Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Φθινοπωρινή Σονάτα, ανοιξιάτικα!

Στην Κυψέλη, θα  πάει σήμερα, η Μελίνα.  Στη γειτονιά που θα μπορούσε να
κερδίσει βραβείο πολυπολιτισμικότητας.


Μελίνα Αδαμοπούλου

Παλιά και καινούργια και παντοτινή αγαπημένη, η Κυψέλη. Φιλόξενη, γεμάτη ενέργεια, θερινα σινεμά, υπόγεια ταβερνάκια, cafe,μπαράκια , πλατείες σαν αυτή του Αη Γιώργη ή της Φωκίωνος Νέγρη που κρατάν μια "πατίνα" από τα χρόνια που πέρασαν.

Έχω να θυμάμαι πολλά απ'αυτή τη γειτονιά. Βόλτες, παρέες, ανακαλύψεις, τα πρώτα ηλεκτρονικά και μαγικές παραστάσεις. Καραγκιόζη, στην αρχή, θέατρο του πάθους αργότερα.

Σ' ένα δρόμο  της Κυψέλης, την Οδό Κυκλάδων, πριν χρόνια, γνώρισα, θαύμασα και λάτρεψα ένα σπουδαίο, μαγικό πλάσμα του θεάτρου που μου έδειξε άλλα μονοπάτια, δικά του γι αυτό μοναδικά,  στο θέατρο. Μιλάω για τον Λευτέρη Βογιατζή. Πάντα περνάω από το θέατρο του Λευτέρη (και της Ειρήνης του), με την ίδια συγκίνηση , ακόμα και τώρα που ο Λευτέρης δεν είναι μαζί μας, πια.

Δίπλα, στην οδό Κεφαλληνίας , ένα άλλο θέατρο. Το Θεατρο της Οδού Κεφαλληνίας, έγινε κι αυτό για μένα φωτεινό σημείο για το θέατρο που πάντα αγαπούσα. Δημιουργός του η Μπέττυ Αρβανίτη, που με πολύ πάθος, πολλή δουλειά και πολλή αγάπη "έχτιζε" μικρά αριστουργήματα, με τους συνεργάτες
της στη σκηνή του θεάτρου της.

Εκεί θα βρεθώ και σήμερα. Για να δω μια παράσταση που θα κινδύνευα να χάσω αν δεν έπαιρνε παράταση (ως τι 22 του Απρίλη). Φθινοπωρινή Σονάτα, του Ινγκμαρ Μπέργκμαν.
sonata.jpg

Ένα σπουδαίο έργο, μια σπουδαία παράσταση. Με ηρωίδες δυο γυναίκες, μάνα και κόρη που βρίσκονται μαζί μετά από επτά χρόνια. Δυο χαρακτήρες εκ διαμέτρου αντίθετοι, η μια έχει προκαλέσει στην άλλη, θυμό, οργή. απόγνωση, πίκρα και τώρα ζητούν διεκδικούν η μια στην αγκαλιά ή στο βλέμμα της άλλης δικαίωση, επιβεβαίωση.

Ποιος είπε πως η Ανοιξη προσφέρεται, μόνο, για ελαφρά θεάματα; Λάθος! Η Άνοιξη, πολύ απλά, είναι μόνο για θεάματα που μιλούν μέσα μας. Η Σονατα του Μπέργκμαν θα επιβεβαιώσει, απόψε, περίτρανα την άποψη και τη θέση μου. Είμαι σίγουρη.

Στις 20.00μμ, ακριβώς, αρχίζει η παράσταση και θα φροντίσω να είμαι εκεί τουλάχιστον ένα τέταρτο νωρίτερα για να μπω απόλυτα στο κλίμα.

Μετά, θα πάω περπατητά, ως την πλατεία του Αη Γιώργη. Κάτω απ' τα δέντρα, στρωμένα τραπεζάκια περιμένουν για κολοκυθοκεφτέδες, τσίπουρο και γαριδομακαρονάδα. Στην ¨Κυβέλη" (Επτανήσου 15) όλα είναι όμορφα. Και οι τιμές της, οι πιο όμορφες απ' όλα! Αν προτιμας κρασί, θα πάρουμε χύμα.
Είναι τέλειο! Κι αν πεινάς πολύ, θα παραγγείλουμε και μια τηγανιά. Κολασμένη...

Την επόμενη Τετάρτη, μπορεί να πάμε θερινό σινεμά. Αν δεν μας τα χαλάσει (κι άλλο) ο Απρίλης που θα είναι στο τέλος του.


INFO

Μετάφραση από τα Σουηδικά  Ζάννης Ψάλτης
Σκηνοθεσία. Άρης Τρουπάκης
Πρωταγωνιστούν Μπέττυ Αρβανίτη, Δέσποινα Κούρτη, Δημήτρης Ήμελος*
Σκηνικά – κοστούμια  Ελένη Μανολωπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών  Αλέκος Αναστασίου
Επιμέλεια κίνησης Μαρία Αλβανού
Μουσική επιμέλεια Αρης Τρουπάκης
Τrailer παράστασης Χρήστος Δήμας
Φωτογραφίες Ελίνα Γιουνανλή

Δες το video


Κεφαλληνίας 16Α΄ Κυψέλη 113 61
Τηλ. 210.8838727
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30