Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Κατάδυση στα βάθη του μυαλού μας

Μια τηλεοπτική σειρά και ένα βιβλίο ταξιδεύουν τη Γωγώ σε έναν απόκοσμα τρομακτικό Αρκτικό Κύκλο.


Γωγώ Καρκάνη

Αν η σημερινή Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος δεν σε βρίσκει σε κάποια παραλία να κάνεις βουτιές στη θάλασσα, έχω μια εναλλακτική πρόταση: σε προσκαλώ σε μια κατάδυση στον παγωμένο ωκεανό του Αρκτικού Κύκλου αλλά και στους βαθύτερους φόβους σου.

Εισιτήριό σου θα γίνει η νέα τηλεοπτική σειρά «The Terror», που βασίζεται στην αληθινή αποστολή δύο πλοίων, των «Έρεβος» και «Τρόμος», στη διάρκεια του δέκατου ένατου αιώνα, με σκοπό την ανακάλυψη του Βορειοδυτικού Περάσματος, η οποία κατέληξε στο θάνατο όλων των μελών του πληρώματος όταν τα πλοία παγιδεύτηκαν στους πάγους.

Το όνομα του Ridley Scott στην παραγωγή ανεβάζει ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών, ωστόσο το αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά απογοητεύει, καθώς η «The Terror» συνδυάζει τον υποδόριο τρόμο με ένα εξαιρετικό δράμα χαρακτήρων. 

Παρόλο που ένα σεναριακό εύρημα εισάγει το μεταφυσικό στοιχείο, η σειρά πατά γερά στην παγωμένη γη, παραμένοντας αρκετά ρεαλιστική ώστε να σε βάλει στη θέση των αντρών της που οδεύουν προς το σκοτάδι, παρά τον πεισματικό τους αγώνα επιβίωσης και παρά κάποιες εκλάμψεις χαράς (γιορτής, συντροφικότητας, ερωτικού πάθους). Έτσι, η ιστορία του «The Terror» γίνεται κατά κάποιον τρόπο μια παραβολή για ολόκληρη τη ζωή μας.

Αυτή τη σειρά λοιπόν θα παρακολουθήσω σήμερα. Και με αφορμή το «The Terror», θα ξαναδιαβάσω το μυθιστόρημα «Απουσία» του βραβευμένου με Μπούκερ Ρίτσαρντ Φλάναγκαν (εκδ. Ψυχογιός). 

Η ιστορία του Φλάναγκαν συναντά εκείνη της «The Terror» όταν ένας από τους βασικούς ήρωες του βιβλίου, ο πλοίαρχος σερ Τζον Φράνκλιν, υπαρκτό πρόσωπο, εξαφανίζεται στον Αρκτικό Κύκλο μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής των πλοίων «Τρόμος» και «Έρεβος». Τότε, στην «Απουσία» ένας άλλος βασικός ήρωας του βιβλίου και επίσης υπαρκτό πρόσωπο, ο Κάρολος Ντίκενς, αναλαμβάνει να αντικρούσει τις φήμες περί κανιβαλισμού που αρχίζουν να διαδίδονται στην Αγγλία. 

apousia.jpg

Ο Φλάναγκαν, χρησιμοποιώντας μια αφήγηση διαφορετική από εκείνη του «The Terror» αλλά εξίσου συναρπαστική, θέτει δύο τουλάχιστον κοινά ερωτήματα με τον Scott: Τελικά πόσο «πολιτισμένοι» είμαστε; Και ποιες σταθερές είμαστε πρόθυμοι να απαρνηθούμε σε ακραίες συνθήκες;

Θα ξαναδιαβάσω λοιπόν ευχαρίστως το μυθιστόρημα του Φλάναγκαν και στη συνέχεια θα αναζητήσω το ομώνυμο της σειράς βιβλίο του Dan Simmons (στα αγγλικά), στο οποίο βασίστηκε η «The Terror». Είναι ένας τρόπος να παρατείνω για λίγο ακόμα την ατμόσφαιρά της, όταν θα ολοκληρωθεί ο κύκλος της των δέκα επεισοδίων.

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 17 Απριλίου

Βγάλτε τελείως από τη ζωή σας ό,τι σας φαίνεται άχρηστο και σας κουράζει

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ASK THE EDITOR

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου

Σε τι ακριβώς συμβάλει το συγκεκριμένο οξύ στη φροντίδα του δέρματός σου;