Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η πιο «φρέσκια» ψαροταβέρνα στο κέντρο της πόλης

Η Κέλλυ σήμερα «ψαρεύει» για ένα καλό πιάτο φαγητό


Κέλλυ Νόβακ

Είμαι από νησί. Στο έχω πει, σωστά; Ναι, στο έχω πει. Είμαι από την Χίο. Με την θάλασσα δίπλα μου από τότε που γεννήθηκα, θα περίμενες ότι είμαι η μεγαλύτερη φαν των θαλασσινών. Ε, λοιπόν, δεν είμαι. Είμαι η Κέλλυ, είμαι Χιώτισσα και δεν τρώω ψάρι. There! Τώρα ξέρεις το μεγαλύτερό μου μυστικό! Ο τίτλος του άρθρου μπορεί παρόλα αυτά να σε μπερδεύει. Και εγώ θα μπερδευόμουν. Στα εξηγώ όλα αμέσως!

Πριν μερικές ημέρες, ένας φίλος πρότεινε να πάμε για φαγητό στην Τράτα (Θεμιστοκλέους 8 & Νικηταρά 9). «Τι είναι η Τράτα;» του λέω. «Μια ψαροταβέρνα», μου απάντησε. Μπερδεύτηκα. Με τον φίλο μου, Θεοδόση είμαστε φίλοι πάνω από 10 χρόνια. Έχουμε πάει διακοπές μαζί, έχουμε βγει πολλές φορές για φαγητό μαζί. Ξέρει ότι δεν μου αρέσουν τα θαλασσινά. Ξέρει ότι στην μυρωδιά τους, κάτι… παθαίνω. Πώς γίνεται να μου προτείνει κάτι τέτοιο; «Δεν είναι μια οποιαδήποτε ψαροταβέρνα αυτή που θα πάμε», με ενημερώνει. Μιας και βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας χρονιάς, αποφάσισα να ενδώσω. Εμπιστεύομαι το γούστο του στο φαγητό και κυρίως; Έχω διάθεση να δοκιμάσω κάτι καινούργιο. Κάτι διαφορετικό. Δες το σαν το New Year’s Resolution μου.

Πήγαμε λοιπόν. Σε ένα σημείο της πόλης, που δεν θα περίμενε κανείς ότι υπάρχει ταβέρνα με το πιο φρέσκο ψάρι, βρίσκεται η Τράτα. Ποιος να το πίστευε ότι στην θρυλική Θεμιστοκλέους που τον δρόμο «δουλεύουν» τα καφέ και τα σουβλατζίδικα, θα βρισκόταν μια από καλύτερες ψαροταβέρνες της Αθήνας.

Το μίνιμαλ αλλά παραδοσιακό παράλληλα, μαγαζί έχουν υπό την… εποπτεία τους οι Θεανώ και Νίκη Χαλκιαδάκη. Δύο Κρητικές οι οποίες αγαπούν και γνωρίζουν καλά το ψάρι. Κάτσαμε στο τραπέζι και εγώ σε μια από τις καρέκλες του μαγαζιού η οποία στο πίσω μέρος γράφει «Χίος». Σε μια άλλη γράφει «Κουφονήσια», «Αμοργός», «Αλόνησος» και η λίστα συνεχίζεται. Το βρήκα εξαιρετικά δημιουργικό.

https://www.instagram.com/p/BpHGRSFHly3/

Στο δια ταύτα. Παραγγείλαμε. Πολλά φαγητά. Όλα στα οποία εγώ είχα ήδη σχηματίσει την γνώμη μου και σκεφτόμουν από μέσα μου, «Πω, πω. Θα πεινάσω σήμερα». Ευτυχώς το μαγαζί προσφέρει φρέσκο, ριγανάτο, ζυμωτό ψωμί, οπότε είχα εναποθέσει όλες μου τις ελπίδες σε αυτό, μέχρι να φύγουμε όπου θα έτρεχα σε κάποιο από τα σουβλατζίδικα της γειτονιάς, για να κατευνάσω την πείνα μου, σαν γνωστή κρεατοφάγος που είμαι. Τα πάντα άλλαξαν όταν στο τραπέζι ήρθε η ψαρόσουπα. Αχ, αυτή ψαρόσουπα. Βελουτέ σούπα καρότου με σφυρίδα και μυρωδικά.

https://www.instagram.com/p/BsfqyKEnxyV/

«Δοκίμασε επιτέλους!», με επέπληξε ο Θεοδόσης. Είπα να ενδώσω. Και έκανα πολύ καλά που ενέδωσα. Όλη η κοσμοθεωρία μου για τα ψάρια και τα θαλασσινά άλλαξε από την πρώτη μπουκιά. Οι γεύσεις ήταν life-changing. Δεν πίστευα ότι θα έτρωγα ποτέ ψαρόσουπα. Και φυσικά, μετά «εξερεύνησα» και τα υπόλοιπα πιάτα του μαγαζιού. Την καραβιδόψυχα με σως, την αστακομακαρονάδα, το γιουβέτσι γαρίδας και (πολλά) άλλα.

https://www.instagram.com/p/BpRbCriCbsj/

Η άποψη που είχα για τα θαλασσινά και το ψάρι, όλα άλλαξαν μέσα σε ένα κυριακάτικο μεσημέρι. Γι’ αυτό και σήμερα, μετά την δουλειά θα επισκεφθώ την Τράτα ξανά. Και θα την επισκεφθώ ξανά και ξανά και ξανά.

Είδες τι θαυμάσιο είναι να δοκιμάζεις νέα πράγματα;

Ψαροταβερνάκι Τράτα, Θεμιστοκλεους 8 & Νικηταρα 9 Αθήνα

Κεντρική φωτό: Instagram @trata_seafood

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα