Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Στο πιο μοσχοβολιστό νησί της Ελλάδας

H Κέλλυ κάνει τη σημερινή της βόλτα στη Χίο!


Κέλλυ Νόβακ

Αποκαλούν τη Χίο «μυροβόλο», λόγω των μεθυστικών αρωμάτων από τους κήπους με τους λαλάδες και τα εσπεριδοειδή δέντρα. Πολύ σωστά κάνουν λοιπόν, και την αποκαλούν έτσι. Μπορεί με το που πατήσεις στο λιμάνι του νησιού, η πρώτη μυρωδιά που θα σου έρθει να είναι η αλμύρα της θάλασσας, παρόλα αυτά, μια γρήγορη βόλτα να κάνεις και αμέσως θα καταλάβεις ότι επάξια έχει λάβει αυτό τον τίτλο.

Κι εγώ , σήμερα, σου γράφω από τη μοσχοβολιστή Χίο! Απολαμβάνοντας έναν επίσης μοσχοβολιστό cappuccino (προς το παρόν τουλάχιστον) στο all day καφέ/μπαρ OZ Cocktail Bar (Στοά Φραγκάκη, Απλωταρία), περιμένv με ανυπομονησία να σκοτεινιάσει και να επιστρέψω και πάλι εδώ για να καταναλώσω όσα περισσότερα negroni μπορώ από τα χεράκια των καταπληκτικών και ταλαντούχων bartenders, Γιώργου Σταματελόπουλου και Γιάννη Μηλιώτη. Βέβαια, δεν θα παραλείψω να δοκιμάσω και το καινούργιο κοκτέιλ του βραβευμένου Ιάκωβου Κωσταντά (μία συνταγή με βάση το Cardhu Amber Rock εμβαπτισμένο με σύκο), ο οποίος πρόσφατα έφτασε στην ημιτελική φάση σε ένα από τους πιο απαιτητικούς και σημαντικότερους διαγωνισμού, το World Class 2017 (μα πόση περηφάνεια πια;).
 

chios-easter-02.jpg

Παρόλα αυτά, όπως σου είπα θα είμαι «ήσυχη» για το παρόν. Θα κάνω την βόλτα μου στην αγορά της Απλωταριάς και θα κάνω μια στάση στο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο Αυγουστάκης (Ελ.Βενιζέλου 93). Δεν έχω λόγια να περιγράψω τις δημιουργίες αυτού του μαγαζιού! Ό,τι και αν δοκιμάσεις εδώ είναι καταπληκτικό! Από την θεϊκή τούρτα αμυγδάλου (που πάντα μου αγόραζε η μητέρα όταν ήμουν παιδί), τα σούπερ τραγανά μασουράκια (τοπική λιχουδιά του νησιού) και φυσικά το μοσχοβολιστό από την μαστίχα τσουρέκι, που σχεδόν λιώνει στο στόμα!

Μασουλώντας το τσουρέκι μου,  συνεχίζω την βόλτα μου στον Κάμπο της Χίου. Ξέρεις εκεί που σου υποσχέθηκα αυτά τα καταπληκτικά αρώματα από τα εσπεριδοειδή! Τα αρχοντικά της περιοχής όσες φορές και αν αντικρύσω, μου κόβουν την ανάσα. Είναι θαυμάσιο να γνωρίζει κανείς το προιόν του τόπου που επισκέφτεται και η Χίος είναι ένα νησί με τεράστια ιστορία.

Ο φημισμένος Κάμπος λοιπόν, είναι γεμάτος με κτήματα και θερινές κατοικίες των παλιών αριστοκρατικών οικογενειών της Χίου. Οι περιηγητές του 18ου  και 19ουαιώνα έχουν περιγράψει την ομορφιά αυτού του χώρου με κάθε λεπτομέρεια. Περπατώντας τα αμέτρητα, στενά και δαιδαλώδη δρομάκια του Κάμπου, δεν γίνεται παρά να εντυπωσιαστεί κανείς από τα διώροφα και τριώροφα αρχοντικά του.

chios-easter-01.JPG

Φτιαγμένα κυρίως από Θυμιανούσικη πέτρα με το γήινο κοκκινωπό χρώμα, περιβάλλονται από ψηλούς πέτρινους αυλοθύρες με τις τοξοτές εισόδους τους. Υπολογίζεται ότι κάποτε υπήρχαν γύρω στα 200 κτήματα στην περιοχή του Κάμπου, ελάχιστα όμως σώζονται σήμερα από τα αρχοντικά της πρώτης περιόδου. Σήμερα πολλοί ιδιοκτήτες αρχοντικών φροντίζουν να τα επαναφέρουν στην αρχική τους μορφή, της πρώτης ή της δεύτερης φάσης μετά το 1881.

Απορροφώντας όλη αυτή την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μου (είδες τελικά, γιατί την αποκαλώ έτσι;) νομίζω ότι μπορώ να επιστρέψω στην βάση μου στα Καρδάμυλα και να ξεκουραστώ μέχρι την βραδινή μου εξόρμηση!

Ακόμα να σε πείσω να έρθεις στη Χίο; Σου υπόσχομαι πάντως ότι αφού επισκεφθείς το νησί θα γίνει και εσένα ο… τόπος σου!

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου από τη Βαρβάκειο και το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι

Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαρτίου - Η μεγάλη αποκριάτικη γιορτή συνεχίζεται στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μουσική & Θέατρο στη Στέγη | ΝΕΚΥΙΑ | Γιάννης Αγγελάκας & Χρήστος Παπαδόπουλος

Nέκυια - Οδύσσεια με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι, 21.12.2023 – 28.01.2024, Κεντρική Σκηνή

Προτεινόμενα

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας

CELEBS

Μαριάντα Πιερίδη: Ρομαντική απόδραση στο Λονδίνο με τον νέο της σύντροφο

Το ζευγάρι έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά από σχέση δύο μηνών

ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέρα από τη θάλασσα | Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Ψηφιακή πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube | 31.03.2024 | 21:00 | Σκηνοθεσία: Χρήστος Σαρρής