Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ταξίδι στην Κίνα μέσα σε μία ημέρα

Μια έκθεση μοναδική στο είδος της ξεκίνησε στο Μουσείο Ηρακλειδών με τίτλο «Αρχαία Κινεζική Επιστήμη και Τεχνολογία». Σήμερα η Γωγώ Καρκάνη θα την επισκεφτεί για δεύτερη φορά.


Γωγώ Καρκάνη

Κυρίες και κύριοι, ετοιμαστείτε για απογείωση. Προορισμός μας για σήμερα θα είναι το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της μακρινής Κίνας (ΜΕΤΚ). 

Από αυτό προέρχονται τα αντικείμενα της έκθεσης «Αρχαία Κινεζική Επιστήμη και Τεχνολογία» (23/9/17 έως 29/4/18), που μόλις εγκαινιάστηκε στην Αθήνα. Ενενήντα εκθέματα, αναπαραγωγές κινεζικών εφευρέσεων αλλά και αυθεντικά ευρήματα χιλιάδων ετών, λειτουργικά όσο και όμορφα, μας περιμένουν στα δύο κτίρια του Μουσείου Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16 και Απ. Παύλου 37, Θησείο) για να μας μεταφέρουν στην αρχαία Κίνα και να μας συστήσουν την άγνωστη και εκπληκτικά προηγμένη επιστήμη και τεχνολογία που είχε αναπτύξει. 

Weaving_machines.jpg

Η αίθουσα με τους αργαλειούς. 

Το ήξερες, για παράδειγμα, ότι στους αρχαίους Κινέζους δεν οφείλουμε μόνο το χαρτί και την πυρίτιδα, αλλά και την πυξίδα, τα κινητά τυπογραφικά στοιχεία, το σεισμογράφο, τη χειράμαξα; Προσωπικά το αγνοούσα, μέχρι που είχα την ευκαιρία, πριν από λίγες μέρες, να ξεναγηθώ σε αυτή τη μοναδική στο είδος της έκθεση. Και επειδή οι πληροφορίες που δίνει είναι πλούσιες και ολότελα καινούριες, σήμερα θα την επισκεφτώ για δεύτερη φορά, για να την απολαύσω περισσότερο.

Τέσσερις θεματικές ενότητες («αστρονομία και μέτρηση του χρόνου», «ναυσιπλοΐα και προσανατολισμός», «υφαντουργία και κέντημα», «κατασκευή χαρτιού και εκτύπωση»), χαρακτηριστικές της αρχαίας κινεζικής επιστήμης και τεχνολογίας, πλαισιώνουν εκθέματα όπως ο πρώτος σεισμογράφος του κόσμου, ένα κινεζικό άροτρο ηλικίας 5.000 χρόνων, η πρώτη χειράμαξα (που κατασκευάστηκε περίπου έναν αιώνα πριν από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή), κινεζικοί αργαλειοί και υπέροχα δείγματα υφασμάτων και χαρτιού.

Compass Tortoise.jpg

Πυξίδα-χελώνα. 

Τα αντικείμενα της έκθεσης παρουσιάζονται με τρόπο ζωντανό, μέσα από συνοδευτικά κείμενα, βιντεο-εγκαταστάσεις, αλλά και βιωματικές δραστηριότητες και επιδείξεις που θα επαναλαμβάνονται σε όλη τη διάρκειά της. Στην πρώτη μου ξενάγηση, για παράδειγμα, παρακολούθησα βήμα βήμα πώς φτιάχνεται το χαρτί με τον παραδοσιακό κινεζικό τρόπο και πώς αποτυπώνονται σχέδια πάνω σε αυτό με τη λεγόμενη μέθοδο φροτάζ (μια αρχαία κινεζική τέχνη). 

Έτσι, ο μηχανισμός και η ιστορία των εκθεμάτων γίνονται κατανοητοί ακόμα και στον ανίδεο σε θέματα τεχνολογίας (μιλάω από προσωπική πείρα!), αλλά και στους μικρούς επισκέπτες. 

Papers.jpg

Δείγματα χαρτιού.

Ειδικά λοιπόν αν είσαι γονιός ή εκπαιδευτικός, μη διστάσεις να πάρεις τα παιδιά σου ή τους μαθητές σου και να πάτε να δείτε αυτή την έκθεση παρέα. Τα πιτσιρίκια θα ενθουσιαστούν και θα αποκομίσουν γνώσεις που δεν υπάρχουν σε καμία διδακτέα ύλη. 

Όλα αυτά στο πλαίσιο του Έτους Φιλίας Ελλάδας-Κίνας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, του Υπουργείου Πολιτισμού της Κίνας και της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα. 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός