Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Επίκληση στο νησί της Παναγίας

Σήμερα η Αναστασία φτιάχνει βαλίτσα για Τήνο



Η Πίστη και η Ελπίδα είναι μεταφυσικά πράγματα. Επιλέγεις (ή και όχι) να δέσεις την ψυχή σου με αυτά χωρίς να έχεις στα χέρια σου καμία απολύτως απτή απόδειξη πως αυτό στο οποίο ελπίζεις και πιστεύεις έχει αληθινή υπόσταση. Κάτι όμως μέσα σου σού λέει ότι αυτό που νιώθεις δίχως εξήγηση και δικαιολογία είναι το σωστό. 

Και αυτή είναι και η μεγάλη ομορφιά τους, κάτι αντίστοιχο με ό,τι έγραψε κάποτε ο Θερβάντες στον Δον Κιχώτη: "Η πίστη στην αρετή είναι σπουδαιότερη από την αρετή την ίδια". Η ικανότητα που διαθέτουν με λίγα λόγια μερικά άνθρωποι να πιστεύουν βαθιά και ολοκληρωτικά σε πράγματα που ίσως και ποτέ να μην τους φανερωθούν, ίσως και ποτέ να μην τους δικαιώσουν, χωρίς αυτό να αφαιρεί καθόλου από την ένταση της πίστης τους.

Μία τέτοια γεύση παίρνει κανείς αν αποφασίσει να επισκεφθεί το ελληνικό νησί που έχει ταυτιστεί με την έννοια της πίστης και την εικόνα της Παναγίας, όσο κανένα άλλο: την κοσμική, λευκή, θρησκευτική και πάντα πανέμορφη Τήνο. Οι μικρότεροι σε ηλικία την «ειρωνεύονται» πιστεύοντας (λαθεμένα) πως εδώ θα βρεις μόνο γυναίκες να ανεβαίνουν την ανηφόρα προς την εκκλησία γονυπετείς, μαγαζάκια με εικόνες και λαμπάδες ίσα με το μπόι τους, αλλά οι μεγαλύτεροι μάλλον την λατρεύουν βρίσκοντας εκεί εσωτερική γαλήνη.

Στην πραγματικότητα η Τήνος, που απέχει 4μιση ώρες από την Αθήνα και μόλις μισή ώρα από τη Μύκονο, τα έχει όλα. Και μπαράκια για χορό μέχρι το πρωί, και μεθυστικά κοκτέιλ με θέα το Αιγαίο, και συγκλονιστικούς νησιώτικους μεζέδες και μουσεία γεμάτα πίστη και ιστορία, και καταγάλανες παραλίες και μία από τις ομορφότερες εκκλησίες που θα συναντήσεις στη ζωή σου.

panagia-tinou-880x450.jpg

Είτε πιστεύεις είτε όχι στα ...θαύματα, αυτό είναι ένα νησί που αξίζει την στάση σου. Οπότε, σήμερα, λέω να σχεδιάσουμε ένα ταξίδι παρέα.

Που να μείνεις: 

Για να είσαι κοντά στα πάντα: Επίλεξε να μείνεις σε ένα από τα πολλά ξενοδοχεία της χώρας και συγκεκριμένα στο πολυτελές Golden Beach Holel and Apartments, το οποίο συνδυάζει λίγο luxury με λογικές τιμές ή αν το budget σου δεν σου το επιτρέπει, στα πιο φιλικά για ...πορτοφόλι Vincenzo Family Rooms και Ωκεανίς

3.jpg
Για βουτιές ανάμεσα σε πισίνα και θάλασσα: Φτάσε μέχρι τα Κιόνια (εντάξει, δεν είναι και μακριά) και κλείσε δωμάτιο στο Tinos Beach. Το σκηνικό θυμίζει ταινία του '60 και το πρωινό στον μπουφέ είναι πλούσιο. Άσε που υπάρχει και λεωφορείο για να σε μεταφέρει αρκετές φορές μέσα στην ημέρα προς την χώρα και πίσω.

DSC_8775-20140805-152812.jpg
Για πολλή (μα πάρα πολλή) ηρεμία. Στρέψου προς Άγιο Ιωάννη. Και μία όμορφη παραλία και πολλά άνετα και πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Διάλεξε ανάμεσα στα Carlo Bungalows και την Ανατολή του Πόρτο. Το μόνο... ντεφό είναι το γεγονός πως βρίσκεσαι μακριά από την χώρα και φυσικά την εκκλησία - αν η επίσκεψη σου γίνεται για θρησκευτικό σκοπό.

Που να φας: 

Δροσιά και αγκινάρες στο Ήταν Ένα Μικρό Καράβι: Στο παλιό λιμάνι της Τήνου, υπάρχει μια κρυφή, καταπράσινη αυλή που σερβίρει "πειραγμένες" ελληνικές γεύσεις. Οι άγριες αγκινάρες με το λάδι και το φρέσκο κρεμμυδάκι είναι μια τέλεια ασίστ για τα κυρίως πιάτα. Τα ραβιόλια και ο χοιρινός λαιμός δεν αφήνουν την ασίστ να πάει ανεκμετάλλευτη.

5.jpg
Για τηγανητό καλαμάρι στο Σαν Το Αλάτι: Ακριβώς πίσω από την παραλία του Αγίου Φωκά, το Σαν Το Αλάτι με την αξιοπρόσεκτη διακόσμηση, σερβίρει ένα τηγανητό καλαμάρι που είναι βέβαιο ότι θα σε συναρπάσει.

Στο Pranzo για πίτσα: Η αυθεντική ιταλική osteria στη Χώρα σημειώνεται ψηλά στη λίστα με τα to dos για την επόμενη φορά που θα ταξιδέψεις στην Τήνο χάρη στη ιδιαίτερη ζύμη της πίτσας της. Μετά το δεύτερο κομμάτι, συνειδητοποιείς ότι δεν θα σε πείραζε καθόλου να τρως ακόμη και σκέτη αυτή τη ζύμη.

Στο Κουτούκι της Ελένης... θα πεις κι ένα τραγούδι: Αφού τελειώσεις με τις μαραθοτηγανίτες, την πιο γλυκιά ντομάτα που έφαγες τελευταία και τα κρεατικά σου, μπορεί να συνοδέψεις... την παραδίπλα παρέα που το 'χει ρίξει στο τραγούδι. 

oinomageirio-koutouki-elenis-tinos-DSC_6194-823x549.jpg

Που να (τα) πιεις:

Για κυκλαδίτικο κλάμπινγκ στο Σίβυλλα Club: Με τον πορτιέρη που θες να καθίσεις σε ένα τραπεζάκι και να σου πει αναλυτικά, τα πάντα για τη ζωή του. Είναι απορίας άξιον πώς αυτή η μορφή έχει ξεφύγει από τον... Γιάννη Οικονομίδη.

Στον Αργοναύτη για ένα κοκτέιλ με ρακί: Μπόνους, το φοβερό μπαλκονάκι και η μέσα διακόσμηση. Αν σε βγάλει ο δρόμος στην Τήνο τον χειμώνα, ο Αργοναύτης θα είναι σίγουρα η πρώτη επιλογή στην κατηγορία μπαρ.

Argonaytis_Bar_Tinos_006_c.jpg

Που να κολυμπήσεις:

Απομονωμένες βουτιές στη Λιβάδα: Αν έψαχνες μια παραλία για να κρυφτείς από την πολυκοσμία και για να κάνεις τις βουτιές σου από τα βράχια, η Λιβάδα είναι το μέρος σου. Συνδέεται με έναν χωματόδρομο από το χωριό Στενή, άρα το να νοικιάσεις ένα τζιπ για να φτάσεις ως τα νερά της προκρίνεται ως η καλύτερη ιδέα.

Μια αμμουδιά που δεν τελειώνει ποτέ στα Κιόνια: Πολύ κοντά στο λιμάνι και τη χώρα, μόλις τρία χιλιόμετρα δηλαδή, τα Κιόνια με τη στενή και ατέλειωτη αμμουδιά τους υπόσχονται επικές βουτιές δίπλα από τα ταβερνάκια και ενοικιαζόμενα δωμάτια, δηλαδή μια ανάσα από τον πολιτισμό, σε αντίθεση με τις περισσότερες παραλίες της Τήνου.

Στον Άγιο Σώστη για... κοσμοπολίτικα μπάνια: Γαλαζοπράσινα νερά, με θέα τη Δήλο και τη Μύκονο. Δηλαδή, τι άλλο να ζητήσει κανείς; Στην ίδια ακτογραμμή, βρίσκεται και η παραλία του Αγίου Φωκά, με την ωραιότατη γαλάζια σημαία του για το 2015 να κυματίζει στο κέντρο.

1609-8-kionia-tinos_l.jpg

Που να βγεις φωτογραφία:

Στους Περιστερόνες του Κάμπου: Σ' αυτόν τον οικισμό συνυπάρχουν καθολικοί και ορθόδοξοι, η ετήσια γιορτή του μελιού είναι το μεγάλο event του νησιού ενώ ο αριθμός των περιστερώνων εδώ ξεπερνάει τους διακόσιους.

Στα Μοναστήρια: Το χωριό φάντασμα που δεν κατοικείται τα τελευταία σαράντα χρόνια, είναι εδώ και μια δεκαετία, μετά την εικαστική παρέμβαση των Τσόκλη, Τριανταφύλλου και Ξυδάκη που τοποθέτησαν καθρέφτες και ξύλινα μονοπάτια, μια απαραίτητη στάση στην Κάτω Μεριά της Τήνου. Αν οι δεσμοί σου με το Instagram είναι ιδιαιτέρως στενοί, τα Μοναστήρια είναι ο παράδεισός σου.

DSC_0001.JPG
Στην Πάνω Μεριά του νησιού: Χωριά, όμορφα χωριά, πολύ όμορφα χωριά. Από τον αρχοντικό Κτικάδο στον Τριπόταμο στις παρυφές του Ξώμπουργου και από τον καλλιτεχνικό Μουντάδο στον μεσαιωνικό Αρνάδο, η Τήνος κρύβει εκπλήξεις σε κάθε μικρό και μεγάλο χωριό. Όσο περισσότερα εξερευνήσεις, τόσο πιο γεμάτη θα φύγεις από εδώ.

Τι λες, λοιπόν; Φτιάχνουμε βαλίτσες για Τήνο; 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

FASHION RADAR

Η Rihanna κλέβει τις εντυπώσεις με το statement look της σε oversized fit

Τι φόρεσε η αγαπημένη RiRi στην επίσημη παρουσίαση της Fenty x PUMA;