Skip to main content

ΕΠΟΜΕΝΟ

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Σήμερα, θα πάρω τα… βουνά! 

Αυτή την Πέμπτη η Μαρία μάς ξεναγεί σε 3 all time classic στέκια της Πεντέλης.  


Μαρία Μυλωνά

Έχοντας μεγαλώσει στους πρόποδες ενός τόσο «πολύπαθου» βουνού, όπως η Πεντέλη, οφείλω να σου εξομολογηθώ ότι -τις μέρες που πέρασαν- η σκέψη μου, το άγχος και οι φόβοι μου ήταν περισσότερο επικεντρωμένα στις πυρκαγιές, παρά στα capital controls και τα επώδυνα μέτρα. Όχι γιατί αυτά τα θεωρώ "ευκολοχώνευτα", ίσα ίσα. Απλώς γιατί μπροστά σε αυτού του είδους τις φυσικές καταστροφές, πάντα όλα τα υπόλοιπα μού φαντάζουν μικρότερης σημασίας.  

Σήμερα, λοιπόν, λέω να επισκεφτώ την αγαπημένη μου Πεντέλη, που -παρόλο το ελάχιστο πράσινο που της έχει απομείνει- εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο όμορφες και αγαπημένες μου γωνιές σ' αυτή την πόλη.  

Στάση πρώτη: Coupepe (Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνίου 31, Νέα Πεντέλη). Αν έχεις επισκεφτεί αυτό το πανέμορφο all day bar έστω και μία φορά, αποκλείεται να μην κόλλησες. Αν δεν είχες ακόμα την ευκαιρία να το δεις από κοντά, θα σου κάνω μία σύντομη περιγραφή που θα σε πείσει: Πολύχρωμες καρέκλες σκηνοθέτη γύρω γύρω από ξύλινα τραπεζάκια με μάρμαρο και η πλατεία της Νέας Πεντέλης να απλώνεται μπροστά σου. Από το πρωί στο μενού θα βρεις πρωϊνό με αυγά ή ομελέτα, τρομερές τυρόπιτες κουρού και κρουασάν. Τα γλυκά ποικίλλουν κάθε φορά, αλλά είναι όλα φρέσκα και χειροποίητα. Πίτσες πάσης φύσεως (μέχρι και γλυκιές), κρέπες, σάντουιτς, σαλάτες, γλυκά και άφθονο ρακόμελο είναι μερικά μόνο από τα «συστατικά» που το έχουν κάνει σήμα κατατεθέν των Βορείων προαστίων. Παρόλο που το Coupepe φημίζεται για τα Italian style πιάτα του (τα οποία ΠΡΕΠΕΙ να δοκιμάσεις), για σήμερα λέω να απολαύσω μόνο τον καφέ μου εδώ και ως προς τις γεύσεις μου, να προτιμήσω κάτι πιο παραδοσιακό. 

Και όταν λέω παραδοσιακό, φυσικά αναφέρομαι στο Νο1 ελληνικό «έδεσμα»: το σουβλάκι. Επόμενος προορισμός μου, λοιπόν, για σήμερα θα είναι μία παραδοσιακή ταβέρνα που έχει αναγάγει το σουβλάκι καλαμάκι σε… τέχνη.  Ο λόγος για τον «Ιορδάνη», στην Παλιά Πεντέλη (Βασ. Γεωργίου Β 10). Πλαστικές καρέκλες πάνω σε χαλίκια, πευκόφυτο περιβάλλον, θέα όλη την Αθήνα  και πάνω απ’ όλα: εδώ θα βρεις το ΚΑΛΥΤΕΡΟ σουβλάκι της πόλης (και όχι μόνο), που σερβίρεται πάνω σε χοντροκομμένες ροδέλες κρεμμυδιού. Παγωμένη μπύρα και «τίμια» τυροκαυτερή –για τους λάτρεις του είδους- θα συμπληρώσουν τέλεια το πλούσιο γεύμα σου. Στα μεγάλα συν του μαγαζιού, εκτός από την φοβερή δροσιά που προσφέρει το φυσικό περιβάλλον (Πεντέλη γαρ) και τις νορμάλ τιμές, είναι και η ταχύτατη εξυπηρέτηση: από τη στιγμή που θα παραγγείλεις, μέτρα περίπου 7 λεπτά για να δεις το τραπέζι σου γεμάτο!  

Η σημερινή μου βόλτα θα ολοκληρωθεί λίγο πιο… βόρεια. Από τον Ιορδάνη, λοιπόν, θα ακολουθήσω τον κεντρικό δρόμο με κατεύθυνση προς την πλατεία της Παλιάς Πεντέλης. Εκεί, απέναντι ακριβώς από το λιλιπούτειο λούνα πάρκ που το καλοκαίρι είναι γεμάτο με –εξίσου- λιλιπούτειους θαμώνες, βρίσκεται ο «Παλιάτσος» (Βασιλέως Γεωργίου Β & Σουβαλιώτου, Πλατεία Αγίας Τριάδος). Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο cafe-wine bar, με εξαιρετική vintage διακόσμηση, ιδιαίτερη μουσική και ένα εκτενή κατάλογο με πεντανόστιμα και πρωτότυπα κοκτέιλ. Bonus –για τις μανούλες της παρέας: Ακριβώς απέναντι από το «κεντρικό» μαγαζί, βρίσκεται το «παράρτημά» του, ένας μικρός ονειρεμένος κήπος με την επωνυμία το «Παλιατσάκι». Εκεί, κάθε Πέμπτη παρουσιάζονται παιδικές παραστάσεις μαριονέττας, με ελεύθερη είσοδο. Θα τα πούμε εκεί!

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.