωμωδία, στην οποία η Τζένη Καρέζη παντρεύεται για... πολιτικούς λόγους τον Ανδρέα Μπάρκουλη, αλλά στο τέλος καταλήγουν μαζί και φουλ ερωτευμένοι. 

Το πανέμορφο νησί των Σπετσών είναι η αλήθεια ότι έχει πρωταγωνιστήσει πολλές φορές στο ελληνικό σινεμά και, χάρη στο φυσικό τους τοπίο, αλλά και χάρη στο γεγονός ότι βρίσκεται αρκετά κοντά στην Αθήνα, γεγονός που το κάνει τον ιδανικό προορισμό για τα φωτεινά, καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα που βρίσκονται προ των πυλών.

Εγώ σήμερα οργανώνομαι για να πραγματοποιήσω σύντομα προς τα εκεί την πρώτη μου καλοκαιρινή απόδραση. Και έτσι σε προσκαλώ να οργανωθείς κι εσύ μαζί μου, ρίχνοντας μία σύντομη ματιά στις Σπέτσες, σε στιλ ...τουριστικού οδηγού.

Τι λένε ότι πρέπει ΣΙΓΟΥΡΑ να επισκεφθείς

Οι Σπέτσες, με τη μεγάλη ναυτική παράδοση, μοιάζουν με «βιβλίο» ιστορίας, έτσι όπως τα πολλά µνηµεία κατακλύζουν δρόµους και στενά. Όλα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, οπότε με μια µικρή βόλτα θα δεις: από τον εσωτερικό δρόµο της παραλιακής το νεοκλασικό του Ανάργυρου (ο μεγαλύτερος Σπετσιώτης ευεργέτης) και δίπλα, στην πλατεία Πευκάκια, το µικρό παρκάκι µε το σπίτι-µουσείο της Μπουµπουλίνας με όλα τα κειµήλια του ’21. Προς τον παραλιακό δρόµο, στην ανανεωμένη πλατεία Ποσειδωνίου, γίνονται όλες οι µεγάλες εκδηλώσεις του νησιού, μεταξύ αυτών και η πιο «διάσημη», η Αρμάτα, δηλαδή η αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής αρμάδας (το πρώτο Σ/Κ μετά τις 8 Σεπτεμβρίου ή ανήμερα, αν πέσει Σ/Κ). Με τα πόδια ή µε αμαξάκι θα κατευθυνθείς προς το Παλιό Λιµάνι (Mπάλτιζα) που είναι γραφικό ή προς το Φανάρι για να βρεις την Παναγιά την Aρµάτα. Επίσης, αξίζει μια επίσκεψη στα αρχοντικά του νησιού, που φημίζεται για την καπετανέικη αρχιτεκτονική του. 

1913101_orig.jpg

Που λένε ότι πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να κολυμπήσεις

Η πιο γνωστή και µεγαλύτερη παραλία του νησιού είναι των Αγίων Αναργύρων – αν πας με καΐκι θα βρεις τη σπηλιά του Mπεκίρη για υπόγειες βουτιές και σταλακτίτες. Για κοσμικές βουτιές θα πας στη παραλία Βρέλλο, το beach bar είναι από τα hot points του νησιού, ενώ για άνεση, ξαπλώστρες και water sports σε συνδυασμό με καλό φαγητό επισκέψου την πλαζ της Aγίας Mαρίνας. Πολύ καλές είναι και οι παραλίες της Κουνουπίτσας, της Αναργυρείου Σχολής και του Λιγονερίου. Αµµουδιά θα βρεις στην παραλία του Aγίου Mάµα, βότσαλο στον  Άγιο Nικόλαο. Για απομόνωση και ησυχία πήγαινε στις πιο αποµακρυσµένες Κουζουνός, Ξυλοκέριζα, Kαµάρες και Zωγεριά.

