Θάλασσα, παλιά αρχοντικά και ουζάκι - AllYou.gr

Search

Θάλασσα, παλιά αρχοντικά και ουζάκι

Στην πόλη της Μυτιλήνης ταξιδεύει σήμερα η Γωγώ και ξετρυπώνει τις ομορφότερες γωνιές της.

14 Αυγούστου 2017

Τα τελευταία χρόνια το νησί της Μυτιλήνης επιστρέφει συχνά στην επικαιρότητα για πράξεις ανθρωπιάς και σκληρότητας, καθώς έχει βρεθεί στο επίκεντρο της μεγάλης προσφυγικής κρίσης. 

Ποτέ όμως δεν έχει πάψει να αποτελεί ένα μέρος ιδανικό για διακοπές, το οποίο προσφέρει χωρίς υπερβολή τα πάντα: τεράστιες αμμουδιές, πεντακάθαρα νερά, γραφικά χωριουδάκια, πράσινο, καλό φαγητό, τέχνη, ιστορία, νυχτερινή ζωή, ακόμα και ένα απολιθωμένο δάσος μοναδικό στο είδος του.

Η ομώνυμη πόλη σε κερδίζει προτού ακόμα πατήσεις το πόδι σου στο λιμάνι, την ώρα που την αντικρίζεις για πρώτη φορά από το κατάστρωμα του πλοίου, μεγαλειώδης όπως ορθώνεται κατά μήκος της ακτής με τα παλιά αρχοντικά της βυθισμένα στο πράσινο, το κάστρο της και τον επιβλητικό τρούλο του Αγίου Θεράποντα να ξεχωρίζει ανάμεσα στα κτίρια. Ακόμα κι αν έχεις επιλέξει ως βάση σου κάποιο άλλο μέρος του νησιού, αξίζει να της αφιερώσεις τουλάχιστον μία μέρα.

Εδώ θα περάσω την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, εξερευνώντας σημεία της πόλης που ξέρουν και αγαπούν οι ντόπιοι. Θα ξεκινήσω με μια πρωινή βουτιά στον Άγιο Ερμογένη με το ομώνυμο εκκλησάκι, έναν κολπίσκο διαφορετικό από τους άλλους του νησιού, αφού μοιάζει να προέρχεται από το Ιόνιο, καθώς τα δέντρα φτάνουν μέχρι τα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας. Θα τον βρεις λίγα χιλιόμετρα μετά το αεροδρόμιο, όμως φρόντισε να πας νωρίς γιατί γεμίζει γρήγορα από Μυτιληνιούς που τον προτιμούν για το μπάνιο τους.
 

agios_ermogenis.jpg
Ο Άγιος Ερμογένης

Επιστρέφοντας στην πόλη, θα επισκεφτώ το βυζαντινό κάστρο, που χτίστηκε πάνω σε αρχαία ακρόπολη και ανακατασκευάστηκε αργότερα από τους Γενοβέζους και συγκεκριμένα τη δυναστεία των Γατελούζων, θα περπατήσω ανάμεσα στα τείχη και θα θαυμάσω τη θέα. Για μεσημεριανό γεύμα θα επιλέξω το Ζουμπούλι (Βερναρδάκη 2), ένα μεζεδοπωλείο κρυμμένο σε ένα δρομάκι πίσω από το λιμάνι, κοινό μυστικό για τους ντόπιους για το σπιτικό και οικονομικό φαγητό του – όχι τυχαία, άλλωστε, το χειμώνα γίνεται στέκι για φοιτητοπαρέες. 

Όταν ο ήλιος αρχίσει να πέφτει, θα κατευθυνθώ στις συνοικίες της Σουράδας και του Ακλειδιού, όπου τα παλιά αρχοντικά που στέκουν ακόμα ανάμεσα στα πεύκα, ένας εντυπωσιακός συνδυασμός νεοκλασικού και νεογοτθικού στυλ, μαρτυρούν τον πλούτο των αστών που έφτιαξαν εδώ τα σπίτια τους ήδη από το 19ο αιώνα.

mouseio.jpg
Το Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade. 

Στη γειτονική περιοχή της Βαρειάς υπάρχει το Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade (museumteriade.gr), αλλά θα το επισκεφτώ κάποια από τις επόμενες μέρες γιατί τις Δευτέρες είναι κλειστό. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν έργα από τις συλλογές του ομώνυμου εκδότη και συλλέκτη, όπως δημιουργίες του Τσαρούχη, του Γιώργου Βακιρτζή αλλά και του γνωστότερου λαϊκού ζωγράφου της Μυτιλήνης, του Θεόφιλου.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!