Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Καλοκαιρινή ανάσα στο Σούνιο

Ήλιος, θάλασσα και φως, κέφια έχει ο καιρός!


Νίκος Κοντομήτρος

Παρασκευή σήμερα. Επιτέλους. Έφθασε αυτή η μέρα. Την περίμενα πως και πως. Εντάξει, χθες επέστρεψα στη δουλειά. Αλλά, είναι δύσκολη η προσαρμογή και κουραστική. Οπότε, σήμερα (επιτέλους!) Je suis relax!

Αν με ψάξεις, το πρωί θα με βρεις να κοιτώ τη θάλασσα, να θαυμάζω αυτό το απέραντο μπλε, αυτό το μπλε που γαληνεύει τη ψυχή, αυτό το μπλε που σε πάει νοητά ταξίδια, αυτό το γαλάζιο (Oops!) της Ελλάδας, που έρχονται από όλο τον κόσμο για να το απολαύσουν. Και πού μπορώ να το κάνω αυτό; Μα, φυσικά στο κοντινό «Σούνιο».

sounioone.jpg

 

Θα περπατήσω λίγο, και θα φθάσω στον Ναό του Ποσειδώνα. Το σπίτι του Θεού της Θάλασσας. Ή μήπως να πω το «εξοχικό» του; Στο ακρωτήρι του Σουνίου. Εκπληκτική θέα και συνάμα ένας πανεύκολος τρόπος να αποκτήσεις και ιστορικές γνώσεις. Με ένα σπάρο, δύο τρυγόνια. Και τρία, μη σου πω, αν σκεφτείς πόσο θα αλλάξει η διάθεση σου. Για μένα, η επαφή με τη θάλασσα είναι ευεργετική. Μπορώ να κάθομαι, να την ατενίζω και να σκέφτομαι όλη μέρα.

https://www.instagram.com/p/Bw4cGo9HLWv/

Και θα το κάνω. Μέχρι το μεσημέρι. Γιατί, θέλω και κάτι να τσιμπήσω. Απλά, να τσιμπήσω. Όχι να φάω. Γέμισε το στομάχι μας τις προηγούμενες ημέρες. Ώρα για κάτι πιο light. Μπαίνω στο αυτοκίνητο. Δεν το οδηγώ εγώ. Οπότε, ακόμα καλύτερα για εμένα.

 

lavrio.jpg

 

Κατηφορίζω στο Λαύριο, το οποίο έχει ανανεωθεί πολύ τελευταία. Αυτό που μου αρέσει στην πόλη αυτή είναι ότι συνδυάζει με… μοναδική μαεστρία το βιομηχανικό στοιχείο (βλ. Μεταλλεία) – παρένθεση: το ξέρεις ότι εκεί γυρίζεται και το λατρεμένο «MasterChef» - και το σύγχρονο, το νησιώτικο, το καλοκαιρινό. Σε προκαλώ να πας μόνο και μόνο για να δεις τα σπίτια μπροστά στο λιμάνι και μετά να μου πεις αν σου θυμίζουν ελληνικό νησί. Να, αυτό βλέπουν τώρα τα μάτια μου:

 

lavrioexwfyllo.jpg

 

Θα πρέπει να έρθεις στο «Ρολόι» (Ακτή Παπανδρέου Ανδρέα ) για να μου τα πεις. Δίπλα στη Θάλασσα. Εκεί, θα απολαμβάνω το παγωτό μου. Στρατσιατέλα φυσικά. Γιατί με αυτή τη γεύση υπάρχει μία ακαταμάχητη έλξη. Έκανα και ομοιοκαταληξία.

Ξέρεις, τι άλλο κάνει ομοιοκαταληξία; Το ποίημα του Κώστα Λιννού για τον Ναό του Ποσειδώνα. Μου το πρότεινε μία φίλη τυχαία χθες. Και τελικά, δεν έτυχε, ΠΕΤΥΧΕ!

 

«Είδαμε πρώτα τον ίσκιο στο μάρμαρο·

Ένα σύννεφο ταξιδεμένο, καθώς φαινόταν, πολύ καιρό στην

ερημιά

Μας θύμισε την αγάπη μας για τους μακρινούς ουρανούς−

Στο βαθούλωμα στην αρχαία κολώνα ο αέρας έτριβε

Τον ήλιο που περίσσεψε απ’ τα χαρισμένα λουλούδια και

τα γερτά καΐκια

Κι η θάλασσα σαν περασμένη στις ραβδώσεις της πέτρας

Σ’ άλλη ζωή ξαναγεννούσε τα ψάρια

Στο μυθικό δάσος που ήταν ο καθένας κάποτε

Αχολογώντας τ’ άφρισμα του κρασιού στο στρίψιμο των

κυμάτων μνήμη λαμπρής μέρας.»

 (Από την ποιητική συλλογή ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Γ´, Γαβριηλίδης, 2013)

Έτσι, θα σε χαιρετήσω και θα σου ευχηθώ να έχεις ένα υπέροχο, καλοκαιρινό και γεμάτο ευτυχία ΣΚ! Fin.

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 18 Απριλίου

Τα εμπόδια που βρίσκονταν στον δρόμο σας θα αρχίσουν να απομακρύνονται

VIRAL

The Sympathizer: Είδαμε το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς με τον Robert Downey Jr.

Η νέα σειρά από τον σκηνοθέτη του «Oldboy» και «The Handmaiden» είναι ένα καταιγιστικό κατασκοπευτικό θρίλερ με φόντο το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ.

ΣΙΝΕΜΑ

Φεστιβάλ Σύγχρονου Σουηδικού Κινηματογράφου στο Studio New Star Art Cinema

H New Star διοργανώνει μία σειρά προβολών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας.