Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Δύο βιβλία στο χέρι και φύγαμε

Η Μαριέτα βολτάρει σε σημεία της πόλης που είναι ιδανικά για διάβασμα.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Από τη μια έχω την εξεταστική Σεπτεμβρίου στο Μεταπτυχιακό μου, από την άλλη πριν λίγες ώρες η Αθήνα ανακηρύχθηκε από την UNESCO Παγκόσμια Πρωτεύουσα βιβλίου 2018. Γίνεται να μη σε πάω σήμερα βόλτα σε μέρη που έχουν μυρωδιά χαρτιού, ησυχία και ωραία ατμόσφαιρα; Δε γίνεται. Πάρε το βιβλίο στο χέρι και φύγαμε.

Ξεκινάμε από τη βιβλιοθήκη του Παντείου. Έχοντας περάσει πολλά χρόνια εκεί μέσα - εντάξει όχι ακριβώς μέσα στη βιβλιοθήκη αλλά τις έκανα και από εκεί τις βόλτες μου - μπορώ με το χέρι στην καρδιά να σου πω ότι πρόκειται για ένα πραγματικά φανταστικό μέρος για διάβασμα. Έχει απόλυτη ησυχία, ωραία τραπέζια, άπειρα βιβλία να επιλέξεις. Μπορείς να περάσεις στον χώρο και να ξεκινήσεις την ανάγνωση ακόμα και αν δεν είσαι φοιτήτρια.

Αν δε θες βιβλιοθήκη, τότε τι θα έλεγες για κήπο; Ο Εθνικός, βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και ακόμα ο καιρός είναι ιδανικός για να τον επισκεφτείς και να κάτσεις κάποιο παγκάκι του να κάνεις το διάβασμα σου, ανάμεσα στο πράσινο και σε άλλους Αθηναίους που κάνουν τον περίπατο τους. Ο μόνος κίνδυνος εδώ είναι να γίνεις τόσο ωραίο θέαμα, που κάποιος να σε φωτογραφίσει.

Μόλις πέσει η δροσιά στον Εθνικό Κήπο, φύγαμε για τον Γλυκύ στην Πλάκα. Πρόκειται για ένα εστιατόριο, το οποίο τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, είναι ιδανικό για τα ξεφυλλίσματα σου.

glykys.jpg 

Για την ακρίβεια, ορισμένες φορές έχω πάει χωρίς βιβλίο στο χέρι και αισθάνομαι κάπως περίεργα που οι γύρω μου διαβάζουν και εγώ όχι. Ο κήπος είναι πανέμορφος και δεν έχει βαβούρα ενώ η εξυπηρέτηση είναι ζεστή και αυθεντική. Μην πάρεις φρέντο, εδώ το μέρος είναι για ελληνικό.

Αν θέλεις κάτι πιο... γκουρμέ παρέα με το βιβλίο σου, στρίψε για Παγκράτι και Small 8. Ένα μικρό μαγαζί το οποίο όχι δεν είναι φτιαγμένο για διάβασμα αλλά μπορείς κάλλιστα τις ώρες που δεν είναι αιχμής να απολαύσεις το βιβλίο σου. Το πρωί, για παράδειγμα, τα πράγματα είναι ήσυχα, ο... dj έχει κέφια και βάζει μουσική υπέροχη για ανάγνωση. Ο καφές είναι φανταστικός και μπορεί να τον συνοδεύσεις και με ωραίες σαλάτες και σνακ.

Επόμενη στάση, Ιανός στη Σταδίου. Ανεβαίνεις μερικά σκαλιά και βρίσκεσαι σε ένα ωραίο καφέ όπου το μόνο περίεργο είναι να μην διαβάζεις.

ianoscafe.jpg 

Στα διαλείμματα, μπορείς να τσεκάρεις αν έχει κάποια ενδιαφέρουσα παρουσίαση το ερχόμενο διάστημα και φυσικά να κάνεις τις αγορές επόμενων βιβλίων.

Εξίσου ωραίο για αγορές και διάβασμα είναι και το βιβλιοκαφέ Έναστρον στη Σόλωνος. Αν και εγώ είχα πάει απόγευμα και μάλιστα σε εξεταστική, άρα ο κόσμος ήταν πολύς, νομίζω ότι τις σωστές ώρες είναι ιδανικός χώρος για ανάγνωση. Κλασικός, ήσυχος, χωρίς καπνό, με αναπαυτικές παλιές πολυθρόνες. Το συστήνω γι' αυτά αλλά και για το γεγονός ότι το ίδιο συστήνεται "βιβλιοκαφέ". Ποσο τέλειο;

Και τώρα σε αφήνω γιατί με την κουβέντα και τις αναδρομές, με έπεισα να βγω από το σπίτι και να διαβάσω εκτός. Αν δεν το έχεις τολμήσει ποτέ, να ξέρεις ότι δεν είναι αργά. Είναι μια εμπειρία που θα σε αναταμείψει και θα σε αναζωογονήσει. Τόλμησε τη και μέχρι να πας σε όλα τα παραπάνω, θα επανέρθω με καινούργιες ανακαλύψεις, το υπόσχομαι! Έχουμε να κάνουμε ζέσταμα για το 2018.

 

 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου από τη Βαρβάκειο και το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι

Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαρτίου - Η μεγάλη αποκριάτικη γιορτή συνεχίζεται στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μουσική & Θέατρο στη Στέγη | ΝΕΚΥΙΑ | Γιάννης Αγγελάκας & Χρήστος Παπαδόπουλος

Nέκυια - Οδύσσεια με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι, 21.12.2023 – 28.01.2024, Κεντρική Σκηνή

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

CELEBS

«Έγινε ένα λάθος»: Η Λίτσα Πατέρα απαντά για τη σχέση της με τον ΑΝΤ1

Όσα είπε για τη συνέντευξή της στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου