Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ποιος σκότωσε το σκύλο...

...ή πώς  η ένταση, χάρη σ' έναν μικρό θεατρικό (και όχι μόνο) ήρωα, δίνει τη θέση της στο χαμόγελο


Μελίνα Αδαμοπούλου

Περίεργη, έντονη, συγκρουσιακή η εβδομάδα που περνάμε. Γύρω γύρω όλοι, στη μέση...εμείς. Να αναζητάμε, ο καθένας από 'μας τη δική του ασπίδα, το δικό του άφθαρτο, μικρό (ή μεγάλο) ήρωα...

Ο δικός μου μικρός ήρωας, πάντως, μπηκε στη ζωή μου πριν λίγες μέρες, και σήμερα λέω να σου τον συστήσω. Κι αυτόν και την ιστορία του. Και να πάμε μαζί στην παράσταση που παίζεται φέτος για 2η χρονιά . Τo "Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα",  ήταν βιβλίο (του Μαρκ Χάντον), έγινε θεατρικό έργο από τον Σάιμον Στήβενς και ζωντάνεψε θεατρικά από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο. Είναι η ιστορία ενός παιδιού παράξενου, διαφορετικού, με σύνδρομο Ασπεργκερ, του 15χρονου Κρίστοφερ Μπουν.

 

 

 

Ο Κρίστοφερ δεν θέλει να τον αγγίζουν, βγάζει περίεργους ήχους, δυσκολεύεται να κατανοήσει τους κοινωνικούς μηχανισμούς, έχει προβλήματα συμπεριφοράς, λέει μόνο την αλήθεια(!), έχει έναν απόλυτα δικό του τρόπο να καταλαβαίνει, να επικοινωνεί, να είναι παρών ή να εξαφανίζεται. Και είναι μαθηματική ιδιοφυία.

Μέσα από τον Κρίστοφερ, τις δυσκολίες του, τις ιδιαιτερότητες του και  το ταξίδι του για να ανακαλύψει το δολοφόνο του σκοτωμένου σκύλου του, ο Θεοδωρόπουλος στήνει (έστησε) μια παράσταση -ταξίδι ψυχής. Αναδεικνύοντας τις πολλές και διαφορετικές πλευρές του αλλιώτικου "τώρα" του καθενός μας, του τρόπου ν' αγαπάμε και να δενόμαστε ή να μην, να μπορούμε να μας δούμε καθαρά ή (ηθελημένα) θολά μέσα σ' εναν καθρέφτη, της ικανότητας μας να επαναπροσδιορίζουμε και να επαναπροσδιοριζόμαστε.

Με εντάσεις, ρυθμό, δύναμη , ευαισθησία και θεατρική αθωότητα (που βγαίνει μόνο από γνώση),  η παράσταση μαγνητίζει.

Ο Γιάννης Νιάρρος στο ρόλο του Κρίστοφερ είναι καθηλωτικός.  Όταν τον είχα δει στο "Στέλλα κοιμήσου" (πήρε βραβειο Δημήτρη Χορν για την ερμηνεία του), αναρωτιόμουν πόσο καλύτερο θα μπορούσα να τον δω σε άλλο ρόλο.

Βλέποντας τον, τώρα, στο ¨Σκύλο" ξέρω πως μπορώ να περιμένω πάρα πολλά, ακόμα,  απ' αυτόν, γιατί  είναι ήδη ένας υπέροχος,  βαθιά διεισδυτικός ηθοποιός. Δίπλα του η (αγαπημένη μου) Κόρα Καρβούνη, η Κατερίνα Λυπηρίδου,  ο Θύμιος Κούκιος, η Μαρία Κατσανδρή και οι άλλοι ηθοποιοί, δίνουν τα δικά τους  ρεσιτάλ ερμηνείας.

Όταν τελειώνει η παράσταση φεύγεις μ' ενα μεγάλο χαμόγελο. Όπως όταν γυρίζεις από μια βόλτα στη θάλασσα, ή ένα ταξίδι σε μικρό ελληνικό νησί, ή όπως όταν εχεις γευτεί  ένα παλιό καλό  κρασί.

 

capanna.jpg

 

Εμείς , πάντως, για να μην αφήσουμε τη γεύση απ' το κρασί να πάει χαμένη θα πάμε κατ' ευθείαν σε μια ...Καλύβα! Ψηλά στην Πλουτάρχου. Στην Capanna. Ένα ιταλικό εστιατόριο που εκτός απ' το ότι φτιάχνει καταπληκτική καρμπονάρα, μαγικές ιταλιάνικες σαλάτες, μακαρονάδες με θαλασσινά και Σικελιάνικες πίτσες, έχει και τρομερά κρασιά! Το ροζέ του είναι από τα πιο γευστικά και δροσερά που έχεις πιει ποτέ! Και το σέρβις του διακριτικό, φιλικό, γρήγορο, χαμογελαστό!

Την επόμενη Πέμπτη σου υπόσχομαι να κάνουμε μια εξ'ίσου όμορφη βόλτα
Ως τότε,
φιλιά

 

 * "Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα": Θέατρο Τζένη Καρέζη, Aκαδημίας 3

** Capanna:  Πλουτάρχου 38

 

 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