Στην αγορά στο Λαύριο... - AllYou.gr

Search

Στην αγορά στο Λαύριο...

H Λένα επιστρέφει με διάθεση σαρωτική (!) και σε παιρνει μαζί της για μια βόλτα στο Λαύριο.

07 Σεπτεμβρίου 2016

Γύρισες, γύρισα, γυρίσαμε (και τι καταλάβαμε;;) και καλό μας φθινόπωρο και καλές μας βόλτες!

Σήμερα, λοιπόν, στην πρώτη μετα-διακοπική μας βόλτα θα σε πάω Λαύριο. Ναι, ναι. Το ερωτεύτηκα το Λαύριο αυτό το καλοκαίρι. Ερωτεύτηκα τη ζωντάνια του, την αυθεντικότητα  του, την αισθητική του, τους ανθρώπους του, το λιμάνι του, το σεργιάνι του, το Τεχνολογικό Πολιτιστικό του Πάρκο, την παραλία του.

Σου είπα πολλά: Λίγα είναι μπροστά στην έκπληξη που σε περιμένει στη διαδρομή, την υπέροχη διαδρομή, μετά το Σούνιο για να φτάσεις ως την Πούντα Ζεζα κι απο κεί στην καρδιά του Λαυρίου.

Τό' χα αγαπήσει πολύ το Λαύριο μέσα απο το (λατρεμένο) τραγούδι του Σαββόπουλου , θυμάσαι, "δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά στην αγορά στο Λαύριο, είμαι μεγάλος με τιράντες και γυαλιά κι όλο φοβάμαι το αύριο".
Δεν θα το πιστέψεις αλλά τότε είχα πρωτοπάει να το γνωρίσω. Με αφορμή το τραγούδι. Εφυγα με μια μικρή μελαγχολία. Ηταν μια μέρα χειμωνιάτικη, έβρεχε, δεν είδα πολλά. Δεν ξαναπήγα απο τότε. Μέχρι αυτό το καλοκαίρι. Που σε μια Αυγουστιάτικη εξόρμηση ο καλός μου φίλος είπε "φυγαμε για Λαύριο, θα τρελαθείς" και πριν προλάβω ν' απαντήσω είχαμε σχεδόν φτάσει. 

Τούμπα όλα! Ερωτας με την πρώτη (λάθος, με τη δεύτερη..) ματιά! 

Στην πρώτη φετινή μας βόλτα, δεν θα μπορούσα παρά να μού χαρίσω ξανά αυτή τη γλύκα που δίνει αυτή η μικρή "πόλη"στο νοτιοανατολικό μέρος της Αττικής. Και να την μοιραστώ μαζί σου. 

Ξεκινάμε με μια βουτιά στα κρυστάλλινα νερά της Πούντα Ζέζα. Είναι η παραλία που συναντάμε μετά το Σούνιο, στην εισοδο του Λαυρίου.
Στεγνώνουμε κάτω απ' τα δέντρα και γραμμή για το λιμάνι. Βόλτα, χάζι, καφές. 
Ο Πύργος Ρολόι, το άγαλμα της μάνας , τα νεοκλασικά κτίρια.
Αυτό που βλέπεις απέναντι, ανατολικά,  είναι το Μακρονήσι. Η Μακρόνησος.
Κομμάτι ιστορίας,μνήμηςκαι όχι μόνο.

Στη μεγάλη πλατεία με τους φοίνικες θα φάμε παγωτο απο τον "Ιταλό". Είναι εμπειρία! Μετά θα πάμε στην Ψαραγορά κι ύστερα στο υπεροχο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της (¨αλλοτε)
κραταιάς Γαλλικής Εταιρίας Μεταλλείων Λαυρίου.

Πριν βραδιάσει, σου φυλάω μια έκπληξη. Καταπληκτικό ταβερνάκι, κρυμένο, σχεδόν, πίσω απο παλιά κτίσματα , καθώς βγαίνουμε απ' το λιμάνι, με ψαράκια ολόφρεσκα, κρασί χύμα καταπληκτικό, θέα μαγική και τους πιο συμπαθητικούς και γλυκούς μαγαζάτορες που εχεις ποτέ συναντήσει. Είναι η ψαροταβέρνα "Βελετάκος". Εύρημα! Καλαμάρι, χταπόδι, μπαρμπούνια, μαρίδα, γαρίδες, όλα της ώρας. Μελιτζανοσαλάτα (θεά!!), τυροκαυτερή, χόρτα (ζεστά).

lavrioin.jpg
Και όταν κοπάσει η δουλειά, "live"! Kιθάρα, μπουζούκι και φωνή. Σε παλιά λαικά. Ο ιδιοκτήτης τραγουδάει και οι δυο  φίλοι του (που πριν λίγο θα μας εχουν σερβίρει τα πιάτα μας!!) τον συνοδεύουν. Τέλεια!

Ετοιμάσου για γευστική, οπτική και ακουστική ομορφιά! Απολύτως ελληνική. 
Θα περάσουμε μια αλλιώτικη μέρα σήμερα. Κι ένα αλλιώτικο βράδυ. Θα δεις.

Ως την επόμενη Τετάρτη, 

φιλιάΑκολούθησε το allyou στο Instagram!