Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τα Χριστούγεννα, η πόλη μου κι εγώ

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, η Λένα φέρνει βόλτα την Αθήνα, τα μαγαζιά της, τους δρόμους και τα στέκια της


Λένα Γρηγορίου

Κάθε Χριστούγεννα με πιάνει μια τεράστια αγάπη γι' αυτή την πόλη. Για την Αθήνα, μιλάω. Και θα' θελα να' βρισκα τρόπο να την περπατάω, όλη μέρα κι όλη νύχτα, να την παίρνω αγκαλιά και να της τραγουδάω. Και δεν με φτάνουν οι ώρες. Και λέω "του χρόνου, πάλι", και περιορίζομαι σε δυο, τρεις γειτονιές, σε τέσσερα πέντε καφέ, σε δυο τρία βιβλιοπωλεία, στέκια, μπαράκια, σε πέντ- έξι γλυκομάγαζα, σε καμιά δεκαριά δρόμους και δρομάκια και σε χάζι, πολύ χάζι, στις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες. Φέτος ξεκίνησα με μεγάλες... φιλοδοξίες να σχεδιάζω τις βόλτες μου στη χριστουγεννιάτικη αγαπημένη μου πόλη, αλλά να δεις που πάλι, στο "του χρόνου, πάλι" θα καταλήξω.

asimakopouloi_4_edited.jpg

Σήμερα, πάντως, έχω βάλει τα πιο αναπαυτικά αθλητικά μου (παπούτσια και φόρμα και μπουφάν) και ξεκινάω την... εξόρμηση μου, από τα τραγανά και βουτυρένια και μελωμένα μου γλυκά. Όχι, δεν θα τα φτιάξω μόνη μου. Ουτε με παρέα. Θα τα αγοράσω και θα είναι εντελώς, μα εντελώς, σπιτικά! Δίπλες, κουραμπιέδες και μελομακάρονα, όλα παραδοσιακά και λαχταριστά, με περιμένουν στο ζαχαροπλαστείο του Ασημακόπουλου (Χαρ. Τρικούπη 82). Χριστουγεννιάτικη συνήθεια που κρατάει χρόνια, αυτό το γλυκομάγαζο. Φορτώνομαι κουτιά και κουτάκια και συνεχίζω ακάθεκτη.

kaparitsa.jpg 

Κατεβαίνω την Ασκληπιού και πάω Κάπαρη. Για τυριά, αλλαντικά και ζυμαρικά. Δεν ξέρεις την Κάπαρη; Ασκληπιού 22. Μπακάλικο, παντοπωλείο, έτσι όπως το θέλεις και το έχεις φανταστεί. Με γεύσεις αγαπημένες και προϊόντα υπέροχα. Κομμάτι της προσωπικής μου χριστουγεννιάτικης παράδοσης και η Κάπαρη!

Επόμενη στάση το Public, στο Σύνταγμα (Καρ. Σερβίας 1 και Πλ. Συνταγματος). Βιβλία, CD και παιχνίδια για τους φίλους μου, τις κολλητές μου και τα μπομπιράκια που λατρεύω και ομορφαίνουν όλα τα παράξενα του κόσμου τούτου. Έχω έτοιμη λίστα. Η Νιγηριανή Αγιομπάμι Αντεμπάγιο με το  "Μείνε μαζί μου" (εκδ. Floral) , μου έχει κάνει κλικ, έτσι κι αλλιώς.

ayobami.jpg 

Και για το οτι οι New York Times ανακήρυξαν το βιβλίο "βιβλίο της χρονιάς" , αλλά και για  τυη συγκλονιστική του ιστορία. Ο Καραγάτσης  με τον "Γιούγκερμαν " και  τη  "Μεγάλη Χίμαιρα," ( εκδ. Βιβλιοπωλειο της Εστίας) είναι αξία διαχρονική. Η πολυαγαπημένη Ιωάννα Καρυσστιάνη  και οι "Χίλιες ανάσες" της ( εκδ. Καστανιώτη) όπως και  ο πολιτικοκοινωνικός Κώστας Κατσουλάρης  με το "Στο στήθος μέσα χάλκινη καρδιά" (εκδ. Μεταίχμιο) επιβάλουν στροφή προς τα έσω... . Και τη χρειάζομαι . Ο αιρετικός Φερνάντο Πεσόα και το "Marginalia" (εκδ. Gutenberg), με αφορισμούς και αποφθέγματα, είναι απαραίτητος. Βάζω στο καλάθι και το τελευταίο της Σελέστ Ινγκ "Μικρές φωτιές παντου" (εκδ. Μεταίχμιο), γιατί πάντα μια μικρή φωτιά δίπλα στο τζάκι είναι must τα Χριστούγεννα!

Και πάμε για CD: Μπομπ Ντύλαν και Αντέλ και Super Christmas και Benjamin Clementine. Τόσο απλό.

 

61CgEzfcBYL.jpg 

Και τώρα το δύσκολο! Παιχνίδια! Hot Wheels και UNO και Monopoly και κάστρα και star wars και Barbie και... Φτάνει.
Θέλω κι ένα επιτραπέζιο για μας, τους "μεγάλους". Σωστή;

Τι άλλο θέλω; Καφέ! Ανεβαίνω στον 5ο, στο cafe με την καταπληκτική θέα και τον μυρωδάτο καφέ και... απίστευτο, βρίσκω τραπέζι ελεύθερο. Σωριάζομαι!

Το στολισμένο δέντρο και η γιορτινή πλατεία, μη γελάς, με κάνουν να νιώθω χριστουγεννιάτικα. Ναι, θα κάνω και ευχή. Εδώ, με τα κουτιά και τα πακέτα τριγύρω μου. Μόνη μου, στη μέση ενός cafe, εύχομαι  "να μπορούμε να χαμογελάμε". Αυτό. Κι εσύ κι εγώ κι αυτοί που αγαπάς και αγαπάω και αυτοί που δεν αγαπάς και δεν αγαπάω. Όλοι. Ουτοπία; ΟΚ. Ευχή έκανα.
Καλά Χριστούγεννα και χαμογελαστά!

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου από τη Βαρβάκειο και το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι

Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαρτίου - Η μεγάλη αποκριάτικη γιορτή συνεχίζεται στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μουσική & Θέατρο στη Στέγη | ΝΕΚΥΙΑ | Γιάννης Αγγελάκας & Χρήστος Παπαδόπουλος

Nέκυια - Οδύσσεια με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι, 21.12.2023 – 28.01.2024, Κεντρική Σκηνή

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.