Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Πάμε κατά… Ακρόπολη μεριά!

Σήμερα η Λένα πάει βόλτα στην πιο αγαπημένη της γειτονιά: κάτω από την Ακρόπολη. 


Λένα Γρηγορίου

Καλημέρα, καλημέρα! Τι λέει η Τετάρτη μας; Τελειώνει ο Ιούλιος και η επικαιρότητα είναι στο ζενιθ, ε; Αποκαλύψεις κι άλλες αποκαλύψεις… Λες κι είναι Νοέμβρης ένα πράμα! Ε, ρε Ελλαδίτσα! Δεν σταματάς ποτέ να μας τσιγκλάς. Με όποιον τρόπο...

Εγώ πάντως σήμερα θα πάω κατά Ακρόπολη μεριά. Στη γειτονιά που μεγάλωσα και  που είναι τίγκα από τις εφηβικές μου αναμνήσεις.

Έχεις καταλάβει, ύστερα από τόσες βόλτες που έχουμε κάνει μαζί τις Τετάρτες, πόσο πολύ αγαπάω αυτή τη μεριά της πόλης μας. Άρα, καταλαβαίνεις πολύ καλά γιατί, αψηφώντας τη ζέστη, θα περάσω εκεί τη σημερινή μου μέρα.

Λέω να ξεκινήσω με μια βόλτα στην Αρχαία Αγορά. Έχω καιρό να την περπατήσω, να τη θαυμάσω, να νιώσω την ομορφιά της, τη μοναδικότητα και το φως της. Κάποτε ήταν η πιο αγαπημένη βόλτα μου. Τώρα, σε μέρες δύσκολες κι αλλιώτικες, είμαι περίεργη να δω αν θα έχει την ίδια δύναμη μέσα μου.

Περπατητά, από εκεί, θα βρεθώ στο Μουσείο της Ακρόπολης. Για την έκθeση Emotions. Είναι η έκθεση του Ωνάσειου Π.Κ. της Ν. Υόρκης, που με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση και τη συνδιοργάνωση του Μουσείου της Ακρόπολης, ήρθε και στην Ελλάδα. 129 έργα, αριστουργήματα, από τα σπουδαιότερα Μουσεία του κόσμου, μας αποκαλύπτουν πώς εκφράζονταν τα συναισθήματα στην αρχαία ελληνική τέχνη. Η έκθεση «Emotions, ένας κόσμος συναισθημάτων», μας φέρνει κοντά στην παρουσία των συναισθημάτων στην ελληνική αρχαιότητα. Την αγάπη, τον έρωτα, το πάθος, το μίσος, την οργή, τη λύπη.

Θα βρεθώ δίπλα σε θεούς και ήρωες, σε αθάνατους και θνητούς, που η αρχαία ελληνική τέχνη απεικονίζει τον πολύπλοκο συναισθηματικό κόσμο τους. Την ερωτική τους  έξαψη, τη θλίψη, τη χαρά τους, την υπερηφάνεια τους. Κι αυτό που θεωρώ πολύ σημαντικό σ’ αυτή την έκθεση, είναι πως τα 129 έργα που εκτίθενται επιλέχτηκαν χωρίς προκαταλήψεις και ταμπού.

Ανυπομονώ να δω και να θαυμάσω.

Η Πλάκα, είναι δυο βήματα απ’ το Μουσείο. Κι αφού θα έχω περάσει τόση ώρα με περπάτημα και ορθοστασία, λέω να πάω προς την Κυδαθηναίων (στο 21), να «τσιμπήσω» στην αγαπημένη μου «Σαΐτα».
 

saita1.jpg
 

Στην (τρομερή) κυρία Βάσω, όπως λέμε εδώ και πολλά χρόνια, με τους φίλους μου.  Ό, τι και να φας εκεί, έχει τη γνώση, το μεράκι, την αγάπη της κυρίας Βάσως για τη δουλειά της,  άρα έχει τη γεύση του απόλυτα σπιτικού φαγητού. Από τα  χόρτα και τη χωριάτικη ως τα ντολμαδάκια, κι απ’  τη μακαρονάδα ως το κοκκινιστό,  απ’ το μουσακά ως τα κεφτεδάκια κι απ’ το μπακαλιάρο ως τις γαρίδες σαγανάκι και να μη μιλήσω για τις τηγανητές πατάτες! Θε-ι-κές!

Μη με ρωτήσεις τι θα φάω. Θα «τσιμπήσω» …απ’όλα! Έλα μαζί μου, σε κερνάω, να πιούμε και να «τσιμπήσουμε», παρέα.

Μέχρι την άλλη Τετάρτη που θα πάμε πάλι βόλτα μαζί, σε θέλω alert! Γενικώς!

Το allyou, βλέπεις πόσο φροντίζει να σε έχει, πάντα και σε όλα, εντός!

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου από τη Βαρβάκειο και το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι

Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαρτίου - Η μεγάλη αποκριάτικη γιορτή συνεχίζεται στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μουσική & Θέατρο στη Στέγη | ΝΕΚΥΙΑ | Γιάννης Αγγελάκας & Χρήστος Παπαδόπουλος

Nέκυια - Οδύσσεια με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι, 21.12.2023 – 28.01.2024, Κεντρική Σκηνή

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.