Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Από το Κολωνάκι στο Σύνταγμα κι από ‘κει στις… Βρυξέλλες!

…για να μη σου πω πως απ’τις Βρυξέλλες θα ξεκινήσω…


Μελίνα Αδαμοπούλου


Αθήνα – Βρυξέλλες  δυο, άντε 10, τσιγάρα δρόμος. Κι αν βάλεις το νου να κάνει το ταξίδι, ουουου τσακ κάνεις κι έφτασες. Ταξίδι-βόλτα Βρυξελλιώτικη ήθελα η δικιά σου πρωί πρωί. Και μη νομίζεις,  απ’ τα (εξωτικά) Σεπόλια (τα γραφεία μας)  ως το ιστορικό κέντρο της Βελγικής πρωτεύουσας, η σκέψη πετάει και φτάνει ώσπου να πεις ένα, στο βιβλιοπωλείο Tropismes. Ναι, στην καρδιά των Βρυξελλών.

Ένα βιβλιοπωλείο, από τα πιο γνωστά κι αγαπημένα, το Tropismes,  στους Βρυξελλιώτες, αλλά και στους ..εν Βρυξέλλαις Έλληνες! Σκέψου, λοιπόν,  να περπατάς στις Galleries Saint- Hubert , να σε φέρει ο δρόμος μπροστά στη βιτρίνα του Tropismes και να δεις να φιγουράρει πρώτο και καλύτερο ένα ελληνικό βιβλίο-CD1 Συγκίνηση, έκπληξη, χαρά! «Ο πόνος όλου του κόσμου», μελοποιημένη ποίηση από την Πηγή Λυκούδη του Γιοσέφ Ελιγιά και του Πάουλ Τσέλαν με ερμηνεύτρια τη Νένα Βενετσάνου,  αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό και με χορηγό και επιμελητή (άγρυπνο!) τον Νώε Γιουσουρούμ , είναι μια πληθωρική και πανέμορφη έκδοση μεταφρασμένη σε τρεις γλώσσες. Ένα έργο-καταγγελία ενάντια στη βία και τον ρατσισμό. Αξίζει να το ακούσεις και να το διαβάσεις. Το βρίσκεις και στα βιβλιοπωλεία τα ελληνικά!
 

melina3 copy 1.JPG

 

Κι απ’τις Βρυξέλλες, τσουουουπ, να’μαι στο Κολωνάκι! Γρήγορα κι απλά!  Για ελληνικό καφέ στη Βιβλιοθήκη ή Vivliothiki, αν προτιμάς. Δεν ξέρω ποιοι από τους πολιτικούς μας θα πίνουν καφέ μαζί μου αυτή τη φορά, πάντως συνήθως ο Θόδωρος Πάγκαλος είναι σε κάποιο διπλανό μου τραπέζι.

Στη Νεοφύτου Βάμβα , στον αριθμό 5, είναι η Depot Art Gallery κι αυτές τις μέρες φιλοξενεί την «Ψυχή και το σώμα», την τελευταία δουλειά της ζωγράφου Μάτως Ιωαννίδου. Σχέδια, κολλάζ, φιγούρες κομμένες με φύλλο φελλού έντονα κόκκινου, με κεντρικό σημείο αναφοράς το σώμα,  τα έργα της Μάτως έχουν μιαν αίσθηση απροσδόκητου, δεν διαχωρίζουν την ψυχή από το σώμα, ξυπνούν μνήμες και παραπέμπουν σε άλλους χρόνους και χώρους. Έχοντας δει και αγαπήσει το 2001 τις «Γυναίκες» της, ξέρω πως θ’ αγαπήσω και την καινούργια δουλειά της.

melina.jpg


Το βράδυ με περιμένει ένας ολάνθιστος Βυσσινόκηπος.  Το  μαγικό «κύκνειο άσμα» του Τσέχωφ. Στο Θέατρο Δημήτρης  Χορν και με επίμονο  κηπουρό του, σκηνοθέτη του ήθελα να πω, τον (αγαπημένο) Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη. Ο Λοπάχιν. Ο Τροφίμωφ, η Άνια , η Βάρια  και οι άλλοι  ήρωες αυτού του αριστουργηματικού και αγέραστου έργου θα μου θυμίσουν, πάλι, τα «μικρά» μεγέθη μας, τα πάθη, τις ανασφάλειες, τις εμμονές μας,  ή το πόσο ανέτοιμους μας βρίσκει η κάθε, η όποια αλλαγή έρχεται για να ταρακουνήσει γνώριμα νερά.

melina2.jpg

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα δω Βυσσινόκηπο. Όμως κάθε φορά τον βρίσκω αλλιώτικα ανθισμένο. Κι αυτό είναι που με κάνει να τον αγαπάω τόσο.

melina4.jpg

Σ’ αυτό το Βυσσινόκηπο πρωταγωνιστούν η Θέμις Μπαζάκα, ο Δημήτρης Λιγνάδης, η Κόρα Καρβούνη, η Αθηνά Μαξίμου, ο Γιάννης Κότσιφας, η Σίσσυ Τουμάση, ο Γιώργος Μπινιάρης, ο Γιάννης Στόλλας, ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, ο Γιάννης Γιαννούλης, ο Τάσος Δημητρόπουλος, η Γεωργιάννα Νταλάρα.

Η μετάφραση είναι της Μαρίσσας Τριανταφυλλίδου, τα σκηνικά της Αθανασίας Σμαραγδή, η μουσική του  Μίνου Μάτσα.
Η παράσταση αρχίζει στις 9. Αν τη χάσεις, θα χάσεις.

Μελίνα Αδαμοπούλου

  

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός