Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Το κουδούνι χτύπησε... 

Μιας και τα σχολεία ξεκίνησαν, η Λένα  "βγαίνει διάλειμμα" στις 3 πιο όμορφες αυλές του Χαλανδρίου.   


Λένα Γρηγορίου

Νοσταλγείς κι εσύ τα μαθητικά σου χρόνια; Ξέρεις, τότε που το μόνο άγχος ήταν αν θα σε σηκώσει ο δάσκαλος να πεις μάθημα (ενώ δεν είχες διαβάσει), η αγαπημένη σου μαθητική ώρα ήταν η... γυμναστική και η πιο πολυπόθητη στιγμή ήταν εκείνη που το κουδούνι χτυπούσε κι έβγαινες στην αυλή; Κι εγώ. 
Τι κι αν τα χρόνια πέρασαν; Σήμερα, λέω να σε "γυρίσω πίσω" σ' εκείνη τη γεμάτη ανεμελιά και αθωότητα περίοδο και μάλιστα στην πιο όμορφη "στιγμή" της: το διάλειμμα. 

Σε μπέρδεψα; Σου εξηγώ αμέσως: Βάλε τα αθλητικά σου, πάρε το backpack σου και πάμε βόλτα στις 3 πιο όμορφες αυλές του Χαλανδρίου. 

Στάση πρώτη: Σ' ένα ήσυχο στενάκι του Χαλανδρίου, πολύ κοντά στην Πλατεία Κένεντι, υπάρχει μία πανέμορφη αναπαλαιωμένη μονοκατοικία, με μια κουκλίστικη αυλή, στολισμένη με λευκά φωτάκια και μικρά κρεμαστά κεράκια. Και το όνομα αυτού "Μπεμπέκα" (Διονύσου 16). Το τέλειο μέρος για να αναβιώσεις τα μαθητικά σου χρόνια, δεν νομίζεις;

mpempeka.jpg

Όσο για το φαγητό; Πεντανόστιμες σπιτικές συνταγές, ιδιαίτερα μαγειρευτά αλλά και πλούσια σχάρα. Προσωπικά θα σου προτείνω τα 3 κορυφαία, που τα επιλέγω (ανάμεσα σε άλλα) κάθε φορά: Chips κολοκυθιού με ντιπ από τζατζίκι, λαχανοντολμάδες αυγολέμονο και (το απόλυτο) πατάτες τηγανιτές με αυγά μάτια. Όλα αυτά, με συνοδεία καλού κόκκινου κρασιού και εκπληκτικής μαστίχας. Δοκίμασέ τα και θα με θυμηθείς.

Στάση δεύτερη: Κατεβαίνοντας... downtown, σε ένα παράλληλο στενάκι στην Αγίας Παρασκευής, θα συναντήσεις το Παλιό Ταχυδρομείο (Σοφοκλή Βενιζέλου 9). Ναι, καλά κατάλαβες: εδώ στεγαζόταν το ταχυδρομείο του Χαλανδρίου, πριν μεταμορφωθεί σε ένα από τα πιο hot στέκια της περιοχής. Κάνε εικόνα: αρχοντική είσοδος, ατμοσφαιρικός φωτισμός, ξύλινα τραπέζια στρωμένα με μικρά "μαμαδίστικα" σεμεδάκια και μια τεράστια, πανέμορφη αυλή που θα σε γυρίσει πολλά χρόνια πίσω, στην Αθήνα του '80 -τότε που πήγαινες σχολείο.

paliotax.jpg

Εδώ θα βρεις σε αφθονία κρασί, ρακόμελο και τσίπουρο, για να συνοδέψεις τους πεντανόστιμους μεζέδες αυτού του "νοσταλγικού" μεζεδοπωλείου: σαλάτα με φακή, ρεβιθάδα, συκώτι με κόκκινη σάλτσα. Δοκίμασε αμπελοφάσουλα με σάλτσα πέστο. Δοκίμασε αμπελοφάσουλα με σάλτσα πέστο (Ε). 

Στάση τρίτη: Και μιας και μιλάμε για αυλές του Χαλανδρίου, δεν θα μπορούσα να παραλείψω μια από τις πιο αγαπημένες μου. Αναφέρομαι στο εστιατόριο Botrini’s, επί της Βασιλέως Γεωργίου Β, στον αριθμό 24β, Στεγάζεται σε μια όμορφη μονοκατοικία με μινιμαλιστική διακόσμηση, ενώ ένα από τα μεγάλα ατού του είναι η εξωτερική αυλή με τον καταπράσινο ΥΠΕΡΟΧΟ κήπο.

botriniin.jpg

Πιθανότατα έχεις ακούσει για το συγκεκριμένο εστιατόριο, καθώς έχει την υπογραφή του (δικού μας) Έκτορας Μποτρίνι. Κι αν μείνεις (που θα μείνεις) με το στόμα ανοιχτό από την ομορφιά της αυλής του, περίμενε να δοκιμάσεις τα πιάτα: ριζότο al nero, μακαρόν, παπαρδέλες με πάπια και τρούφα, είναι μερικές μόνο από τις γεύσεις που χάρισαν στο Botrini’s -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- ένα αστέρι Michelin. 

Κάπου εδώ θα σε αποχαιρετίσω για σήμερα. Το κουδούνι ήδη χτύπησε κι ανυπομονώ να βγω στην "αυλή". Τι λες; Θα με ακολουθήσεις;  

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου από τη Βαρβάκειο και το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι

Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαρτίου - Η μεγάλη αποκριάτικη γιορτή συνεχίζεται στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μουσική & Θέατρο στη Στέγη | ΝΕΚΥΙΑ | Γιάννης Αγγελάκας & Χρήστος Παπαδόπουλος

Nέκυια - Οδύσσεια με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι, 21.12.2023 – 28.01.2024, Κεντρική Σκηνή

Προτεινόμενα

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tips ταχείας ανάρρωσης μετά από χωρισμό

Πώς να κάνεις τον πόνο του χωρισμού να περάσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson