Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Φωτογραφίες που «καταργούν» τους κανόνες της Φυσικής

Σήμερα η Γωγώ θα δει από κοντά τις φωτογραφίες του Αμερικανού Richard W. Moore για την Αθήνα, που παρουσιάζονται με τίτλο «Athens Twice Seen» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.


Γωγώ Καρκάνη

Η Αθήνα είναι ένα καλειδοσκόπιο αντιθέσεων ανάμεσα στο χτες και το σήμερα, καθώς στην ίδια εικόνα μπορεί να συνυπάρχουν μια σύγχρονη πολυκατοικία με ένα νεοκλασικό κτίσμα πολλών δεκαετιών ή ένα γκράφιτι με ένα υπεραιωνόβιο εγκαταλειμμένο εργοστάσιο.

Αυτή τη συνομιλία ανάμεσα σε διαφορετικές εποχές, που συνεχίζεται ασταμάτητα στην πόλη μας, αναδεικνύει πρωτότυπα η έκθεση φωτογραφίας «Athens Twice Seen» (έως 7/7, www.hau.gr), στην γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, που θα επισκεφτώ σήμερα. 

Παρουσιάζει έργα του φωτογράφου Richard W. Moore, στα οποία ο Αμερικανός δημιουργός στις σύγχρονες φωτογραφίες του από ιστορικά μνημεία και περιοχές της πόλης έχει ενσωματώσει με ψηφιακό τρόπο vintage εικόνες από τις συλλογές του ιστορικού τέχνης και διευθυντή των γαλλικών εκδόσεων Éditions Kallimages, Χάρη Γιακουμή.

Το αποτέλεσμα; Ένα κολάζ που θα μπορούσε να προέρχεται από μια ταινία επιστημονικής φαντασίας για την Αθήνα, όπου οι νόμοι της Φυσικής καταργούνται και το παρελθόν ενσωματώνεται στο παρόν με τρόπο παράδοξα αρμονικό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Richard W. Moore δημιουργεί «διπλές εικόνες» με vintage και σύγχρονες φωτογραφίες, αλλά η συγκεκριμένη δουλειά, που αφορά την πόλη μας, έχει φυσικά ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για ένα φωτογράφο με μακροχρόνια αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό, αγάπη που χρονολογείται από την εποχή που ο Moore βρέθηκε ως μέλος ομάδας φωτογράφισης αρχαιολογικών χώρων στο χωριό Φλαμούδι, στην Αμμόχωστο της Κύπρου, πριν από την εισβολή του 1974.

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου από τη Βαρβάκειο και το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι

Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαρτίου - Η μεγάλη αποκριάτικη γιορτή συνεχίζεται στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μουσική & Θέατρο στη Στέγη | ΝΕΚΥΙΑ | Γιάννης Αγγελάκας & Χρήστος Παπαδόπουλος

Nέκυια - Οδύσσεια με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι, 21.12.2023 – 28.01.2024, Κεντρική Σκηνή

Προτεινόμενα

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.

ASK THE EDITOR

6 ολοκαίνουριες skincare, makeup και αρωματικές αφίξεις για να κάνεις δώρο στον εαυτό σου

Νέα προϊόντα που θα λατρέψεις με το που τα βάλεις στο boudoir σου