Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Από την Περσία στη ζούγκλα της Ηπίτου 

Σήμερα λέμε «mind the fact», διαβάζουμε πολύ και ταξιδεύουμε στο Μεξικό! 


Ελβίρα Δρακάκη

Τελειώνει ο Μάιος και ο Ιούνιος ετοιμάζεται να κάνει θριαμβευτική είσοδο, τουλάχιστον αν αποφασίσει να συνεργαστεί λίγο ο καιρός! Εμένα πάντως, ήδη, το μυαλό μου έχει αρχίσει να κάνει σχέδια (υπερβολικά μεγαλόπνοα, το παραδέχομαι) για το καλοκαίρι.

Επειδή πέρυσι δεν απόλαυσα και πολλά από αυτά που συνιστούν ένα κλασικό ελληνικό καλοκαίρι, φέτος τα θέλω όλα: ταξίδια με πλοίο, μία καινούρια παραλία κάθε μέρα, ηλιοβασιλέματα, καλαμαράκια δίπλα στο κύμα, μία παγωμένη μπύρα κάτω από την ομπρέλα και βιβλία στον ήλιο. Βιβλία, πολλά βιβλία και ακόμα περισσότερα βιβλία!
Εκεί, όμως, που κάνω τα σχέδιά μου τι να δω; Το απόθεμα μου με αδιάβαστα βιβλία έχει αρχίσει να μειώνεται επικίνδυνα! 

Ευτυχώς που αυτές τις ημέρες «τρέχει» η 40η Γιορτή Βιβλίου στην Αθήνα, για να μπορέσω να ανανεώσω το στοκ μου. Και το πιο τέλειο είναι ότι έχει στηθεί εκεί όπου κάνουμε έναν από τους πιο ωραίους περιπάτους στο κέντρο, στον πεζόδρομο της Ερμού. Ξέρεις, στο κομμάτι που ξεκινάει από την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο και φτάνει μέχρι το Γκάζι και θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 11 Ιουνίου. 

giortivivliou.jpg
Επειδή, όμως, έχουμε λίγο χρόνο πριν ανοίξει η έκθεση, αφού τις καθημερινές λειτουργεί από τις 18.00 ως τις 22.00, λέω να σε πάω να πιούμε ένα καφέ στο Lacandona. Με όνομα που παραπέμπει στην ζούγκλα που απλώνεται από την Τσιάπας στο Μεξικό μέχρι τη Γουατεμάλα, αυτό το λιλιπούτειο μαγαζάκι είναι «κρυμμένο» στην μικρή πιάτσα της Ηπίτου (θα τη βρεις από τη Βουλής, στο κέντρο). Τον φανταστικό καφέ που σερβίρει μπορείς να τον αγοράσεις για να τον απολαμβάνεις και στο σπίτι, αφού το Lacandona λειτουργεί και ως παντοπωλείο και μάλιστα υποστηρίζει προϊόντα αλληλέγγυου εμπορίου από την Αφρική, την Ασία, τη Νότια Αμερική αλλά και την Ελλάδα, από τα οποία λέω να δοκιμάσουμε τα παξιμαδάκια και το φυστικοβούτυρο. 

Lacandona.jpg

Αλλά δεν θα σε αφήσω να πας σπίτι ακόμα! Εκεί που τελειώνει ο πεζόδρομος της Ερμού, είναι ένας χώρος που πάντα ήθελα να επισκεφτώ, το παλιό αμαξοστάσιο των Ο.ΣΥ.(Πειραιώς και Ερμού, 211 4270638). Και έχουμε την καλύτερη αφορμή για να πάμε σήμερα, αφού είναι η τελευταία ημέρα του φεστιβάλ mind the fact. Θέλω να είμαστε εκεί στις 21.30 για να δούμε την παράσταση «Είμαστε οι Πέρσες» που έφτιαξε η θεατρική ομάδα προσφύγων Station Athens. Ο Χασάν, ο Ρεζά, ο Χαλίλ, ο Αιντίμ, ο Ρεζά και ο Ραμζάν αντλούν έμπνευση από τους «Πέρσες» του Αισχύλου και σαν σύγχρονοι αγγελιοφόροι μεταφέρουν έξι διαφορετικές ιστορίες προσφύγων απ’ το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. 

perses.jpg

Άλλη μία Δευτέρα έφτασε στο τέλος της και λέω να αποχαιρετήσω την ημέρα με μία κουταλιά (ίσως και δύο!) από το καινούριο μου φυστικοβούτυρο! Θα σε δω σε μία εβδομάδα! 

*φωτό από το «Είμαστε οι Πέρσες» της Ελίνας Γιουνανλή
 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

CELEBS

Ο Έλον Μασκ έκανε σχόλιο στο Twitter/X για την Ελένη Τσολάκη!

«Ένας υπέροχος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

CELEBS

Έλενα Τοπαλίδου: Εντυπωσίασε με τον χορό της σε επίδειξη μόδας

Η σύζυγός του Νίκου Κουρή φορούσε ένα κίτρινο μάξι φόρεμα