Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μια αυθεντική βόλτα στην «χώρα» της Μυροβόλου Χίου!

Σήμερα η Κέλλυ μάς ξεναγεί στην... πατρίδα της. Έτοιμη να την ακολουθήσεις;


Κέλλυ Νόβακ

 Δεν ξέρω για εσένα αλλά εγώ συνεχίζω να βρίσκομαι στις καλοκαιρινές διακοπές μου και γι’ αυτό και αυτή την εβδομάδα, θα σε ξεναγήσω στην μαγευτική πατρίδα της μαστίχας και στα γραφικά στενά της μυροβόλου Χίου. Στο «εναλλακτικό» αυτό νησί, με την άγρια και μυστικιστή ομορφιά των καταπράσινων –ακόμη- βουνών και του αχανούς πελάγου. Εδώ, που ο Όμηρος συγκέντρωνε τους μαθητές του και τους δίδασκε τα Έπη του. Μια πόλη με ιστορία που τώρα έχει μετατραπεί στον απόλυτο προορισμό, για αυτούς που αναζητούν να εξερευνήσουν κάτι το «διαφορετικό». Εγώ, σήμερα θα κινηθώ στο κέντρο της πόλης ή αλλιώς στη «χώρα», η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναβιώσει μέσα από τους νέους ντόπιους επιχειρηματίες που έχουν «βαλθεί» να αναδείξουν τα εντυπωσιακά της αγαθά και κάλη.

Και αν και ο υδράγυργος έχει φτάσει στα ύψη, σήμερα δεν θα περάσω την ημέρα μου στην παραλία, για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί θέλω να αποφύγω το δίλημμα του να επιλέξω σε ποια από τις παραλίες που υπάρχουν στην νότια πλευρά του νησιού θα πάω (αν βρεθείς εδώ, θα σου πρότεινα ανεπιφύλακτα να επισκεφτείς μερικές από τις πιο «μαγνητικές» παραλίες, όπως την Αποθήκα, τα Βρουλίδια, την Αγ. Φωτιά και τα φημισμένα Μαύρα Βόλια) και δεύτερον για να απολαύσω μια διαφορετικά χαλαρή βόλτα. 

Μια «σωστή» βόλτα στην πόλη περιλαμβάνει πάντοτε και λίγο περίπατο. Και το κέντρο της Χίου μπορεί να στο προσφέρει και αυτό. Η φημισμένη Απλωταριά, είναι η κεντρική αγορά του νησιού, η οποία σφύζει από ζωή μέσα από τα μαγαζιά με ρούχα, σουβενίρ, καφετέριες κ.ά, κάνοντας τον πλακόστρωτο δρόμο της τον πιο vibrant του νησιού. Λίγο window shopping δεν έβλεψε ποτέ κανέναν, οπότε έχω σκοπό περπατήσω όλα τα στενάκια της χώρας και να απολαύσω την όμορφη «βαβούρα» της περιοχής. Εάν βρεθείς εδώ, μην παραξενευτείς αν ακούσεις ομιλίες σε άλλες γλώσσες πέρα από την ελληνική, καθώς η αγορά έχει γίνει πολύ διάσημη τελευταία, ειδικά από τις γειτονικές μας χώρες όπως την Τουρκία.

