Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Το ταξίδι ανάμεσα στο χτες και το σήμερα είναι μια ανάσα δρόμος στα Εξάρχεια

Σήμερα η Γωγώ κινείται με άνεση ανάμεσα σε διαφορετικές εποχές.


Γωγώ Καρκάνη

Μπορεί στη συνείδηση κάποιων να έχουν συνδεθεί με μεγάλες εντάσεις ανάμεσα σε «καθεστωτικούς» και «μη», ωστόσο στην ήρεμη εκδοχή τους τα Εξάρχεια αποπνέουν μια ρετρό ατμόσφαιρα ενώ ταυτόχρονα αποτελούν την κοιτίδα για πολλές από τις πιο πρωτοποριακές ιδέες που γεννιούνται σε αυτή την πόλη. Αυτή την αντίθεση θα ζήσω σήμερα σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, αναμφίβολα, συνοικίες της Αθήνας.

Η πρώτη μου στάση θα είναι στο χώρο όπου πραγματοποιείται η Cheapart 2017 (Α. Μεταξά 25, πλατεία Εξαρχείων, cheapart.gr), η οποία ξεκίνησε στις 8/12 και θα συνεχιστεί μέχρι τις 17/12. Μια έκθεση θεσμός, που άρχισε να γίνεται το Δεκέμβριο του 1995 και φέτος πραγματοποιείται για 23η φορά, φιλοξενώντας δημιουργίες πολλών δεκάδων καλλιτεχνών, οι οποίες μάλιστα μπορούν να γίνουν δικές μας με σχετικά χαμηλό κόστος.

Κάποιες από αυτές τις δημιουργίες δεν θα αντέξουν στο χρόνο, όμως άλλες μπορεί να αναδειχθούν σε μικρά διαμαντάκια. Αξίζει να πάρουμε το ρίσκο; Η απάντηση εξαρτάται από το πόση οικονομική άνεση –και επιθυμία– έχουμε να διαθέσουμε έστω και λίγα χρήματα σε ένα μοναδικό αντικείμενο και μάλιστα με υπογραφή. Άλλωστε η επένδυση στην τέχνη πάντα ενέχει ρίσκο, ακόμα και για τους έμπειρους συλλέκτες.
 

cheapart.jpg
 

Και αφού πάρω μια γεύση από διάφορες τάσεις στον κόσμο της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, θα συνεχίσω τη βραδιά μου σε ένα στέκι-χρονομηχανή: Το μπαρ-μπιστρό Αλεξανδρινό (Εμμανουήλ Μπενάκη 69, κεντρική φωτό), με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, το ξύλο να επικρατεί στη διακόσμηση και τα μουσικά όργανα στον τοίχο, μοιάζει με σκηνικό από ταινία εποχής, αίσθηση που ενισχύεται από το τζαζ σάουντρακ. Τα τραπεζάκια του είναι λίγα, αλλά ελπίζω απόψε, βράδυ Δευτέρας, να καταφέρω να εξασφαλίσω μια γωνία.

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός