Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Summer's Best Vo1

Και τι έγινε αν φέτος θα μείνεις (ή θα μείνουμε) εντός των τειχών; Αυτές είναι οι top προτάσεις μας για ατέλειωτες βόλτες στην καλοκαιρινή πόλη!  


Μαρία Μυλωνά

* Πού θα γίνεις... κρητικάτσι!

Στο "Ρακάκι" (Μοσχονησίων 2-4, Πλατεία Καισαριανής). Πρόκειται για ένα παλιό προσφυγικό σπίτι που έχει μεταμορφωθεί σε μία πανέμορφη κρητική ταβέρνα, ακριβώς πίσω από την κεντρική πλατεία της Καισαριανής, την πλατεία Παναγίτσας. Όταν ο καιρός το επιτρέπει (όπως τώρα δηλαδή), μπορείς να απολαύσεις την τσικουδιά σου σε ένα από τα τραπεζάκια που στολίζουν το πεζοδρόμιο. Τσικουδιά ξεροσφύρι γίνεται; Δεν γίνεται! Γι' αυτό, να τη συνοδεύσεις με το πολύ χορταστικό, καλοψημένο και ζουμερό αρνάκι «αντικριστό» με πατάτες φούρνου ή με το κλασικό κρητικό γαμοπίλαφο -ένα από τα μεγάλα ατού (και της... μεγάλες μερίδες) του μαγαζιού. 

* Πώς θα έρθεις πιο κοντά στη φύση... 

Κάνοντας μια βόλτα στο Βοτανικό Κήπο Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους ή αλλιώς το Διομήδειο Βοτανικό Κήπο. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο βοτανικό κήπο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με απίστευτη οργάνωση και εντυπωσιακή βλάστηση από φυτά και δέντρα, που σπάνια συναντά κανείς στην Ελλάδα. Ο βοτανικός αυτός κήπος βρίσκεται στο Χαϊδάρι, στα Δυτικά προάστια της Αθήνας. Η δημιουργία του ξεκίνησε τη δεκαετία του '50, χάρη στο κληροδότημα του ακαδημαϊκού Αλέξανδρου Διομήδους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την παραχώρηση της δασικής έκτασης όπου αναπτύσσεται ο Κήπος από το Υπουργείο Γεωργίας, ενώ οι εργασίες κατασκευής του στηρίχθηκαν στα σχέδια της πανεπιστημιακού H. Hammerbacher. Ενδιαφέρον δεν σου ακούγεται; Αξίζει τον κόπο μια επίσκεψή σου στον Βοτανικό κήπο, μη ξεχάσεις την φωτογραφική!

* Πού θα απολαύσεις πεντανόστιμο ψάρι...

Στα Μελίσσια, σ' έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους τους, στην Ελ. Βενιζέλου, στον αριθμό 19, όπου στεγάζεται το "Ψαροκόκαλο". Τι εστί "ψαροκόκαλο" θα μας πεις και θα σου εξηγήσουμε ευθύς αμέσως. Πρόκειται ουσιαστικά για μια προσεγμένη ταβέρνα, με ωραίο περιβάλλον, εξαιρετικό σέρβις και ακόμα πιο εξαιρετικό φαγητό -και όλα αυτά, ναι, σε προσιτές τιμές. Πεντανόστιμοι μεζέδες, από ολόφρεσκα θαλασσινά, μαγειρεμένοι με ξεχωριστή μαεστρία: τέλεια μύδια, ολόφρεσκος γαύρος, μοναδικά καλαμαράκια, μυδοπίλαφο, γαριδομακαρονάδα, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από φρέσκα ψάρια είναι μερικά μόνο απ'όσα θα βρεις στο πλούσιο μενού του. Tip: Να είσαι προετοιμασμένη να "πέσεις" πάνω σε... εγχώριους celebrities, καθώς το μαγαζί είναι ένα από τα στέκια των (επώνυμων) κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. 

* Πώς θα ανοίξεις τους (πνευματικούς) ορίζοντές σου... 

Ο Τζελαλεντίν Ρουμί, Πέρσης ποιητής και μυστικιστής του 13ου αιώνα έλεγε ότι "Η σοφία και οι γνώσεις υπάρχουν για να μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τον δρόμο από τον παλιόδρομο". Κι επειδή δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να "ανοίξουμε" τους ορίζοντές μας από τα βιβλία, λέμε να διαβάσουμε το αριστούργημα του Λεονάρδο Παδούρα "Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά" (Εκδόσεις Καστανιώτη). Όσο για την υπόθεσή του; Με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός, ο Λεονάρδο Παδούρα χτίζει μια ιστορία στην οποία συναντιούνται οι ζωές τριών ανθρώπων: του Τρότσκι, από τότε που φεύγει στην εξορία μέχρι τη στιγμή που δολοφονείται στο Κογιοακάν του Μεξικού, του Ραμόν Μερκαντέρ, που εκπαιδεύτηκε από τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες για να δολοφονήσει τον Τρότσκι, και του νεαρού Κουβανού Ιβάν, που θα γίνει ο θεματοφύλακας αυτής της μυστικής και επικίνδυνης ιστορίας. Το πιο ενδιαφέρον μ' αυτό το βιβλίο είναι ότι πρόκειται για ένα ερωτηματικό γεμάτο θλίψη για τη μεγάλη ουτοπία του 20ού αιώνα -την ουτοπία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας- που όμως διαστρεβλώθηκε και χάθηκε.   

* Πού θα πιεις (φτηνά) κοκτέιλ...  

Στο "Επί Δεξαμενής"  (Ιολάου 29 & Δεξαμενής 1, Πετράλωνα). Πρόκειται για ένα πανέμορφο μπαράκι με βερολινέζικο αέρα, το οποίο βγάζει και τραπεζάκια έξω στο όμορφο μπαλκόνι του και σερβίρει καφέ από νωρίς, καλά ποτά (με μόλις 5€) και φανταστικά κοκτέιλ – να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το… τσιπουράτο και θα μας θυμηθείς! 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