Έχοντας περπατήσει ήδη αρκετά, ήρθε η ώρα για να ξαποστάσω. Θα φύγω λιγάκι πιο έξω από την πόλη, αλλά μην ανησυχείς θα επιστρέψω και πάλι. Μπορεί να χρειαστεί να μπω σε αμάξι για να φτάσω στον επόμενο προορισμό μου, αλλά το μέρος που πάω, θα με ανταμείψει και με το παραπάνω. Θα απολαύσω λοιπόν τον απογευματινό μου καφέ στο πιο ειδυαλλιακό μέρος του νησιού. Στην περιοχή του Κάμπου βρίσκεται το μαγαζί Citrus (Αργέντη 9-11 Κάμπος – Χίος), ένας πολυχώρος στον οποίον μπορεί κανείς να μάθει για την ιστορία της περιοχής αλλά και την καλλιέργεια των περιβολιών του Κάμπου που αποτελούν τοπίο υψηλής πολιτιστικής αξίας. Και όλα αυτά ενώ απολαμβάνεις ένα γλυκό του κουταλιού χιώτικο μανταρίνι –ένα από τα πολλά τοπικά γλυκά του νησιού. Έχοντας απορροφήσει όλες τις εκπληκτικές μυρωδιές από τα εσπερειδοειδή του Κάμπου και θαυμάζοντας τον ιδιαίτερο αυτό χώρο, παρατηρώ ότι στον ορίζοντα έχουν αρχίσει να σχηματίζονται οι διαφορετικές αποχρώσεις του ροζ, πορτοκαλί και μοβ και αυτό σημαίνει ένα πράγμα: Ο ήλιος έχει αρχίσει να δύει, οπότε μπορώ πλέον και επίσημα να κάνω την τελευταία μου στάση για σήμερα.

citrus_01.jpg

Μέχρι τώρα θα ξέρεις ήδη ότι από τις βόλτες μου δεν λείπει ποτέ το αλκοόλ, οπότε δεν έχω σκοπό να κάνω την διαφορά σήμερα! Θα επιστρέψω λοιπόν στην περιοχή της Απλωταριάς και εκεί δίπλα σε ένα κατάστημα με ρούχα, σε μια σκοτεινή και μυστήρια στοά, βρίσκεται το Οz (Στοά Φραγκάκη, Απλωταριά), το καλύτερο all day bar του νησιού. Με το quote "Enter at your own risk" στον τοίχο, οι «μάγοι» του μαγαζιού και οι ιδιοκτήτές του Δημήτρης και Στέλιος Γεωργούλη, σε υποδέχονται  σε ένα εκπληκτικά ατμοσφαιρικό industrial χώρο, όπου εκεί το πρωί μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου και το βράδυ μερικά από τα καλύτερα κοκτέιλ της χώρας μας. Οι βραβευμένοι barmen, έχουν με πολύ μεράκι δημιουργήσει ένα μακροσκελή κατάλογο με πραγματικά ιδιαίτερα κοκτέιλ, αλλά εγώ σήμερα θα ευχαριστηθώ την «σπεσιαλιτέ» του μαγαζιού. Θα πιω λοιπόν από τα χεράκια του Ιάκωβου, το καλύτερο Negroni που έχω πιει ποτέ, του οποίου η εν μέρει επιτυχία οφείλεται στο ειδικά επεξεργασμένο βερμούτ που δημιουργεί το μαγαζί.

oz_01.jpg

Και έτσι απλά, μέσα σε μόλις λίγες ώρες, θα έχω καταφέρει να πάρω μια μικρή γεύση από ένα νησί του οποίου η ιστορία, τα έθιμα, οι μυρωδιές και τα τοπία θα με γεμίσουν με εικόνες και αναμνήσεις τις οποίες θα θυμάμαι μια ζωή, αλλά και θα μου δώσουν την ευκαιρία για να ξεκινήσω ατρόμητη την καινούργια σεζόν.

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 23 Απριλίου

Εάν δεν κάνετε μια προσπάθεια να ελέγξετε το άγχος σας, σύντομα θα έχετε προβλήματα

ΣΙΝΕΜΑ

Την αγγλόφωνη τηλεοπτική μεταφορά του Oldboy ετοιμάζει ο Park Chan-wook

Το εξαιρετικό revenge thriller του Κορεάτη σκηνοθέτη έρχεται για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη 

VIRAL

Η Taylor Swift κυκλοφορεί τον πολυαναμενόμενο νέο δίσκο της, The Tortured Poets Department

Στο follow-up του Midnights συμμετέχουν οι Jack Antonoff, Aaron Dessner, Post Malone, Florence Welch, ο drummer των Wilco, Glenn Kotche και πολλοί ακόμη