Που λένε ότι θα ήταν ΤΕΛΕΙΑ να μείνεις

Στο ξενοδοχείο Ποσειδώνιο Grace Hotel, μία από τις πιο κοσμικές βεράντες του Αργοσαρωνικού από το 1914, που από πέρισυ είναι πλήρως ανακαινισμένο (72308) ή στο Παλιό Λιµάνι στον ξενώνα Orloff Resort (75444, www.orloffresort.com), ένα όμορφο boutique hotel. Μπορείς, βεβαίως, να ακολουθήσεις τα πετρόχτιστα µονοπάτια που οδηγούν στο Twin House Apartments (74432, www.twinhouse-spetses.gr). Τα πολύ όμορφα δωµάτια συνδυάζουν άνεση και προσεγμένη απλότητα και διαθέτουν ψυγείο, τηλεόραση, κλιµατισµό και ασύρµατο ίντερνετ. Σηµείωσε  επίσης: το εντυπωσιακό συγκρότηµα Nησιά στην Kουνουπίτσα (75000-10), το πανέμορφο Zoe’s Club (74447-8), τον παραδοσιακό ξενώνα Niriides (73392), το Armata Bοutique Hotel στην Nτάπια (72683), το Economou Mansion (73400, www.spetsestravel.gr) µε παραδοσιακό πρωινό και ασύρµατη σύνδεση wi-fi . 

4424057_70_z.jpg

Που λένε ότι δεν θα ΧΟΡΤΑΙΝΕΙΣ φαγητό και ποτό

Οι Σπέτσες τα τελευταία χρόνια ζουν γαστρονομική έκρηξη, μια και πολύ γνωστά εστιατόρια της Αθήνας ανοίγουν εδώ. Το Ποσειδώνειο στεγάζει και φέτος το Aneton on the Verandah, με την ομάδα του πολύ καλού και γνωστού αθηναϊκού Άνετον, αλλά και το asian Freud Oriental, επίσης γνωστό στο Κολωνάκι. Μέσα στο ξενοδοχείο Νησιά έχει ανοίξει και το γνωστό γαλλικό της Αθήνας Σπύρος & Βασίλης. Για ψάρι και κοσμικές καταστάσεις στον Tαρσανά, για μαγειρευτό και ψάρι μεσημέρι-βράδυ στην Eξέδρα. Μεσογειακές γκουρμέ γεύσεις στον Ορλώφ στο παλιό λιμάνι. Πίτσα και επίσης κοσμικότητες στο Il Padrino, που έχει και ωραίο bar.

ver2.medium.jpg

Στη Κουνουπίτσα θα βρεις την Ακρογιαλιά, καλό μεζεδοπωλείο όπου, με τα πόδια στη θάλασσα, μπορείς να γευτείς τις τεράστιες μερίδες του σε απίστευτες τιμές. Από τη μεριά των Σχολών (παραλία οργανωμένη water sports κ.λπ.),  θα βρεις Το Νερό της Αγάπης με μεσογειακή κουζίνα, τον κλασικό Πάτραλη για δυνατή ψαροφαγία, το Kaiki beach, εστιατόριο με εξαιρετική μεσογειακή κουζίνα. Λάζαρος και Παχνί έχουν ελληνική κουζίνα και καλά ψητά. Για gourmet σουβλάκια στο Souvlaki Spetses, ενώ για αμυγδαλωτά Σπετσών θα πας στον Κλήμη ή στον Πολίτη.

25278_Mourayo-11.jpg

Ποτό στο Μπαλκόνι wine bar, στην Μπρατσέρα και στο Spetsa, ενώ πιο αργά στο Θρούμπι (αυτό, για χρόνια αγαπημένο στις Σπέτσες, άνοιξε πριν λίγα χρόνια και στην Αθήνα). Στο παλιό λιμάνι θα βρεις το Μουράγιο με πολύ καλή κουζίνα. Για τρελό clubbing στο Stavento, στην ιστορική Figaro, που πια λέγεται B-back, και στο Guzel (το παλιό Εμπατή).

spetses5.jpg

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου από τη Βαρβάκειο και το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι

Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαρτίου - Η μεγάλη αποκριάτικη γιορτή συνεχίζεται στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μουσική & Θέατρο στη Στέγη | ΝΕΚΥΙΑ | Γιάννης Αγγελάκας & Χρήστος Παπαδόπουλος

Nέκυια - Οδύσσεια με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι, 21.12.2023 – 28.01.2024, Κεντρική Σκηνή

Προτεινόμενα

FASHION NEWS

Ο Alessandro Michele νέος creative director του οίκου Valentino

Η ανακοίνωση του εμβληματικού οίκου βάζει τέλος στις φήμες που τον ήθελαν εδώ και καιρό να αναλαμβάνει το τιμόνι του

CELEBS

Δημήτρης Σέρφας: Η ηλικία, η καταγωγή και η αδυναμία στη μητέρα του

Όσα δεν ξέρουμε για τον «Γρηγόρη» από το «Προξενιό της Ιουλίας»