Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Βόλτα σε γειτονιές «παρεξηγημένες»

Σήμερα η Γεωργιάννα μας πάει στα Εξάρχεια και μας κερνάει καφέ στη Μουριά



Δευτέρα, μετά από μια εβδομάδα γεμάτη επισκέπτες. Ήρθε η Σοφία, έφυγε, ήρθε ο Τηλέμαχος, έφυγε κι αυτός,  και τέλος ήρθε η Υπατία, για να κλείσει την παρέα. Χιόνια, βροχές και πολλές ιώσεις.

Εγώ όμως δεν πτοήθηκα. Σήμερα το πρωί, πήρα το βιβλίο μου και αποφάσισα να πάω σε μια πολύ αγαπημένη, αλλά για πολλούς πολύ παρεξηγημένη γειτονιά της Αθήνας, τα Εξάρχεια. Όχι στο «μέτωπο», αλλά στην άλλη πλευρά, που δεν την έχουν ακόμα όλοι εξερευνήσει, γιατί νομίζουν ότι δεν υπάρχει.
Φτάνω στο καφενείο «Η Μουριά», για το οποίο ξεκίνησα. Μυρίζει τόσο έντονα  ελληνικός καφές, που νιώθω σα να γυρίζω σε μια εποχή που έχω δει μόνο στις ασπρόμαυρες ταινίες. Παραγγέλνω τον ελληνικό μου και κάθομαι κοντά στην τζαμαρία, για να βλέπω τον κόσμο να περπατάει, αλλά και τους υπόλοιπους θαμώνες να διασκεδάζουν συζητώντας και σχολιάζοντας με τις παρέες τους.
 

mouria1-590x373.jpg


Πίνω μια γουλιά από τον καφέ μου και βγάζω το βιβλίο μου από την τσάντα. Γελάω από μέσα μου, γιατί έχω έρθει σε ένα τόσο παραδοσιακό καφενείο κι έχω φέρει να διαβάσω βιβλίο ενός αμερικανού blogger* , που γράφει για την αυτοβελτίωση. Και ξαφνικά αναρωτιέμαι: «Άραγε αν αυτός ο άνθρωπος είχε έρθει σήμερα εδώ, θα έγραφε τα ίδια στο βιβλίο του; Ή έστω κι ότι τα έγραφε, δεν θα πίστευε ότι ένα πρωινό στη Μουριά βοηθάει στην αυτοβελτίωσή μας;» .
Το καφενείο αυτό ξεχωρίζει για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα έχει μια τεράστια ιστορία πίσω του, καθώς ήταν αρχικά μια παράγκα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που από το 1915 έγινε αυτό που είναι μέχρι σήμερα. Επιπλέον, φιλοξενεί συχνά θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ενώ διοργανώνονται και μουσικές βραδιές. Τέλος, δεν νιώθεις ποτέ άγνωστος μεταξύ αγνώστων εκεί μέσα, ακόμα κι αν είναι η πρώτη σου επίσκεψη.

 

328c291189b2e15219c2f2c024bdc0a8.jpg
 
Βρίσκεται στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 87, στα Εξάρχεια και είναι ανοιχτά κάθε μέρα από τις 6 το πρωί ως τις 11 το βράδυ.
Το συνιστώ ανεπιφύλακτα, πρωτίστως για να γνωρίσεις το καφενείο και τα συναισθήματα που αυτό προκαλεί σε όλους του θαμώνες, και δευτερευόντως για να σταματήσεις να συνδέεις τα Εξάρχεια με τα επεισόδια και τις μολότοφ.
Καλή Εξερεύνηση!


Γεωργιάννα Μαρίνου.

*Το βιβλίο που διαβάζω είναι το New York Times Best Seller “The subtle art of not giving a f@ck”, του Mark Manson και αφορά στην αναζήτηση της προσωπικής ηρεμίας μέσα από τη σωστή διαχείριση όσων συμβαίνουν γύρω μας, καθημερινά.

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30