Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ένα απόγευμα στο Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ

Με τη Μόνα Λίζα σε κορνίζα



"Μαμά, σίγουρα θα είναι ωραία εκεί που θα πάμε;" με ρώτησε η κόρη μου σήμερα το πρωί πριν ανέβει στο σχολικό. "Όχι σίγουρα αλλά θα πάμε", της είπα και την αποχαιρέτησα. 

Αυτή εξάλλου είναι η μόνιμη αγωνία της όταν της λέω ότι έχω κανονίσει να πάμε κάπου. Θα είναι ωραία; Θα περάσουμε καλά; Η απάντησή μου είναι σχεδόν πάντα «Πού να ξέρω; Πάμε και θα δούμε».

Έχοντας στο μυαλό μου πόσο της άρεσε η έκθεση του Βαν Γκογκ πέρσι στο Μέγαρο Μουσικής, έκλεισα εισιτήρια για την έκθεση του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που γίνεται στο Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι. 

Και φυσικά δεν θα πάμε μόνο για εκείνη αλλά και για μένα που πέρα από τη Μόνα Λίζα και τον Μυστικό Δείπνο δεν γνωρίζω και πολλά για αυτή την τεράστια ιδιοφυϊα που δεν υπήρξε μόνο καλλιτέχνης αλλά ασχολήθηκε και με την επιστήμη, τις μεταφορές, την ιατρική, τις καλλιέργειες. Θα πρέπει να ήταν ένας πολύ ενδιαφέρον τύπος ο Λεονάρντο από το Βίντσι.   

Το κυριότερο; Του άρεσε να μαθαίνει συνεχώς. Και εάν από όλη την έκθεση η κόρη μου δεν συγκρατήσει τίποτα (που το απεύχομαι), ας της μείνει τουλάχιστον αυτό. Η αγάπη για τη μάθηση. 

 

davinci_mesa.jpg 

Τι περιμένουμε να δούμε εκεί; Πρώτα απ’ όλα, ελπίζω όχι ένα αμαξοστάσιο ασφυκτικά γεμάτο με κόσμο γιατί δεν το μπορώ. Διαβάζω ότι η έκθεση έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με το Μουσείο Leonardo da Vinci στη Ρώμη, το Ινστιτούτο Lumiere Technology στο Παρίσι, καθώς και ειδικούς από την Ιταλία και τη Γαλλία. Μιλάμε δηλαδή για την πιο ολοκληρωμένη έκθεση για τον Λεονάρντο. 

Θα δούμε πολλά μοντέλα των εφευρέσεών του, διαδραστικές μηχανές, αντίγραφα των κωδίκων του (ε, και ποιος δεν ξέρει τους περίφημους κώδικες του Ντα Βίντσι;).

Ανυπομονώ να δω την κόρη μου να στροβιλίζεται στην οπτικοακουστική προβολή συνοδεία μουσικής, με τα χρώματα των πινάκων του καλλιτέχνη να βάφουν τα μαλλιά και τα ρούχα της. 

Ανυπομονώ να τη δω πώς θα αντιδράσει κοιτώντας τη Μόνα Λίζα να μας κοιτά και να χαμογελά αινιγματικά όπου κι αν σταθείς.

Πιο πολύ ανυπομονώ για τα παιδικά της σχόλια- είναι πάντα τόσο αναπάντεχα και εύστοχα. 

Απόψε θα της υποσχεθώ ότι θα βρεθούμε σύντομα στο Παρίσι για να δούμε από κοντά την Μόνα Λίζα. Ξέρω ήδη την απάντησή της: "Αφού, βρε μαμά, την είδαμε. Τα ίδια θα βλέπουμε; Πάμε στον Πύργο του Άιφελ καλύτερα". 

Και μετά θα μασουλήσουμε ένα σοκολατάκι Τζιοκόντα. 

Πληροφορίες: 
Leonardo Da Vinci – 500 Years of Genius, στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ στο Γκάζι, μέχρι τις 30 Μαρτίου 2019,
www.leonardodavinci.gr

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός