Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Πάμε Πλατεία (Μοναστηρακίου);

Σήμερα η Μαρία βάζει το... τρανζίστορ να παίζει και κατεβαίνει downtown για κεμπάπ!


Μαρία Μυλωνά

Ναι, εντάξει, είπαμε: είμαι παιδί των Βουπού. Αλλά οφείλω να παραδεχτώ το αυτονόητο: όσο ο καιρός "ανοίγει", το κέντρο της (όμορφης) πόλης μας γίνεται όλο και πιο γοητευτικό. Δεν ξέρω αν φταίνε οι ανθισμένες, μοσχοβολιστές νερατζιές που -παραδόξως- μπορείς να βρεις ακόμα και στο... καράκεντρο ή αν φταίει η χαρούμενη και -φαινομενικά τουλάχιστον- ξέγνοιαστη διάθεση του -όλο και αυξανόμενου- πλήθους που βολτάρει και αράζει στους δρόμους και τις πλατείες του. Όπως και να έχει, ακριβώς εκεί θα κατέβουμε σήμερα: στους πρόποδες της Ακρόπολης και πιο συγκεκριμένα στο Μοναστηράκι! 

Θα δώσουμε το ραντεβού μας στην κεντρική πλατεία του, ένα από τα πιο πολυσύχναστα και όμορφα σημεία του, που κατακλύζεται καθημερινά από εκατοντάδες (ως και χιλιάδες) ανθρώπων. Αν είσαι αρκετά τολμηρή (και λιγότερο... κοσμοφοβική από μένα), θα σου πρότεινα να ξεχυθείς στα παρακείμενα στενά της και να χαζέψεις τα εκατοντάδες μικρά μαγαζιά, στα οποία μπορείς να βρεις από είδη λαϊκής τέχνης, μέχρι στρατιωτικό... εξοπλισμό. Άλλωστε, η αγορά του Μοναστηρακίου θεωρείται μία από τις 10 top αγορές της Ευρώπης, σύμφωνα με την Telegraph! Θα με συγχωρέσεις που δεν θα ακολουθήσω σ' αυτό (η... κοσμοφοβία που λέγαμε παραπάνω), αλλά θα σε περιμένω από την άλλη πλευρά της πλατείας, εκεί που βρίσκονται όλα τα εστιατόρια και τα "παραδοσιακά" ταχυφαγία. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι θα καθίσουμε στον "Θανάση" (Μητροπόλεως 69), το -κατ' εμέ- πιο κλασικό ψητοπωλείο που σερβίρει το ΚΑ-ΛΥ-ΤΕ-ΡΟ κεμπάπ της πόλης. Το μαγαζί λειτουργεί από το 1964 και προσφέρει λίγα και (πολύ) καλά: τηγανιτές πατάτες, χωριάτικη σαλάτα, ψητές πιπεριές, τζατζίκι και -φυσικά- κεμπάπ, σε όλες τις... παραλλαγές του. Από τυλιχτό σουβλάκι, μέχρι μερίδα. Αν δεν το έχεις δοκιμάσει μέχρι σήμερα, σου εγγυώμαι ότι μια (και μόνο) μπουκιά του θα σε πείσει.    

thanasis750.jpg

Αναρωτιέσαι τι έχει σειρά, μετά τα κεμπάπ (οκ, και την παγωμένη μπύρα); Μουσική και ποτό θα σου απαντήσω, σε ένα από τα πιο αγαπημένα μου μαγαζιά στην -ευρύτερη- περιοχή. Σε ένα μικρό στενάκι κάθετο στην Αθηνάς, στην οδό Πρωτογένους και τον αριθμό 10 βρίσκεται το "Τρανζίστορ". Πρόκειται για ένα cafe-Bistroteque, όπως αυτο-τιτλοφορείται, με τραπεζάκια και πάγκους έξω, αλλά και με έναν πολύ "ζεστό" χώρο μέσα. Η διακόσμηση του είναι κάτι ανάμεσα σε vintage σε συνδυασμό με βιομηχανικά στοιχεία (ακριβώς το στιλ που μου αρέσει, δηλαδή), ενώ έχει "διάσπαρτα" χειροποίητα αντικείμενα που κλέβουν τις εντυπώσεις (χάζεψε γύρω σου και θα καταλάβεις τι εννοώ). Όσο για τις μουσικές επιλογές; Όχι, στο Τρανζίστορ δεν παίζουν μόνο... τ' αμερικάνικα, αλλά σχεδόν όλα τα μουσικά είδη, ανάλογα με τον DJ της ημέρας. Εγώ θα απολαύσω το κλασικό ποτό μου (βλ. ρούμι), αλλά εσύ μπορείς να δοκιμάσεις ένα από τα δροσερά και πεντανόστιμα κοκτέιλ που έχει να σου προσφέρει η (μεγάλη) λίστα του μαγαζιού.

tranzistor750.jpg

Και κάπως έτσι, θα σε αποχαιρετίσω και σήμερα και θα ανανεώσω το ραντεβού μας για την επόμενη Πέμπτη, σε μια από τις (όμορφες) γειτονιές της (όμορφης) πόλης μας. 

Φιλιά! 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