Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μια Δευτέρα αφιερωμένη σε ένα πολυαγαπημένο πλασματάκι!

Σήμερα, η Αναστασία μας προτρέπει να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού...



Ο μουσικός Χρήστος Αλεξόπουλος έγραψε το 2004 το τραγούδι «Χαμένη Γενιά» βλέποντας περίπου 5 χρόνια μπροστά και προβλέποντας το «κάψιμο» μιας ολόκληρης γενιάς, η οποία έμεινε με ένα σωρό προσόντα και πτυχία στο χέρια καθώς αδυνατούσε (και εξακολουθεί να αδυνατεί) να φτιάξει το μέλλον της όπως το ονειρεύτηκε. Aν εμείς οι 30κάτι είμαστε πράγματι η «χαμένη γενιά» αυτής της χώρας κι αν αυτό είναι πλέον μη αναστρέψιμο, δεν μένει τίποτα άλλο από το να παλέψουμε από την μεριά που στέκεται ο καθένας - ανεξάρτητα από πολιτικές και ιδεολογικές τοποθετήσεις - για τις γενιές που θα μας αντικαταστήσουν. Δεν αρκεί (μόνο) μια ψήφος, δεν αρκεί να τσακωθούμε στο facebook υποστηρίζοντας τις θέσεις μας, δεν φτάνουν οι φωνές χωρίς αντίκρυσμα στις τηλεοράσεις. Χρειάζεται χρόνος να αφοσίωση για να γίνει η διαφορά. Και κατά βάθος το ξέρεις πως έχεις κάνει πραγματικά ό,τι μπορείς κάθε φορά που επιλέγεις να αφήσεις στην άκρη την δική σου ικανοποίηση και τις προσωπικές σου ασχολίες για χατίρι ενός μικρού πλάσματος που βλέπει στο δικό σου πρόσωπο - καλώς ή κακώς - έναν μικρό ήρωα. Το τι θα επιλέξεις να το κάνεις με αυτό είναι αποκλειστικά στο χέρι σου. 

Υπάρχει και στη δική μου ζωή ένα τέτοιο πλασματάκι. Γι' αυτό το λόγο να σκοπεύω για μια μέρα να το «κλέψω» από τη μαμά του και να του αφιερώσω την Δευτέρα μου από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα. Έτσι θα ξεκινήσουμε οι δυο μας την ημέρα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44) όπου φιλοξενείται έως τις 23/7 ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα το οποίο συνδυάζει την γνώση με το παιχνίδι. Μέσω αυτού τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις συλλογές του μουσείου σε μια διαδικασία αναζήτησης και να φτιάξουν με τα χέρια τους αρχαία παιχνίδια και πλάσματα μυθικά. Χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά και κολάζ θα δημιουργήσουμε μουσικά όργανα σαν κι αυτά που ηχούσαν στην αρχαιότητα, ίυγγες και σειρήνες, θεατρικές μάσκες αλλά και ψηφιδωτά με αφετηρία την περίφημη τοιχογραφία της Άνοιξης από την προϊστορική Σαντορίνη. Και δεν θα φύγουμε αν δεν παρουμε μαζί μας ένα αναμνηστικό εμπνευσμένο από τα εκθέματα που θα δούμε εκεί. Το πρόγραμμα τρέχει δωρεάν καθημερινά από τις 11π.μ. μέχρι τις 12.30μ.μ. ενώ για την συμμετοχή σας είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 213-2144813.

