Μια (όχι και τόσο κανονική, αλλά) υπέροχη μέρα - AllYou.gr

Search

Μια (όχι και τόσο κανονική, αλλά) υπέροχη μέρα

Από την πιο όμορφη ταράτσα στον πιο όμορφο κήπο της πόλης, παρέα με ένα βιβλίο, μας "ταξιδεύει" σήμερα η Μαρία. 

04 Ιουνίου 2015

Ο μπαμπάς μου "έφυγε" (πόσο σαχλή λέξη για να περιγράψεις το θάνατο) πριν από περίπου 1,5 χρόνο. Για την ακρίβεια (κι επειδή στις μεγάλες απώλειες δεν "χωράει" το περίπου), πριν από 1 χρόνο, 5 μήνες και 10 μέρες. Έκτοτε, έχω διαβάσει οποιοδήποτε βιβλίο κάνει -έστω και έμμεση- αναφορά στο θάνατο: από αυτοβοηθήματα διαχείρισης του πένθους, μέχρι προσωπικές ιστορίες- αυτοβιογραφίες ανθρώπων που βίωσαν παρόμοια απώλεια. Ένα από αυτά, είναι και το βιβλίο του Αντώνη Κανάκη, "Μπαμπά... (μια κανονική μέρα)", που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ιανός. Το "story" του; Η σχέση του παρουσιαστή με τον πατέρα του και όλα εκείνα τα συναισθήματα που του δημιούργησε η ασθένεια και -τελικά- ο αποχωρισμός τους. Θα το διαβάσω, όχι από περιέργεια για τις λογοτεχνικές ικανότητες του συγγραφέα του, αλλά λίγο από "καθαρό μαζοχισμό" και πολύ από εκείνη την (αρρωστημένη) "αλληλεγγύη" των ανθρώπων που ένιωσαν (και νοιώθουν) τον ίδιο αποχωρισμό. Και για έναν λόγο ακόμα: τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για την ενίσχυση του Ορφανοτροφείου "Άγιος Στυλιανός". Ο πρώτος σημερινός σταθμός μου, λοιπόν, θα είναι τα Public, στο Σύνταγμα.  

Και από το Σύνταγμα, θα κατηφορίσω στην Πλάκα, για να ξεφυλλίσω το νέο μου "απόκτημα", στην πιο ήσυχη και νοσταλγική ταράτσα της Αθήνας. Στο τέλος της Αρχαίας Αγοράς, ακριβώς δίπλα στην πολύβουη οδό Ανδριανού, βρίσκεται ένα σοκάκι καλά κρυμμένο, που θυμίζει παλιά Αθήνα. Το όνομα αυτού "οδός Βρυσακίου". Στον αριθμό 17, σ' ένα πανέμορφο νεοκλασικό, στεγάζεται το "Βρυσάκι". Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν πολυχώρο τέχνης και δράσης, όπου (εκτός από τον -πάμφθηνο- καφέ σου) μπορείς -κατά καιρούς- να απολαύσεις εκθέσεις, σεμινάρια, θέατρο, χορό, μουσική, συζητήσεις, κινηματογραφικές προβολές και πολλές άλλες δράσεις. Και παρότι μόνη μου, εδώ, θα πληρώσω καφέ για... δύο. Το concept, λίγο πολύ γνωστό: Ο "καφές που περιμένει" («suspended coffee» είναι ο όρος στα αγγλικά και «caffé sospeso» στα ιταλικά) είναι ένας καφές που προπληρώνεται, ανώνυμα, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον συμπολίτη μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος. Η "ιδέα" είναι ξενόφερτη, αλλά άκρως επίκαιρη. Και απαραίτητη. 

H Πέμπτη μου θα κλείσει σε παραδοσιακά και αγαπημένα στέκια. Και όπου "παραδοσιακό", βάλε "6 D.O.G.S." και πιο συγκεκριμένα τον "Κήπο" του. Το μαγαζί δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς είναι -σχεδόν- βέβαιο ότι εδώ έχεις απολαύσει τον καφέ ή το ποτό σου, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου. Πίσω από την μπάρα αυτού του πανέμορφου κήπου, που κρύβεται μερικά μέτρα... κάτω από την Αβραμιώτου (στον αριθμό 6-8), ο (super) Μάριος (βλ. ο κεντρικός barman του μαγαζιού) θα σου φτιάξει το ΚΑΛΥΤΕΡΟ κοκτέιλ που έχεις δοκιμάσει στην Αθήνα. Tip: Αν είσαι αρκετά τυχερή και βρεις να καθίσεις ακριβώς μπροστά του, μην ξεφυλλίσεις τον κατάλογο. Άφησε τον Μάριο να... σολάρει και να είσαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει. 

Στη φωτό, ο "Κήπος" του 6 D.O.G.S.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!