Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Το top 5 της εβδομάδας

Πού πήγαμε, τι ακούσαμε, διαβάσαμε, είδαμε, φάγαμε και απολαύσαμε αυτή τη εβδομάδα; Αυτές είναι οι κορυφαίες προτάσεις μας, για ατέλειωτες βόλτες στην πόλη. 


Μαρία Μυλωνά

* Τη Δευτέρα, η Αναστασία πήγε Χολαργό 

Σε αυτή τη γειτονιά θα βρεθώ και σήμερα, γύρω – γύρω από την πλατεία της Φανερωμένης, για μία διαφορετική μα ακριβέστατη γεύση από… Tόκιο. Εκεί, λοιπόν, ο σεφ Λάμπρος Βακιάρος έχει δημιουργήσει το ιδανικό μενού για χαλαρές, μυρωδάτες βραδιές, σε ένα μοντέρνο και αστικό περιβάλλον, βουτηγμένες σε γεύση Ανατολής. Το Hokyo (Φανερωμένης 8, Χολαργός) είναι η σχετικά νέα άφιξη στα γαστρονομικά πράγματα της περιοχής, που κατάφερε σύντομα να αποκτήσει το δικό της φανατικό κοινό. 

* Την Τρίτη, η Γεωργία έκανε ένα εξωτικό ταξίδι στο... Μεταξουργείο! 

Θα συνεχίσω για φαγητό στο Tamarind Thai (Κεραμεικού 51, Μεταξουργείο), που υπόσχεται ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Ταϊλάνδη. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ. Αλλά, παρότι φημολογείται ότι οι τιμές του είναι λίγο τσιμπημένες, θέλω να το επισκεφτώ για την έθνικ κουζίνα και για το ατμοσφαιρικό περιβάλλον, το οποίο διαμορφώνουν τα εντυπωσιακά χρώματα και το γλυπτό δέντρο των ευχών που αναπαριστά τον ταμάρινθο, ένα φυτό που στην Ταϊλάνδη θεωρείται ότι έχει μαγικές ιδιότητες.

* Την Τετάρτη, η Λένα πήγε (πάλι) Γλυφάδα!

Ο στόχος μου λέγεται "Perse" και ο σκοπός μου... αγιάζει τα μέσα! Εξηγούμαι αμέσως γιατί θέλω και να σε παρασύρω. Το "Perse"(Φιλικής Εταιρίας 12 & Λαοδίκης, Γλυφάδα) είναι ένα  ολοκαίνουργιο, πολύ ιδιαίτερο, πολύ φιλόξενο, πολύ cosy "cafe cocktail wine bar", που γνώρισα και αγάπησα (τι σου'λεγα;) το Σάββατο. Ένας χώρος που λειτουργεί από το πρωί ως το βράδυ, και που  μπορείς να πας, να πάρεις πρωινό (με ζεστό κρουασάν, ντόνατ, τοστ, μυρωδάτο καφέ και φρέσκο χυμό), να φύγεις για το  γραφείο, αλλά  και να ξαναγυρίσεις το απόγευμα για ένα ελαφρύ ποτό, μια σαλάτα, ένα σνακ, ή για ένα ποτήρι κρασί. Θα χαλαρώσεις, θα αισθανθείς απόλυτα καλοκαιρινά, θα δεις φίλους παλιούς, θα κάνεις φίλους καινούργιους και θ' ακούσεις αγαπημένη 70'ς, 80'ς, 90'ς μουσική. 

* Την Πέμπτη, η Μαρία έκανε... κατάντα σε πριγκιπέσσες!  

