Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η Κυανή Ακτή, η Πατησίων, τα Μουσεία, ένα καφέ και η Οδύσσεια

Ημέρα των Μουσείων σήμερα. Και η Λένα θα την τιμήσει όπως της πρέπει!


Λένα Γρηγορίου

Το ξέρεις αυτό που λένε "εγώ θα ήθελα να ήμουν αλλού"; Ε, ακριβώς αυτό μου συμβαίνει. Θα ήθελα να ήμουν εκεί, στην Κυανή Ακτή, στις Κάννες, στο 69ο Φεστιβάλ. Να έχω δει την τελευταία ταινία του Γούντυ Αλλεν, το "Cafe Society", την ολοκαίνουργια "Julietta" του Αλμοδοβάρ, που είχε πρεμιέρα χθες, να πάρω συνέντευξη από τον τον Ryan Gosling, που έκανε το κόκκινο χαλί να... αναστενάξει, να πάρω λίγη από τη λάμψη της Julia Roberts, του George Clooney (εντάξει και της Amal...), της Blake Lively, του (μαγικού) Sean Penn.

Πάντα ασκούσε μια ιδιαίτερη γοητεία επάνω μου αυτό το κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Κρουαζέτ. Το ζούσα μέσα από τις διηγήσεις των άλλων και κάθε φορά έλεγα "του χρόνου θα είμαι εκεί". Και δεν ήμουν! 

Σήμερα, ενώ έχω σχεδιάσει καταπληκτικά τη βόλτα μου, μου κόλλησε στο μυαλό ο Αλμοδοβάρ και παρασύρθηκα προς... Κυανή Ακτή μεριά! Επανέρχομαι τάχιστα. Και σε πάω σε μια γιορτή. Γιατί, σήμερα γιορτάζουν τα Μουσεία. Όλα τα Μουσεία. Και έχουν ελεύθερη είσοδο κι ένα σωρό εκδηλώσεις

Θέμα της φετινής διεθνούς ημέρας των μουσείων "Μουσεία και πολιτιστικά τοπία" και τιμώμενο ελληνικό μουσείο το Εθνικό Αρχαιολογικό! Ένα μουσείο που αγαπώ και που δεν το χορταίνω. Εκεί θα περάσω τη μέρα μου σήμερα. 

Θα ξεκινήσω μ' ένα..καφέ, ελληνικό διπλό σκέτο, που θα πιω στο υπέροχο cafe του Μουσείου, ανάμεσα σε λεμονιές, νεραντζιές και λεβάντες. Θα θυμηθώ πόσο εντυπωσιάστηκα στην πρώτη μου επίσκεψη, με τον Έφηβο των Αντικυθήρων και με την Αφροδίτη και με τον Ερμή. Και θα προσπαθήσω να ξεχάσω, τουλάχιστον για σήμερα, όσα όχι μόνο δεν με συγκινούν, όχι μόνο δεν μου πάνε, αλλά με ξαφνιάζουν αρνητικά, και με κάνουν να αισθάνομαι άβολα και παράξενα...  

Θα... ακουμπήσω  στο μουσείο, στην αίγλη των εκθεμάτων του, στον θαυμασμό μου για την ανθρώπινη δημιουργία και στον Όμηρο! Ναι, στον Όμηρο και στην "Οδύσσεια", που σήμερα από τις 10 το πρωί ως τις 12..00 τα μεσάνυχτα το Εθνικό Θέατρο θα  παρουσιάσει σε μια θεατρική ανάγνωση, σε μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθεσία του Νίκου Χατζόπουλου, στη μεγάλη αίθουσα του Βωμού. Μου φαίνεται τόσο όμορφο να ακούσω τις ραψωδίες της Οδύσσειας, να τις απαγγέλλουν ηθοποιοί που θαυμάζω, υπό τους ήχους μουσικής, ανάμεσα σε αρχαία εκθέματα, στην καρδιά του Μουσείου.

Αν με ρωτάς, όχι,  δεν θα μείνω ως τις 12.00 τα μεσάνυχτα. Τουλάχιστον, δεν το έχω προγραμματίσει. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις ως πού μπορεί να σε πάει κάτι που αγαπάς, κάτι που σε βγάζει από ένα "κλειστό" σήμερα και που έχει τη δύναμη να σε ταξιδέψει, έστω και για μια βόλτα, προς τα εκεί που θέλεις και ονειρεύεσαι.

Μελό; Αληθινό πέρα για πέρα.

Και να μην ξεχάσω να σου πω τα ονόματα των ηθοποιών που θα απαγγείλουν τις ραψωδίες. Με σειρά εμφάνισης, λοιπόν, είναι οι: Φένια Παπαδόδημα, Εύα Κοταμανίδου, Στεφανία Γουλιώτη, Όλια Λαζαρίδου, Ρένη Πιττακή, Κάτια Δανδουλάκη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Αννα Μάσχα, Μαρία Σαββίδου, Ρούλα Πατεράκη, Μαρία Σκουλά, Μπεττυ Αρβανίτη, Λυδία Κονιόρδου, Αλίκη Αλεξανδράκη, Δήμητρα Χατούπη, Μάνια Παπαδημητρίου, Ελένη Κοκκίδου, Δέσποινα Κούρτη, Αθηνά Μαξίμου, Αγλαία Παππά, Θέμις Μπαζάκα, Πέμη Ζούνη, Παρθενόπη Μπουζούρη. Καταπληκτικό; E, ναι!

Και μαζί τους οι: Θανάσης Παπαγεωργίου, Χρήστος Λούλης, Γιάννης Περλέγκας, Νικος Χατζόπουλος, Χάρης Φραγκούλης, Γιώργος Χρυσοστόμου, Κώστας Βασαρδάνης, Αρης Τρουπάκης, Μιχάλης Σαράντης, Αγγελος Παπαδημητρίου, Σίκος Κακάλας, Νέστορας Κοψιδας. Υπέροχο! 

Καλή μας βόλτα!

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου από τη Βαρβάκειο και το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι

Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαρτίου - Η μεγάλη αποκριάτικη γιορτή συνεχίζεται στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μουσική & Θέατρο στη Στέγη | ΝΕΚΥΙΑ | Γιάννης Αγγελάκας & Χρήστος Παπαδόπουλος

Nέκυια - Οδύσσεια με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι, 21.12.2023 – 28.01.2024, Κεντρική Σκηνή

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.