Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ταξίδι στα Κύθηρα

Σε ζωντανή σύνδεση, η Μαρία μάς παρουσιάζει την λίστα με τα 10 πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις στο νησί της μουσικής, των γεύσεων και του έρωτα.


Μαρία Μυλωνά

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τα Κύθηρα είναι εκείνο το νησί κάπου ανάμεσα στην Νεάπολη της Πελοποννήσου και τα Χανιά της Κρήτης, το οποίο όμως, για κάποιον παράδοξο λόγο ανήκει στη... νομαρχία Πειραιά. Αυτό σημαίνει ότι -τυπικά τουλάχιστον- σήμερα θα σε πάω μία βόλτα 315 χιλιόμετρα από το κέντρο της... Αθήνας. Κάνοντας, λοιπόν, ένα προσωπικό crash test σ' αυτό το πολυμορφικό νησί (που θυμίζει λίγο από Κυκλάδες, λίγο από Επτάνησα, λίγο από Σποράδες και πολύ από Κρήτη), κατέληξα στη δική μου λίστα με τα απόλυτα must do.

Αν λοιπόν βρεθείς στα Κύθηρα μην παραλείψεις να...  

1. ...φας χόρτα τσιγαριαστά στην ταβέρνα "Φαμίλια", στο χωριό Φράτσια. Θα την βρεις στο κέντρο του νησιού, ανάμεσα στον Ποταμό και τη Χώρα. 

2. ...πιείς ουζάκι, το μεσημέρι της Κυριακής, στον "Καρίνο", στον Ποταμο, με τη συνοδεία χταποδιού και... μπουζουκιού. 

3. ...πηδήξεις απο τον βράχο στον Αβλέμονα (για να θυμηθείς τα παιδικά σου χρόνια) και στη συνέχεια να απολαύσεις την κα-λύ-τε-ρη πορτοκαλόπιτα του νησιού στο Αραχτοπωλείο (θα το βρεις στο πίσω λιμάνι). 

4. ...ακούσεις ένα από τα πολλά live που οργανώνονται σχεδόν καθημερινά στο cafe bar Αστικόν, στον Ποταμό. Κατά καιρούς, εδώ θα απολαύσεις από τζαζ μουσικές, μέχρι έντεχνο ρεπερτόριο. Bonus: Ακριβώς απέναντι θα βρεις το cafe Avli. Ό,τι κι αν πάρεις απο τον κατάλογο, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το συνοδευτικό κεκάκι (που τα σπάει). 

 5. ...να κάνεις μπάνιο στη Φυρή άμμο. Η παραλία είναι μαγική και η συνέχεια ακόμα καλύτερη. Στην επιστροφή, λοιπόν, εννοείται ότι θα φας στη Φιλιώ. Η ταβέρνα ειναι πασίγνωστη και μάλιστα δικαίως. Ό,τι κι αν επιλέξεις να φας θα σε αποζημιώσει, αλλά σου προτείνω να δοκιμάσεις το παραδοσιακό τυρόψωμο και το φρέσκο συκώτι -που θυμιζει μανούλα. 

6. ...κολυμπήσεις στην παραλία των Φούρνων. Ψιλό βοτσαλάκι, αιώρες στην παραλία και μέσα στη θάλασσα (!), κρυστάλλινα νερά και μία μικρή καντίνα με ρέγκε μουσικές, παγωμένες (και ψαγμένες) μπύρες και πεντανόστιμα χοτ ντογκ, συνθέτουν ένα απόλυτα χαλαρωτικό σκηνικό. 

7. ...περιηγηθείς με mountain bike, στα δάση που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού και στο φάρο Μουδαρίου και να καταλήξεις για μπάνιο στην Πλατιά άμμο. Όχι, δεν χρειάζεται να φέρεις το δικό σου ποδήλατο. Στο νησί θα βρεις την Pyrgos House (www.pyrgoshouse.com), μία εταιρία που οργανώνει τέτοιες δραστηριότητες. Tip: Μην φοβηθείς την επιστροφή. Η εταιρία παρέχει τζιπ που θα σε "καταλήξουν" ξεκούραστη στον Ποταμό.

8. ...πάρεις μια βαθιά ανάσα (και την ομπρέλα σου) και να κατέβεις τα (πολλά) σκαλοπάτια που καταλήγουν στο Καλαδί. Ο τίτλος της πιο φημισμένης (και -ισως- ομορφότερης) παραλίας του νησιού της ανήκει δικαιωματικά, οπότε η "ταλαιπωρία" αξίζει. 

9. ...δοκιμάσεις καππαροσαλάτα και κουνελάκι στιφάδο, στην ταβέρνα Σκάνδεια, που βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από το Καλαδί. Ολόφρεσκα υλικά, καλομαγειρεμένα πιάτα, σπιτικό ροζέ κρασί και ζωντανή κρητική μουσική, απο το μεσημεράκι. 

10. ...ερωτευτείς. Εκ νέου ή ξανά απο την αρχή, δεν έχει σημασία. Τα χρώματα, τα αρώματα, οι γεύσεις και οι εικόνες των Κυθήρων πρέπει να μοιράζονται. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τα Κύθηρα ειναι το νησί της Αφροδίτης, της θεάς του έρωτα... 

Σημείωση: Στην πραγματική πλευρά των Κυθήρων, μόνο ένας ντόπιος μπορεί να σε μυήσει -ή έστω κάποιος που αγαπάει το νησί τόσο, ώστε να αποφασίσει να το κάνει πατρίδα του. Τον ευχαριστούμε πολύ και του ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου.

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου από τη Βαρβάκειο και το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι

Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαρτίου - Η μεγάλη αποκριάτικη γιορτή συνεχίζεται στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μουσική & Θέατρο στη Στέγη | ΝΕΚΥΙΑ | Γιάννης Αγγελάκας & Χρήστος Παπαδόπουλος

Nέκυια - Οδύσσεια με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι, 21.12.2023 – 28.01.2024, Κεντρική Σκηνή

Προτεινόμενα

CELEBS

Υρώ Λούπη: Oι μοναδικές χειροτεχνίες της στο εξοχικό της στην Ερέτρια

Έχει μετατρέψει παλιά αντικείμενα σε ... «έργα τέχνης»

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν φοβάμαι τα ελαττώματά μου. Λατρεύω τις ατέλειές μου» Lady Gaga

Happy birthday στη μία και μοναδική Lady Gaga

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής

Kατά την διάρκεια των προβών του για το J2US