Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

5+1 κάνει 6, όμως εσύ διαλέγεις και πας... παντού

Η Λένα σήμερα σου προτείνει και 1 και 2 και 5 και 6 βόλτες στην πόλη. Φτάνει εσύ να δεχτείς!


Λένα Γρηγορίου

Πόσες βόλτες χωράνε σε μια μέρα; Σε ένα βράδυ; Σ' ένα απόγευμα; Σε μια πόλη; Εξαρτάται. Εγώ, πάντως, κάνω πρόγραμμα, πλάνο, σχεδιασμό και έχω για σένα 5+1 λόγους για να βγείς απο το σπίτι σου το πρωί απορημένη και να μπείς το βράδυ έχοντας δει, ακούσει, μυρίσει, γευτεί, ταξιδέψει, θαυμάσει, απολαύσει, συγκινηθεί, γελάσει... άρα ΧΟΡΤΑΣΜΕΝΗ βόλτες!

Μοναστηράκι, Πετράλωνα, Κεραμεικός, Σύνταγμα, Κολωνάκι, Πειραιώς. Μόνο! Θα σε αφήσω να κάνεις μόνη σου το χάρτη της σημερινής (5+1 κάνει 6) βόλτας σου και θα περιοριστώ στον μικρό μου ρόλο του να σε προκαλέσω.

1. Εχεις διαβάσει την Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων, έχεις πολλές φορές γίνει στον ύπνο (και στον ξύπνιο σου) μεγάλη Αλίκη, γι'αυτό είμαι σίγουρη πως το Alice Cakewitch, το τρομερό γλυκατζίδικο στα Κάτω Πετράλωνα ( Hούς 42), γεμάτο με ζωγραφιές παραμυθένιες, θα είναι μια πολύ ιδιαίτερη βόλτα για σένα. Δεν ξέρω αν θα διαλέξεις πορτοκαλόπιτα, μιλφέιγ ή λέμον πάι, αλλά ό,τι κι αν "χτυπήσεις" θα λιώσεις απ' τη γλύκα και τη νοστιμιά του.

2. Περπατώντας τη Σόλωνος δεν γίνεται να μη σταματήσεις στο νούμερο 6 θαυμάζοντας ένα πενταώροφο κτίριο και τη μαγική του βιτρίνα που είναι γεμάτη δεντρολίβανα, αλόη και λεβάντες. Μάλιστα. Η φύση στη μέση της πόλης! Μέσα σε γλάστρες. Είναι το Apivita Experience Store που με φυτά απο την ελληνική φύση σε καλεί στην πιο μυρωδάτη βόλτα της ημέρας. Τα φυσικά προϊόντα της Apivita μπορείς και να τα δεις και να τα δοκιμάσεις εκεί.

3.Την Ελένη Βερναρδάκη, την ξέρω και την θαυμάζω απο πολύ (πολύ) νέα. Ξημεροβραδιαζόμουν στο παραμυθένιο μαγαζί της στη Βαλαωρίτου, να χαζεύω τα κεραμικά της και να τα θέλω όλα. Να τα χρησιμοποιώ για την κάθε στιγμή μου, να στολίζω το χώρο μου μ' αυτά, να είναι το σημείο αναφοράς μου. Αυτή τη σπουδαία κεραμίστρια τιμούν απόψε, στο Μουσείο Μπενάκη (οδός Πειραιώς), γιορτάζοντας την έκδοση ενός βιβλίου, μιας μονογραφίας, με ένα μεγάλο κομμάτι του σπουδαίου έργου της. Τα έργα της Βερναρδάκη απόψε στην Πειραιώς, στο Αίθριο του Μουσείου, θα αιωρούνται σαν πλανήτες, καθώς για την προβολή του βίντεο "Ελένη Βερναρδάκη 1095 C", το αίθριο θα μετατραπεί σε ένα σύμπαν, αφιερωμένο εξαιρετικά στην αντισυμβατική Ελληνίδα κεραμίστρια.

4. Για τη Χαρούλα και το "Χειρόγραφο" της, σου είχα μιλήσει  (θυμάσαι;) την άνοιξη. Είχα μαγευτεί. Και σου το έγραφα με χίλιους τρόπους. Από απόψε η Χαρούλα Αλεξίου ξαναδιαβάζει, ξανατραγουδάει, ξαναερμηνεύει, το (δικό της) Χειρόγραφο για 12 μόνο παραστάσεις. Στον Κεραμεικό, στο θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου" (Πλαταιών και Προφήτη Ηλία 3). Μην τη χάσεις. Είναι εμπειρία.

5. Ο Σάμιουελ Μπιόρκ, είναι συγγραφέας, Σκανδιναβός, "νουάρ", ανήσυχος, με αχαλίνωτη φαντασία και με αληθινό όνομα Φιόντε Σάντερ Έιεν! Ναι, το "Μπιόρκ" είναι ψευδώνυμο, κι εμένα πολύ με ιντριγκάρει το να δω να μάθω, να ρωτήσω τι είχε και ήθελε να κρύψει πίσω απο ένα ψευδώνυμο ένας τόσο ταλαντούχος γοητευτικός άντρας; O Mπιόρκ έρχεται (ήρθε) στην Αθήνα, καλεσμένος απο τις Εκδόσεις Διόπτρα, κι απόψε στις 19.00, στο Public Συντάγματος, θα μιλήσει και για το πρώτο του βιβλίο "Πληγωμένος Άγγελος" (Εκδόσεις Διόπτρα) αλλά και για ό,τι τον ρωτήσουν. Ξέρω λίγα γι' αυτόν, αλλά όσα ξέρω με κάνουν να θέλω να πάω να τον γνωρίσω από κοντά. Για να μάθω περισσότερα και να μπορώ, διαβάζοντας τον, να μαντεύω κι άλλα.

6. Mama knows better. Μπάντα 6μελής, πολύ ιδιαίτερη. Αληθινά διαφορετική. Δεν ξέρω αν η Άννα Πασπάτη, με καταγωγή απο τη Σιέρα Λεόνε (ναιαιαι) κάνει τη διαφορά, αλλά σίγουρα σου λέω να πας να τους ακούσεις απόψε στο Faust (Αθηναΐδος και Καλαμιώτου 11, Μοναστηράκι). Στις 22.30 αρχίζουν. Ίσως και λίγο αργότερα. Παίζουν δικές τους συνθέσεις, "μαύρα" τραγούδια, τζαζ και soul. Kαι είναι, πραγματικά, ο ήχος τους ιδιαίτερος.

Την άλλη Τετάρτη θα πάμε μια πιο "συμμαζεμένη" βόλτα. Σήμερα, εξωκείλαμε!

Φιλιά!

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

Προτεινόμενα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner