Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Μάης καλά κρατεί

Έλα στη Στοά , στην Πεσμαζόγλου. Εκεί θα με βρεις


Μελίνα Αδαμοπούλου


Εκρηκτικός τούτος ο Μάης! Από κάθε άποψη, αλλά εμείς ας περιοριστούμε στα του... καιρού! Με τις βροχούλες του, με τις ψυχρούλες του, με τις συννεφιές του, αλλά και με τις λιακάδες του και με τις ξαφνικές του ζέστες και με τις ξαστεριές του! Μάης είν' αυτός! 
Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τις βόλτες μας στην πόλη, εκτός, ίσως, από την πόλη την ίδια... Σκέψου το και θα δεις πως έχω δίκιο. Αυτή η πόλη, που το ξέρεις πόσο την αγαπώ, η πόλη με τα χίλια πρόσωπα, αυτές τις μέρες, σ' εμένα τουλάχιστον, δείχνει παράξενη και μίζερη.  Γκρινιάζω. A, όχι! Σταματάω αμέσως, βάζω το καλό μου χαμόγελο, παίρνω αγκαλιά την καλή μου διάθεση και ξεκινάω: Στοά του Βιβλίου, Polis Art Cafe και συνάντηση με παλιούς καλούς  φίλους .

aaolgab.jpg

Η Πεσμαζόγλου, ανάμεσα στη Σταδίου και στην Πανεπιστημίου,  (το νούμερο 5 της Πεσμαζόγλου, συγκεκριμένα) είναι ένας δρόμος που για μένα έχει πολλές μικρές και μεγάλες ιστορίες. Εκεί η Στοά του Βιβλίου, με τα μικρά βιβλιομάγαζα, αλλά και με την Αίθουσα Λόγου να απορροφάνε πολλές από τις ώρες και τις μέρες μου. Εκεί και το Θέατρο Τέχνης, η ανάμνηση του Κάρολου Κουν, οι παραστάσεις ψυχής, η αποκάλυψη του σύγχρονου θεάτρου. Εκεί και το Polis Cafe. Ψηλά, στην ταράτσα. Παρουσιάσεις βιβλίων, ραντεβού με φίλους, καφέδες, κουβέντες που κρατάν ως το πρωί.

Στη Στοά  θα με βρεις σήμερα. Από νωρίς το απόγευμα. Για χάζι, ενημέρωση, καφέ και... εξιλέωση!  Ναι, όπως το είπα! Διότι την Τετάρτη που μας πέρασε, η αγαπημένη ( από τα παλιά) συνάδελφος Όλγα Μπακομάρου παρουσίασε εδώ, στη Στοά το βιβλίο της "Ωσεί παρόντες" (Εκδόσεις Αρμός). Και ενώ είχα δεχτεί με πολλή χαρά την πρόσκληση της για να είμαι στο "έβγα" του βιβλίου μιας φίλης, δεν ήρθα. Δεν μπόρεσα να έρθω. Γι αυτό σήμερα ήρθα να το αγοράσω το ολοκαίνουργιο βιβλίο της αγαπημένης Όλγας και να πω και σ’ εσένα δυο λόγια γι αυτό.

aaolgabbi.jpg

Όπως γράφει και ο Άρης Τερζόπουλος "το βιβλίο της Όλγας Μπακομάρου δεν είναι μόνο ένα συναρπαστικό μάθημα δημοσιογραφίας, αλλά και μια ζωντανή ιστορική αναφορά στους πρωταγωνιστές μιας εποχής, που δεν είναι πια εδώ,  αλλά "Ωσεί παρόντες".  26 συνεντεύξεις θα βρεις και θα διαβάσεις στο βιβλίο της Όλγας. Υπέροχες συνεντεύξεις. Μέσα απ' αυτές και το λόγο των ανθρώπων που σήμερα δεν ζουν, θα δεις ένα εαυτό που ίσως και να μη τον έχεις ανακαλύψει. Δεν υπερβάλλω. Μέσα από τον λόγο 26 σύγχρονων μύθων και την διεισδυτική γραφή της Μπακομάρου θα δεις αλλιώς κάποια πράγματα, ανθρώπους και αξίες. Δεν θέλω να ξεχωρίσω κάποιους από τους 26 , γι αυτό θα σου τους πω όλους και μάλιστα με τους "τίτλους" των συνεντεύξεων τους: 

ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΗΣ: Οι νέοι μας με κάνουν έναν πολύ αισιόδοξο Έλληνα. ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: Γεννήθηκα κατευθείαν 21 χρόνων. ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ: Όταν έχω χαρά, κάνω άλογα εγώ. ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ: Αν δεν υπήρχε η γυναίκα, δεν θα γινόμουν συγγραφέας. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ: Δάκρυζαν τα μάτια μου με το «Μάνα μου και Παναγιά». ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ: Η τέχνη οδηγεί στη λύτρωση. ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ: Ποτέ δεν υπήρξα το ξένοιαστο κορίτσι. ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ: Η μνήμη έλειψε σ’ αυτόν τον τόπο. ΕΛΕΝΗ ΒΛΑΧΟΥ: Δεν θέλω κάγκελα στην ζωή μου. ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ: Είμαι ένας εργάτης του θεάτρου. ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οραματίζομαι την αλλαγή. ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΟΥ: Όχι αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ: Το ταλέντο είναι ευαισθησία. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχω το δικαίωμα να ελπίζω. ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ: Μόνη μου αδυναμία, θέλω να μ’ αγαπάνε. ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ: Εγώ είμαι δημιούργημα του κόσμου. ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ: Γράφω για την τρέλα μου. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΟΛΑΣ: Εγώ δεν έχω ανάγκη από τίποτα. ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ: Δεν ξέρω αν υπάρχουν φωτεινά παράθυρα. ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ: Η ποίηση χρειάζεται να έχεις έναν κόσμο μέσα σου. ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ: Ήθελα να προσφέρω στην Ελλάδα και όχι να πάρω απ’ αυτήν. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΤΑΡΑΣ: Η επιτυχία μπορεί να είναι η άλλη όψη ενός χαμένου παιχνιδιού. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν βλέπαμε τους Τούρκους σαν εχθρούς. ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ: Αν το κράτος ήταν δικό μου, θα λειτουργούσε διαφορετικά. ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μαζί με τον 20ό αιώνα τελειώνουν και όσα γέννησε ως ιδεολογίες και ελπίδες. ΛΙΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Δεν υπηρέτησα ποτέ την εύνοια και την έγκριση της κοινωνίας.

Καλή μας εβδομάδα, καλές μας μέρες και νύχτες, καλά μας διαβάσματα και πολλά χαμόγελα!

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 17 Απριλίου

Βγάλτε τελείως από τη ζωή σας ό,τι σας φαίνεται άχρηστο και σας κουράζει

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ASK THE EDITOR

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου

Σε τι ακριβώς συμβάλει το συγκεκριμένο οξύ στη φροντίδα του δέρματός σου;