Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μια βόλτα αρχαιολογικού χαρακτήρα!

Η Αναστασία παίρνει το σοβαρό της ύφος φοράει τα γυαλιά μυωπίας της και φεύγει από το σπίτι διψασμένη για γνώση σήμερα!



Πες αλήθεια τώρα, πότε ήταν η τελευταία φορά που διέσχισες  την Αρχαία Αγορά, για να ανηφορίσεις μέχρι τον Ναό του Ηφαίστου; Πάει καιρός ε; Κατάλαβα, το ίδιο κι εγώ για αυτό λέω σήμερα να τα κάνω όλα μαζεμένα! Δεν θέλω να χάσω ούτε δευτερόλεπτο, θα ξεκινήσω νωρίς, θα πάρω το μετρό για Γκάζι και θα περάσω απέναντι την Πειραιώς, για να ξεκινήσω την αρχαιολογική μου βόλτα από τον Κεραμεικό.  

Η ανασκαφή στην αριστερή πλευρά του πεζόδρομου της Ερμού, γνωστή στους περισσότερους ως το αρχαίο νεκροταφείο της Αθήνας, αποτελεί ένα μικρό κομμάτι του αρχαίου δήμου Κεραμέων, που φιλοξενούσε τις κατοικίες, τα εργαστήρια και τα καταστήματα των αγγειοπλαστών και αγγειογράφων που έφτιαχναν και σχεδίαζαν τα περίφημα αττικά αγγεία.

Σήμερα, εκτός από τα περίτεχνα μνημεία με τα αγάλματα και τις σκαλιστές αναπαραστάσεις στις μαρμάρινες πλάκες, ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει τμήμα των τειχών του Θεμιστοκλή, αλλά και τις δύο κύριες εισόδους της πόλης, το Δίπυλο και την Ιερά Πύλη, από την οποία εισερχόταν στην πόλη η πομπή των Ελευσινίων, που διέσχιζε την Ιερά Οδό. Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο λειτουργεί και το Μουσείο Κεραμεικού, με εκθέματα σχεδόν αποκλειστικά ταφικού χαρακτήρα, από τις ανασκαφές που έγιναν στο χώρο. 

Θα συνεχίσω περπατώντας την Ερμού με κατεύθυνση προς το Θησείο, θα στρίψω αριστερά στον σταθμό του Ηλεκτρικού, και εν συνεχεία θα ακολουθήσω τα πλήθη και τις όμορφες μυρωδιές από τα incense sticks στον πεζόδρομο της Αδριανού, μέχρι να βρω στο δεξιά μου την είσοδο της Αρχαίας Αγοράς. Θα διασχίσω τα χωμάτινα μονοπάτια της, για να χαζέψω την αναστηλωμένη Στοά του Αττάλου (πρόκειται για ένα θαύμα, όσες φορές και να τη δω δεν τη χορταίνω), που στεγάζει και το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, και η οποία αποτελούσε το δώρο του Βασιλιά της Περγάμου Αττάλου στην πόλη των Αθηνών τον 2ο π.Χ. αιώνα. Είδες; Σου μαθαίνω και ιστορία σήμερα! Το εμπορικό κέντρο της εποχής εκτεινόταν σε μήκος 116 μέτρων, σε δύο ορόφους, οι οποίοι στηρίζονταν σε δωρικούς, ιωνικούς και περγαμηνού τύπου κίονες, και αποτελούσε σημείο συνάντησης και περιπάτου. 

Και θα φτάσει η ώρα για τον περίφημο Ναό του Ηφαίστου, από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαίους ναούς, που χρονολογείται από τον 5ο π.Χ. αιώνα. Τη βόλτα στην Αρχαία Αγορά συμπληρώνουν τα ερείπια της Μεσαίας Στοάς και του Ωδείου και τα μικρότερα, επιμέρους κτίσματα που ξεφυτρώνουν στα πόδια σου εκεί που περπατάς ανάμεσα σε δέντρα και θάμνους ή τα πιάνει ξαφνικά το μάτι σου την ώρα που κάθεσαι σε ένα ξύλινο παγκάκι (μου έχει συμβεί αμέτρητες φορές). 

Βγαίνοντας από την Αρχαία Αγορά θα πάω στο αγαπημένο μου all time classic café  Διόσκουροι (Διοσκούρων 13, Πλάκα) και μετά για μεσημεριανό θα κάνω μια στάση στο ξεχειλισμένο από θετική ενέργεια και καταληκτικές νοστιμιές Pure Bliss (Ρόμβης 24Α, Αθήνα). Θέλω το κάτι διαφορετικό σήμερα, θέλω να θυμηθώ τις εκδρομές που έκανα στο σχολείο, αχ αυτά τα μαθητικά τα χρόνια... δεν τα αλλάζω με τίποτα! Έφυγα, ραντεβού την επόμενη Τρίτη!

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός