Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Βασιλική βόλτα, ποδηλατάδα και πικ νικ

Σήμερα η Αναστασία θα νοιώσει σαν... βασίλισσα!  



Η Αττική, ως γνωστόν, δεν φημίζεται για τους πνεύμονες πρασίνου της. Όμως, θα χρειαστώ μόλις 20 χιλιόμετρα, από το κέντρο των Αθηνών, για να φτάσω σε ένα παραδεισένιο περιβάλλον που όμοιό του αμφιβάλλω αν βρίσκει κανείς στα προάστια των περισσότερων Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών. Τα βασιλικά κτήματα έχουν μια έκταση 47.000 στρεμμάτων, αν και είναι δυσδιάκριτο που αρχίζουν και που τελειώνουν, αφού υπάρχουν περιφράξεις και καγκελόπορτες και μάλιστα αφύλαχτες. Το καλό είναι ότι τουλάχιστον η πρόσβαση με το αυτοκίνητο δεν επιτρέπεται. Έτσι, τι καλύτερο για βόλτα με τα πόδια ή με το ποδήλατο; Εγώ σήμερα θα πάρω το ποδηλατάκι μου, καθώς η παρέα μου περιβάλλεται από πωρωμένους ποδηλάτες!

Τόση ώρα σου γράφω για το κτήμα του Τατοΐου, εκεί όπου έχεις την ευκαιρία να δεις από κοντά μια αλλιώτικη, μια ζωογόνα πλευρά της πόλης μας, που, αλήθεια, πόσοι Αθηναίοι την γνωρίζουν και την επισκέπτονται; Ο χώρος, λόγω της πυκνής του βλάστησης, δεν προδίδει εύκολα τον αριθμό των επισκεπτών του. Έτσι, μπορείς να νιώσεις το περιβάλλον "δικό σου", να νιώσεις λίγο βασιλιάς ή βασίλισσα, ας πούμε!

Άλογο μπορεί να μην... δύνασθε να καβαλήσεις, αν και το κτήμα το επισκέπτονται και μέλη των παρακείμενων ιππικών ομίλων. Οι ποδηλάτες, όμως, θα λατρέψουν το κτήμα αφού πραγματικά είναι ένας ιδανικός χώρος, με χαμηλής ή μέτριας δυσκολίας διαδρομές και υψομετρικές διαφορές. Μόνο το πήγαινε - έλα από την κάτω "μπάρα" μέχρι τα κεντρικά κτίρια είναι 4-5 χιλιόμετρα.

Από την μια, λοιπόν, έχουμε ένα υπέροχο τοπίο, με δάση κυρίως, δρόμους και μονοπάτια χωμάτινα, αλλά και κάποια ξέφωτα, ιδανικά για παιχνίδι και πικ - νικ. Μέσα σε αυτό το αυθεντικό, φυσικό περιβάλλον συναντά κανείς και την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, όπως αυτή διαφαίνεται από τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τα πολλαπλά κτίρια, πέρα από το θερινό ανάκτορο. Πρόκειται για ένα ιστορικό μνημείο τοποθετημένο στη καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Εδώ ορκίστηκαν κυβερνήσεις, όπως του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Γεωργίου Παπανδρέου. 

Ακόμα και τα βοηθητικά κτίρια, δημιουργούν ένα δέος και σε μεταφέρουν σε παλιότερες δεκαετίες, αφού και λόγω της εγκατάλειψης τους, μπορείς να δεις αντικείμενα ακόμα και προπολεμικά, όπως για παράδειγμα ένα φορτηγό που προφανώς θα χρησιμοποιούσε κάποιος κηπουρός ή επιστάτης των ανακτόρων.

Μαζί μου θα κουβαλάω σε τάπερ τα υπέροχα κεφτεδάκια που τηγάνισα χθες! Θα τα συνοδεύσω με ωραιότατα βλίτα και φυσικά φέτα και ψωμί! Για επιδόρπιο; Κομμένο σε φέτες πεπόνι (αρκετό για να κεράσω όλη την παρέα ποδηλατών). 

Τι λες; Τα λέμε Τατόι; 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

SEX

Το λιγότερο σεξ συνδέεται με την πρώιμη εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα εβδομαδιαία ή μηνιαία έχουν μικρότερο κίνδυνο να μπουν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μελέτη.

CELEBS

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Σικάτη με κόκκινο ζακετάκι και σατέν λευκή φούστα

Πού «τσάκωσε» ο φωτογραφικός φακός την παρουσιάστρια του Shopping Star;