Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

H Αλεξάνδρα αναζητά τις γεύσεις της γιαγιάς

Στο Σερσέ λα φαμ της Μητροπόλεως.



Η μαμά μου κάθε χρόνο τέτοιες μέρες είναι χωμένη στην κουζίνα της, πάνω από κατσαρόλες που βράζουν, τεράστιες λεκάνες ξέχειλες στα φρούτα, ανάμεσα σε πολυάριθμα βαζάκια που περιμένουν να γεμίσουν με γευστικούς θησαυρούς: μαρμελάδα βερύκοκο -«η καλύτερη μαρμελάδα του κόσμου» σύμφωνα με την κόρη μου-, λικέρ βύσσινο, γλυκά του κουταλιού...

Σκουπίζει τον ιδρώτα από το μέτωπό της, κάθεται να ξαποστάσει, συνεχίζει την επομένη. Και με τι χαρά μοιράζει σε όλους μας αυτά τα μοναδικά βαζάκια, με τις φθαρμένες ετικέτες των αρχικών τους προϊόντων πάνω τους, άσχετων συνήθως από το τωρινό, χειροποίητο και φυσικά ασύγκριτο περιεχόμενο.

Συγκρίνονται με τίποτε άλλο αυτές οι μαμαδίστικες-γιαγιαδίστικες γεύσεις; 

Την απάντηση την ξέρουν καλά στο Σερσέ λα φαμ, στο 46 της Μητροπόλεως. Σε αυτό το αστικό καφενείο, όπως αυτοπροσδιορίζεται, θα βρεθώ σήμερα για να αναζητήσω τη γυναίκα, αυτή που μας γέννησε, μας ανέθρεψε, που ακόμα μας περιποιείται ταϊζοντάς μας. 

Ένας χώρος οικείος, νοσταλγικός και τόσο αναγκαίος, σαν να μπαίνεις στο σαλόνι της γιαγιάς και να σου βγάζει ελληνικό καφεδάκι σε φλυντζανάκι με λουλούδια, και δίπλα του συριανό λουκουμάκι για να γλυκαθείς. 

Εδώ ο Ανδρέας Λαγός, που επιμελήθηκε τον κατάλογο του φαγητού, ο σεφ Κωνσταντίνος Τζουβάρας, ο ιδιοκτήτης Σωτήρης Χρόνης και η Φωτεινή Γούλα κατάφεραν να μιλήσουν όχι μόνο στον ουρανίσκο αλλά και στις παιδικές μας μνήμες. 

cherchez-la-femme-mesa.jpg

 

Μαζί με την κόρη μου θα δοκιμάσουμε τα αναψυκτικά από την Ικαρία, τη σπιτική μανταρινάδα αλλά και τη βυσσινάδα (για να δούμε, είναι πιο ωραία από της γιαγιάς;).

Η βραδιά θα είναι ζεστή, απόλυτα καλοκαιρινή, και εκεί στα τραπεζάκια του πεζόδρομου θα τσιμπήσουμε και μερικά μεζεδάκια: σπιτική λακέρδα από τη Μυτιλήνη και σαρδέλες Καλλονής, σμυρνέικα κεφτεδάκια με δυόσμο και σταφίδα και τα αγαπημένα της Ιωάννας, ντολμαδάκια με κουκουνάρι.

Μαμά, γλυκό; Φυσικά! 
Να πάρουμε το κλασικό και αγαπημένο κοκ, ή μήπως ένα παρφέ ρουαγιάλ; Α, μάλλον παγωτό καϊμάκι από φρέσκο γάλα! 

Θα είναι ένα υπέροχο απόγευμα, που δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί. Πάντα δραπετεύουμε από το αρχικό πλάνο. 

Ξέρω όμως πώς θα τελειώσει: Με τη φράση «Της γιαγιάς είναι καλύτερα!». Επιστρέφοντας θα τρέξουμε να της το πούμε. Και θα βάλει το πιο γλυκό της χαμόγελο. Την άλλη μέρα θα φτιάξει γλυκά, άλλα τόσα- ούτε να την είχα γεννήσει.   


Σερσέ Λα Φαμ, Μητροπόλεως 46. Τηλ: 2103222029, 2103222020
 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου από τη Βαρβάκειο και το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι

Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαρτίου - Η μεγάλη αποκριάτικη γιορτή συνεχίζεται στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μουσική & Θέατρο στη Στέγη | ΝΕΚΥΙΑ | Γιάννης Αγγελάκας & Χρήστος Παπαδόπουλος

Nέκυια - Οδύσσεια με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι, 21.12.2023 – 28.01.2024, Κεντρική Σκηνή

Προτεινόμενα

CELEBS

Εύη Αδάμ: Ποζάρει με την πανέμορφη 24χρονη κόρη της, Νεφέλη

Mαμά και κορή μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό

DO IT YOURSELF

Τι οφέλη προσφέρει το ρυζόνερο στα μαλλιά σας;

Βάλε τικ σε προστασία, θρέψη, λάμψη, τόνωση και φροντίδα

CELEBS

Δέσποινα Βανδή: Δείτε την μοντέρνα κουζίνα της

Η τραγουδίστρια λατρεύει τον χώρο της κουζίνας