Προορισμός μας το Χαλάνδρι, downtown, σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους (ημι)πεζοδρόμους του: Την Γρηγορίου Γυφτοπούλου. Εκεί, στον αριθμό 3, βρίσκεται ένα από τα παρείστικά, γουστόζικα και καλοκαιρινά μεζεδοκαφενεία της περιοχής (και της πόλης μας γενικότερα, μη σου πω), με τον ευφάνταστο τίτλο "Τρεις κι ο κούκος". Θα το καταλάβεις από το πολύχρωμο εσωτερικό, την πανέμορφη αυλίτσα με τα τραπεζάκια καφενείου ή από την θεσπέσια μυρωδιά που βγαίνει από την κουζίνα του. Ναι, εδώ οι λίγο και (πάρα πολύ) καλοί μεζέδες του είναι από τα "δυνατά" σημεία του (δοκίμασε το τυρόψωμο, τις φλογέρες με παστουρμά και την τηγανιά και θα με θυμηθείς), ενώ το "τρίπτυχο" της επιτυχίας συμπληρώνει η καλή, παγωμένη ρακή και οι έντεχνες μελωδίες του (βλ. Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Χαρούλης, Θανάσης Παπακωνσταντίνου κ.λπ.). Μάλιστα, αν είμαστε τυχεροί, μπορεί να απολαύσουμε και κανένα live-άκι, σε αντίστοιχο μουσικό ύφος, καθώς συχνά πυκνά το μαγαζί διοργανώνει τέτοια μουσικά δρώμενα.

* Την Παρασκευή, η Κέλλυ έκανε μια βόλτα... 3 σε 1! 

Έφυγα, λοιπόν, για Παγκράτι, μια τρομερά ανερχόμενη γειτονιά. Και όταν λέω «γειτονιά» το εννοώ απολύτως. Έχει μια χαλαρότητα και ελαφρότητα στα vibes και στον κόσμο που κυκλοφορεί εκεί, που πραγματικά με κάνει να απολαμβάνω την έξοδό μου κάθε φορά. Και όλα λοιπόν θα ξεκινήσουν στο… Μαύρο Πρόβατο (Αρριανού 31-33). Πριν αναρωτηθείς σε τι αναφέρομαι, θα σου πω ότι πρόκειται για ένα από τα πιο hip, σχεδόν γκουρμέ εστιατόρια της Αθήνας. Έχει ήδη κλείσει περίπου 2 χρόνια ζωής και μέσα σ' αυτά κατάφερε να αποδείξει την αξία του, ως προς την ποιότητα των πιάτων του αλλά και τις πολύ καλές τιμές του μενού του. Εδώ δεν πρόκειται απαραίτητα να εντυπωσιαστείς από τον χώρο. Είναι απλός, σύγχρονος και φιλικός. Ό,τι χρειάζεται ένα μαγαζί για να σε προσελκύσει αρκετά για να κάτσεις. Βέβαια, το φαγητό του είναι τόσο άψογα εκτελεσμένο που θα σε κάνει να θέλεις να γίνεις θαμώνας. Η γενικότερη φάση του μαγαζιού θυμίζει μεζεδοπωλείο, αλλά τα πιάτα του είναι σίγουρα πιο ψαγμένα από αυτά του παραδοσιακού μεζεδοπωλείου. Τι πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις; Το ριζότο κοτόπουλο, που ενώ το μοσχοβολιστό βούτυρο θα σε κάνει να νομίζεις ότι πρόκειται για ένα «βαρύ» πιάτο, θα εκπλαγείς, διαπιστώνοντας ότι είναι πιο ελαφρύ και από τον… αέρα. Αλλά και η σαλάτα με λαχανικά, ψημένο μανούρι, ξηρούς καρπούς, πορτοκάλι και σος βατόμουρου είναι τόσο μοναδική που θα σε ταξιδέψει, γευστικά τουλάχιστον. Και φυσικά, επιβάλλεται να δοκιμάσεις το μιλφέιγ με σος λεμονιού, έτσι για να «καθαρίσεις» τον ουρανίσκο μετά από την τόση… κρεατίλα! Όλα αυτά τα πιάτα, που είναι τόσο εντυπωσιακά στην γεύση αλλά και στο concept τους, μπορεί να νόμιζες ότι κοστίζουν πολλά, αλλά θα σε διαψεύσω: στην πραγματικότητα, οι τιμές τους είναι πραγματικά πολύ οικονομικές.

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.