Φεύγοντας από εκεί θα κάνουμε μια βόλτα στο κέντρο. Το να απαντάς συνέχεια σε απορίες, οι οποίες ξεκινούν πάντα με τη λέξη «γιατί» μπορεί ορισμένες φορές να σε αγχώνει και να σε βγάζει από τα ρούχα σου, ίσως όμως - αν το καλοσκεφτείς - είναι τελικά ένα από τα πιο δημιουργικά πράγματα που μπορείς να κάνεις στην καθημερινότητα σου. Ανεβαίνοντας την Πατησίων με παιδικά βήματα θα καταλήξουμε στην Πανεπιστημίου κι από κει θα φτάσουμε μέχρι τα Προπύλαια και την Ασκληπιού. Σε ένα από τα πιο παλιά, αγαπημένα και οικονομικά βιβλιοπωλεία που υπάρχουν σε αυτή την πόλη θα βρούμε ένα βιβλίο που κάθε παιδί πρέπει να διαβάσει - κι όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά. Δεν είναι άλλο από το «Το κομμάτι που λείπει συναντά το Μεγάλο Ο» του Σελ Σιλβερστάϊν το οποίο κυκλοφορεί πλέον σε μια υπέροχη hard copy έκδοση από τον Δωρικό. Ένα βιβλίο για την «ολοκλήρωση» που όλοι μας περιμένουμε να έρθει αλλά που θα περιμένει για πάντα στην γωνία αν δεν βρούμε τον τρόπο να συμπληρώσουμε εμείς πρώτοι τον ίδιο τον εαυτό μας. Μην σε τρομάζει η...βαρύτητα του θέματος. Το βιβλίο αποτελείται από μόλις λίγες σελίδες και ελάχιστο κειμενάκι, βασισμένο κυρίως στα σκίτσα που μεταδίδουν ευφάνταστα και κατανοητά την σωστή στάση για μια ζωή περισσότερο αυτόνομη και ουσιαστική. 

Και μπορεί τα σχολεία να έχουν κλείσει για καλοκαίρι, υπάρχει όμως ακόμα ένα ανοιχτό. Όχι, δεν γίνονται μαθήματα, δεν γράφεις τεστ και δεν χτυπάει το κουδούνι. Απλώς βρίσκεις θέση σε έναν μεγάλο πάγκο ή σε ένα πράσινο θρανίο κάτω από τον μεγάλο μαυροπίνακα και παραγγέλνεις την ωραιότερη πίτσα που έχεις φάει ή ένα τεράστιο μπολ μακαρονάδα. Ο λόγος για το School Pizza Bar (Αγίας Ειρήνης 8, Μοναστηράκι) που βρίσκεται ανάμεσα στα πασίγνωστα Zaf και Osterman της πλατείας Αγίας Ειρήνης και το οποίο παραδίδει εδώ και λίγο καιρό τα πιο νόστιμα μαθήματα γαστρονομικής απόλαυσης. Οι συνέταιροι-παλιοί συμμαθητές (εξού και το όνομα) έχουν δημιουργήσει έναν πολυεπίπεδο χώρο με λεπτομέρειες και διακόσμηση που παραπέμπουν σε σχολείο, όπου μπορείς να γευθείς πιάτα της ιταλικής κουζίνας, με εξειδίκευση -σε τι άλλο;- την πίτσα. Εδώ θα βρεις ακόμη μπρουσκέτες και πανίνι, ενώ η έκπληξη έρχεται στο τέλος, καθώς πέρα από αυθεντικό τιραμισού μπορείς ακόμη να δοκιμάσεις πρωτότυπα γλυκά όπως tartuffo και casata siciliana!

Και είναι στα αλήθεια πεντανόστιμα. Κι ελάχιστα μόνο λιγότερο γλυκά από το χαμόγελο ευτυχίας και πληρότητας που θα βλέπω απέναντι μου. 

Στη φωτό το School Pizza Bar 

 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

Προτεινόμενα

FASHION RADAR

Η Salma Hayek συνδυάζει αστράφτει σε μια ιταλική βραδινή έξοδο

Εντυπωσίασε στη Βενετία με μια λαμπερή εμφάνιση

CELEBS

Κατερίνα Λιόλιου: H ηλικία και οι καλεσμένοι στο πάρτι γενεθλίων της

Η εμφάνιση με πράσινο φόρεμα- κιμονό και σανδάλια

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι